A reflux kezelése nem annyira bonyolult és a reflux tünetei viszonylag könnyen enyhíthetők

 

A tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara esetén refluxról beszélünk. A stressz, a szénsavas és alkoholos italok, a dohányzás és a túlzott élelmiszer-bevitel is hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

 reflux, gyomorégés, gyömbér, fehérakác

Ha nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése következtében a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe felmarhatja a nyálkahártyát. A gyomorból visszaöklendezett savas gyomortartalom kellemetlen tüneteket okozhat. Amennyiben a reflux jelenség krónikussá válik, nem csupán kellemetlen érzést okoz, de sebesedést, sérvet és idővel rákot is okozhat a kérdéses területen.

A reflux betegség gyomorégést, száraz köhögést, csuklást, rekedtséget, asztmás rohamokat is kiválthat, kezelés hiányában szervi elváltozásokat, krónikus tüdőbetegséget és nyálkahártya-gyulladást is előidézhet.

 

A gyomortartalom visszaáramlása néha olyanoknál is előfordulhat, akik egyébként teljesen egészségesek, de egy kiadós étkezés, szoros ruházat fokozhatja a hasűri nyomást. Hajlamosító tényező lehet a túlsúlyosság, a várandósság és a dohányzás. A nem szteroid gyulladáscsökkentők is súlyosbíthatják a panaszokat.

 

A reflux kezelhető, az egyik legfőbb teendő a visszaáramló gyomorsav semlegesítése. Ezzel megakadályozható a nyelőcső nyálkahártyájának felmaródása és súlyosabb elváltozások, szövődmények kialakulása.

 

Az esetek többségében a savas visszafolyás életmódbeli változtatásokkal és diétával kezelhető. Mit tehetünk?

●   A nehezen emészthető zsíros ételeket, a csokoládét, valamint a savas citrusféléket, a paradicsomot, illetve a borsot érdemes az étrendünkből kiiktatni.

●   A gyomrot megterhelő, bőséges étkezésekkel hagyjunk fel, térjünk át inkább a többszöri, kisebb mennyiségű étel fogyasztására.

●   Az esti étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 órának kell eltelnie ahhoz, hogy a gyomor legalább részben üres legyen.

●   A dohányzás abbahagyása szintén elengedhetetlen követelmény a panaszok enyhítéséhez, mivel a dohányfüst káros anyagai is gyengítik a nyelőcső alsó záróizmát.

●   A rendszeres alkoholfogyasztás, a kávé és az alkoholos italok irritálják, szárítják a sérült nyálkahártyát.

 

Az orvosok egy része a gyomorsav mesterséges lecsökkentésében látja a megoldást, amihez általában antacidokat javasolnak. Az antacidok olyan többnyire vény nélkül kapható gyógyszerek, amik semlegesítik a gyomorsavat. Mivel így ezek beavatkoznak az emésztés folyamatába, egyrészt akadályozzák a tápanyagok felszívódását, másrészt mellékhatásként magas vérnyomást és a vesék fokozott terhelését idézik elő.

 

Természetes növényekkel reflux ellen

A polifenolokban gazdag tea igen hatásos antioxidáns anyag, védelmet nyújthat és hozzájárulhat a betegség gyógyításához.

Jól használható pl. az angelika szélhajtó és görcsoldó hatású gyökere, a kamilla gyulladáscsökkentő virága és az édesgyökér görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású gyökere.

 

Reflux kezelése természetes növényekkel

Papaya: a papaya gyümölcsben található enzim meggyorsítja azoknak az élelmiszereknek az emésztését, amivel a gyomor egyébként sokat bajlódna.

Aloe Vera gél: pár napig érdemes éhgyomorra bevenni egy-két evőkanállal. Az aloe vera segít a sérült hámrétegek gyógyulásában, azonban 10 napnál tovább ne fogyaszd!

Tea: kamilla, citromfű és édesgyökér 2:3:1 arányú teakeveréke. Forrázz le 1 liter vízzel egy evőkanálnyit a keverékből, majd hagyd ázni legalább 15 percig és szűrd le. Citrommal ízesíthető, de a cukor vagy méz nem javasolt addig, amíg teljesen meg nem gyógyult valaki. Az elkészített teát a nap során fokozatosan kortyolgasd

Nyers krumpli leve: A burgonyából kinyert lé nagyon hatásos lehet a reflux kezelésére.

Gyömbér: szintén kitűnő emésztésjavító növény. Igen ízletes akár teába is beleáztatva, de fogyaszthatod kapszula formájában is.

 

Hatásos még a reflux tüneteinek enyhítésére a zsálya, az orbáncfű, az apróbojtorján, a cickafark, a bodza, a fehér akácvirág, a pásztortáska, az ánizsmag, a vidrafű, és a fehérmályvalevél is.

 

Mennyi idő alatt várható javulás? A reflux kezelése hosszadalmas folyamat, lehet, hogy pár hét is eltelik, mire enyhülnek a panaszok. A természetgyógyászati módszerek enyhék, veszélytelenek és gyakran hatékonyabbak, több türelmet igényelnek, mint a mai gyógyszerezési lehetőségek, azonban mellékhatások nélkül gyógyítanak.

 

gyömbér

Életet menthet a gyömbér leve
  Általában megfázásra főzünk gyömbérteát, vagy sütibe tesszük, de ennél sokkal több mindenre használhatjuk gyógyító erejét. A gyömbér egy sor...
TOVÁBB
A gyömbér tea oldja a vesekövet, tisztítja a májat, és elpusztítja a rákos sejteket. Így kell elkészítened, hogy hasson!
  A gyömbér gyökér antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon sok tápanyagot, C-vitamint, magnéziumot,...
TOVÁBB
Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít
  Minden növény nyersen fogyasztva arra a szervre jó, azt a szervet gyógyítja, amelyikre hasonlít!   A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se...
TOVÁBB
Egy olcsó fűszer megoldás álmatlanságra és a fájós ízületekre
  Mindenkinek megtalálható a konyhájában, minden nap használjuk, de nem tudja mindenki, hogy mekkora gyógyereje van. Nagyszerű ízesítő szer a kömény...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék