Ártalmasak a hosszú távon szedett gyomorsav-termelődést gátló szerek

 

A különféle prazoltartalmú savtermelés-gátlókat sokáig teljesen ártalmatlannak tartották, mert hatékonyabban hozzájárultak a túlzott gyomorsavtermelés megakadályozásához, mint a korábbi szerek, és a mellékhatásaik is csekélyebbek voltak. Újabban azonban kiderült, hogy a hosszabb távú szedés után függőséget okozó készítmények távolról sem veszélytelenek.

 gyomorégés, gyomorműködés, reflux, savtermelés, gyomorsav, rekeszizom, puffadás, túlsavasodás, bélbetegség

A mellcsont mögött érzett égés sok pácienst arra indít, hogy gyomorsavtermelést gátló gyógyszert szedjen.

 

Úgy tűnik, a gyomorégés népbetegség: a statisztikák szerint minden harmadik embert érint. Ehhez jön még az az ugyancsak nagyszámú csoport, amelynek a tagjai ugyan nem szenvednek a gyomorégés tipikus tüneteitől – savas felböfögés, nyomásérzés, égető érzés a mellcsont mögött –, mégis érinti őket a reflux, azaz a gyomorsav visszaáramlása. A reflux ugyanis krónikus köhögést, torokfájást és rekedtséget válthat ki.

 

A problémára alkalmazott hivatalos orvoslási megoldás, a protonpumpagátlók vagy -inhibitorok (PPI) világszerte a legnagyobb forgalmat bonyolító gyógyszercsoportnak számítanak. Mivel a gyomorsavtermelést egymástól nem túlságosan eltérő módon gátló szerek nevei mind –prazol végződésűek (pantoprazol, omeprazol stb.), az orvosok a PPI-k esetében prazolokról is beszélnek. Ezek nagyon gyakran szerepelnek a többféle gyógyszert szedő betegek gyógyszerlistáján, anélkül azonban, hogy bárki tudná, miért került oda. Főként az idősebbek gyógyszerei közé valahogyan mindig bekerül egy prazol, akár azért, mert ők valóban gyakrabban szenvednek gyomorégésben, akár azért, mert az orvos azt ígérte, ettől majd jobban fogják érezni magukat. Azonban az „ártani biztos nem árt!” gyakorlat az esetek többségében nem alapul bizonyítékokon.

 

Miközben a szakmán belül egyre több kifogás merül fel a prazolmániával szemben, a gyógyszeripar sem rest, és egy lépéssel előrébb járva mostanra elintézte, hogy a patikákba kerüljön az első vény nélküli protonpumpagátló készítmény. Aki az interneten szeretne információkat gyűjteni a gyomorégésről, az nagyon könnyen olyan oldalakon landol, amelyek a problémát banális, de nagyon zavaró, mindennapos gondként tüntetik fel, s mindjárt ajánlanak is egy ártalmatlan, de hatásos szert. Az csak alaposabb tanulmányozás után derül ki, hogy az ilyen oldalakat egy-egy PPI-gyártó működteti.

 

A gyomorsavra számos fontos feladathoz szükségünk van

A természetgyógyászat képviselői számtalanszor felhívták már a figyelmet arra, hogy a gyomorsavtermelés elnyomása egyáltalán nem nevezhető ártalmatlan dolognak, mivel a gyomorsav számos fontos feladatot ellát: többek között részt vesz az ételek fertőtlenítésében, a fehérjék részekre hasításában, valamint a vas és a B12-vitamin aktiválásában, azaz a vérképzésben. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha gátoljuk a savtermelést, akkor az egész emésztés önszabályozása felborul.

 

Úgy tűnik, a gyomorégés népbetegség: a statisztikák szerint minden harmadik embert érint

A szervezet éppen e folyamat ellen próbál meg tenni valamit, ami többek között a felelős sejtek megnövekedésében nyilvánul meg. Furcsa lenne, ha az orvostudomány képes lenne egy rendszernek csupán egyetlen elemét befolyásolni anélkül, hogy ezzel hatást gyakorolna magára az egész rendszerre.

 

A természetgyógyászat meggyőződése szerint természetes stratégiát kell találni a gyomorégés és a reflux ellen, nem gyógyszert, hanem megfelelő életmódot. A hivatalos orvoslás viszont úgy véli, a betegnek egyszerűen PPI-t kell adni, amelynek hosszú távon sincsenek „releváns rizikói”.

 

Több tüdőgyulladás és bélbetegség

Mára már az orvostudomány is kezdi felismerni, hogy a korlátlan savlekötőszedést kritikával kell szemlélni. Egy cikk szerint a páciensek kétharmada-háromnegyede megfelelő indikáció nélkül kapja a gyógyszert. Ez annál is aggasztóbb, mert mára ismertté váltak a hosszú távú szedés mellékhatásai is.

 

A PPI-vel kezelt páciensek között gyakoribb a tüdőgyulladás, és akár háromszorta több a gyomor- és bélfertőzés. Ennek az az oka, hogy a prazolterápia hatására gyengül a gyomorsavbarrier, amely a baktériumok ellen véd, és a kórokozók – köztük a veszélyes Clostridium difficile – jóformán akadály nélkül jutnak be a gyomorba és a bélbe.

 

 

A prazolok kétes sikertörténete alapvetően megegyezik más modern gyógyszerekével: először mindenki örvendezik az innovációnak, mivel szinte kizárólag pozitív felismerésekkel jár. Minél többször és minél hosszabb ideig rendelik azonban a készítményt, annál ismertebbé válnak a mellékhatásai. Mégis beletelik néhány évbe, amíg ez a kétség áttör a kezdeti örömmámoron, jóllehet a gyógyszeripar mindent megtesz annak érdekében, hogy az eufória életben maradjon.

Kezdetben, az 1990-es években a protonpumpagátlókat a gyomorfekély kezelésére engedélyezték. Ezen a területen valóban nagy előrelépést jelentettek, mert a gyomorfekély veszélyes betegség (súlyos vérzéshez vezethet), és a PPI alkalmazásával lényegesen gyorsabban meggyógyul.

 

Nem sokkal később azonban elkezdték jóval nagyvonalúbban, sőt megelőzésként már gasztritisz (gyomorgyulladás) ellen is felírni, végül pedig gyomorégésre és refluxra is.

 

A túlsavasodás fő oka a túl sok állati fehérje

A gyomorégés jóval ártalmatlanabb, mint sok érintett gondolná. Először is a tünetek nem árulkodnak az objektív állapotról: a mellcsont mögötti égés az egyéni érzékenységtől függően nagyon erős lehet ezen a területen. Másfelől még kifejezett reflux és gyulladás esetén is csak nagyon ritkán alakul ki komoly betegség, például nyelőcsőrák. Végül, de nem utolsósorban a prazolok nem segítenek mindezt megakadályozni! A PPI nem véd a nyelőcsőráktól, és ezt ma már hivatalos orvoslás is elismeri, jóllehet korábban éppen az ellenkezőjét feltételezték.

 

Vajon a hivatalos orvoslás nem ismeri ezeket az összefüggéseket?

Az elmondottak alapján számos ok adódik arra, hogy mind a prazolokat, mind a gyomorégést és a refluxot holisztikusan szemléljük. Az alternatív orvoslás képviselői felhívják a figyelmet arra, hogy a PPI-páciensek gyakrabban szenvednek gyomor- és bélbántalmakban (hányinger, hasmenés, hasi fájdalom), többek között azért, mert a savblokkolás lassítja a gyomor kiürülését és az epehólyag csökkent aktivitásához vezet. A hasmenés a leggyakoribb oka annak, miért hagyják abba a betegek a prazolterápiát. A természetgyógyászok számára az egészség közismerten jórészt a gyomor-bél traktusban rejlik, éppen ezért nem tudják banalitásnak tekinteni azt a tényt, hogy a savblokkolók erőteljesen megváltoztatják a mikrobiológiai bélflórát. Az ilyen beállítottságú szakemberek azt is meg tudják magyarázni, miért fordul elő nagyobb számban csonttörés a PPI-betegeknél: a gyomorsav ugyanis nélkülözhetetlen a kalciumvegyületek feloldásához. Ezen kívül a gyomorsavra szükség van a vas átalakításához, illetve aktiválásához, ez ad magyarázatot arra, miért ellenjavallt vashiány esetén a prazolok, illetve a savblokkolók szedése.

 

A holisztikus terápia fontos pontjai

A gyomorégés nem feltétlenül jelenti azt, hogy túl sok gyomorsav termelődik, ahogyan az is normális, ha a gyomortartalom, illetve a gyomorsav kismértékben visszaáramlik a nyelőcsőbe, tekintve, hogy a záróizmok nem jelentenek százszázalékosan záró szelepeket.

 

A túlságosan erős refluxnak különféle okai lehetnek:

●   Hormonok (terhes nőknél a progeszteron, de a mesterséges női hormonok is), egyes gyógyszerek (néhány szívgyógyszer, például nitrátok vagy kalcium-antagonisták), valamint bizonyos táplálékok és élvezeti szerek (édességek, nikotin) mind a záróizom elrenyhülését okozhatják.

●   A rekeszizom sérülése miatt a gyomor egy része benyomulhat a nyelőcsőbe, így a záróizom munkája nem lesz tökéletes.

●   Túl nagy a nyomás a hasüreg egészében. Ez előfordulhat túlsúly vagy terhesség esetén, de puffadás, a székelés közbeni erőlködés és a gyomortartalom továbbításának lelassulása is okozhatja azt, hogy a gyomor mozgása (motilitás) lelassul.

●   A gyomorsav túltermelése. Ennek lehet oka a gyomortartalom nem megfelelő továbbítása, illetve a lelki nyomás (stressz).

 

A táplálék egy másik módon is jelentős szerepet játszik. Ha az egész szervezet túlsavasodott, akkor a vérben és a szövetekben található túl sok sav megköti azokat a lúgokat, amelyekre a hasnyálmirigynek volna szüksége ahhoz, hogy semlegesítse a gyomorsavat a vékonybélbe való átmenetnél. Ez a gyomor kiürülési folyamatát is érinti, és visszamarad a gyomortartalom, ami serkenti a gyomorsav fokozott elválasztását (a gyomorsavval párhuzamosan ugyanis lúgok is keletkeznek). A túlsavasodás fő oka a túl sok állati fehérje. A vegetárius kosztnak tehát alapvető előnyei vannak.

 

Ha gátoljuk a savtermelést, akkor az egész emésztés önszabályozása felborul

Általánosságban véve elmondható, hogy holisztikus nézőpontból a gyomorégésben vagy refluxban szenvedőket a legkülönfélébb okok indíthatják arra, hogy próbát tegyenek a természetes terápiával vagy az önsegítéssel. A tippek egy része jól ismert életvezetési tanácsokat jelent. A tünetek orvoslására egy sor természetgyógyászati ajánlás létezik: a gyógyföldtől a lenmagnyákig és az orbáncfűolajig.

Ezek jól beválnak esetenként fellépő panaszoknál, illetve átmeneti gyomorégésnél. Ha a tünetek előrehaladottabbak, akkor először is meg kell vizsgálni, vajon megfelelő-e a beteg táplálkozása és életmódja, másfelől – főleg, ha ez nem elegendő – érdemes képzett terapeutától tanácsot kérni. A diagnosztika valószínűleg más okokra is fényt derít. Például előfordulhat, hogy az egész emésztőrendszert jobb szabályozásra kell serkenteni, akár alacsony dózisú keserű anyagokkal, akár bélszanálással vagy más hasonló olyan módszerrel, amely nem közvetlenül a probléma ellen hat, hanem összességében csökkenti a gyomorra nehezedő nyomást.

 

És bár paradoxnak hat, de olykor a holisztikus orvos is felírhat a betegnek átmenetileg prazolt azzal a céllal, hogy a frontvonalban nyugalmat teremtsen. Így megszűnik a köhögés, a rekedtség vagy éppen a gyomorégés maga is, és remélhetőleg nem is tér vissza. A protonpumpagátlók hatásosabbak, mint elődeik, de hosszabb távon szedve problematikusak. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy az orvos a kezdeti magas dózist lassan csökkentse vagy végleg megszüntesse.

 

Aktuálisabb, mint valaha:

Egyszerű tippek reflux ellen

Ne együnk túl későn, azaz lehetőleg teljen el legalább három óra az utolsó étkezés és a lefekvés között. Aludjunk megemelt felsőtesttel. Étkezzünk rendszeresen, a szervezet ugyanis szereti a ritmust. Ne együnk túl hideget és túl meleget, túl ízetlent vagy túl fűszerest. Az erős fűszerezés elősegíti a reflux kialakulását.

 

A gyomor energiát ad, de magának is energiára van szüksége ahhoz, hogy jól működjön. Éppen ezért anyagcseretípustól függően mindenkinek elegendő meleg ételt kell ennie (emésztési gyengeség esetén például ne túl sok nyerset). Másfelől ne együnk túl sokat, ha a szervezetnek az emésztés helyett valami más tevékenységhez van szüksége sok energiára. Így például testi megerőltetés előtt, alatt és közvetlenül után nem jó ötlet bőségesen enni.

 

Vita, veszekedés vagy felindulás után közvetlenül se együnk, mert ez rontja a gyomorműködést.

Csökkentsük a stresszt! A homeopátiában nem véletlenül adnak gyomorégésre egy stresszellenes szert, a Nux vomicát. Ez azonban nem sokat ér, ha közben egészségtelen életmódot folytatunk kevés alvással, sok kávéval, gyorséttermi ételekkel, alkohollal, nikotinnal.

 

A tüneteket csökkenti, ha rágógumit rágunk

Számos olyan dolog van, amiről közismert, hogy kiváltják, illetve rontják a gyomorégést: kávé, alkohol, szénsav, zsíros ételek. Figyeljük meg, ezek közül mi az, ami nekünk különösen rosszat tesz, és azt kerüljük.

 

Néhány ennivaló közvetlenül izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját, azaz anélkül, hogy ebben a gyomorsavnak szerepe lenne: ilyenek például a citrusgyümölcsök, a gyümölcslevek, az alkohol, a fűszerek. Ugyanez vonatkozik bizonyos gyógyszerekre, például az ibuprofentartalmú  fájdalomcsillapítókra. Ezekkel bánjunk elővigyázatosan! Csökkentsük a túlsúlyt, amennyire lehetséges. Kerüljük a szoros ruhadarabokat, szűk nadrágot, övet.

 

A tüneteket csökkenti, ha rágógumit rágunk, valószínűleg azért, mert a rágás közben termelődő nyál semlegesítő hatású. A rágás egyébként is a jól működő emésztés alapja, és így a megelőzés része.

 

Forrás

 

puffadás

Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
  A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű,...
TOVÁBB
A kovászos uborka ezer csodája
  Az egészség a táplálkozással és az emésztéssel szorosan összefügg.   Az uborka már több ezer éve ismert, nálunk azonban csak a 17. század óta terjedt...
TOVÁBB
Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást
  Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is, ha egy fertőzésről van szó vagy idősebbeknél felmerülő...
TOVÁBB
A zsírsejtekben tárolt méreganyagok okozzák a hízást és puffadást – Szabadulj meg tőlük
  Mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
  Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és...

Címkék