A Crohn-betegség – amikor a test és a lélek egyaránt segítségért kiált

A Crohn-betegség ma már sajnos nem ritkaság. Egyre több embert érint, gyakran már fiatal felnőttkortól kezdve, és sokan évekig bolyonganak a tünetek útvesztőjében, mire megszületik a diagnózis. Ez a betegség az emésztőrendszer krónikus, gyulladásos állapota, amely leggyakrabban a vékony- és vastagbél határán jelentkezik, de valójában a tápcsatorna bármely részét érintheti.

Crohn-betegség, emésztés, puffadásA Crohn-betegséget nehéz megfogni, mert nem viselkedik „rendes” betegségként: időnként fellángol, majd elcsitul, mintha pihenőt tartana, aztán váratlanul újra visszatér. A tünetek között ott van a hasmenés, a hasi fájdalom, a puffadás, a fogyás, a vérszegénység, a kimerültség – és ezek mind-mind kimerítik a szervezetet. De nemcsak a testet, a lelket is próbára teszik.

Mi állhat a háttérben?

A modern orvostudomány szerint a Crohn-betegség autoimmun eredetű: vagyis a szervezet saját immunrendszere tévedésből a bélfal sejtjeit támadja meg. Ennek következménye a gyulladás, ami károsítja a bél nyálkahártyáját. Az okokat sokféleképpen magyarázzák: genetikai hajlam, túlzott higiénia, vírusok, bélflóra-egyensúly felborulása, krónikus stressz és helytelen táplálkozás mind szerepet játszhatnak benne.

A régi idők emberének bélrendszere sokkal edzettebb volt. Ők még ettek fermentált ételeket, savanyúságot, kovászos kenyeret, és nem steril környezetben éltek – a szervezetük megtanult együtt élni a „jó” és „rossz” baktériumokkal. A modern ember viszont gyakran túltisztítja magát, túl sok feldolgozott ételt fogyaszt, miközben stressz és rohanás között él. Nem csoda, ha a belek, az életünk központi „tűzhelye”, időnként lázadni kezdenek.

A test üzenete

A Crohn-betegség egyik legérdekesebb vonása, hogy gyakran akkor jelentkezik, amikor az ember hosszabb ideje elfojtja a feszültségeit. A bélrendszer a második agyunk – rengeteg idegsejt, neurotranszmitter és hormon működik benne. A stressz, a szorongás és az elfojtott érzelmek valóban hatással vannak a bél működésére. A Crohn tehát nemcsak testi, hanem lelki kiáltás is lehet: „Valamit nem tudok feldolgozni.”

Természetes megközelítés és gyógyító út

A Crohn-betegség nem gyógyítható teljesen, de nagyon jól karbantartható. A cél nem a tünetek elnyomása, hanem az egyensúly visszaállítása – a bélflóra, az immunrendszer és a lélek szintjén egyaránt.

Az egyik legfontosabb lépés a bélflóra regenerálása. A probiotikumok – főként a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek – segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a nyálkahártya regenerálásában. A természetben is vannak probiotikumok: a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, a joghurt és a kefir mind támogatják a bélrendszert.

A másik pillér a gyulladáscsökkentő étrend. A Crohn-betegek gyakran érzékenyek a tejre, gluténre, cukorra és feldolgozott élelmiszerekre. Érdemes áttérni egy természetesebb, „tiszta” étrendre, amelyben sok a párolt zöldség, a főtt rizs, a könnyen emészthető fehérjék (például hal vagy pulyka), valamint a gyulladást csökkentő zsírok, mint az omega-3.

Kiváló gyógynövény a kamilla, amely enyhíti a gyulladást és nyugtatja a nyálkahártyát. A körömvirág és az édesgyökér főzete szintén jótékony, mivel védi a bélfalat. A galagonya és a citromfű pedig oldja a stresszt, amely gyakran a betegség fellángolásának egyik fő oka.

A népi gyógyászatban régen a Crohn-hoz hasonló „bélgyulladást” zabnyáklevessel, főtt almával és kamillás borogatással kezelték. Nem volt orvosi tudásuk, de ösztönösen tudták, hogy a gyomor és a belek nyugalmat kívánnak – nemcsak ételben, hanem lélekben is.

A lelki egyensúly szerepe

A Crohn-betegség kezelése nem lehet teljes, ha a lelki oldalt figyelmen kívül hagyjuk. A tartós stressz, a belső feszültség és a félelem mind súlyosbíthatják a tüneteket. Ezért fontos a relaxáció, a légzőgyakorlatok, a természetben való séta és a belső elcsendesedés.

Sok beteg arról számol be, hogy amikor megtanulja elfogadni a betegségét, és nem harcol ellene, hanem együtt él vele tudatosan, a tünetek is enyhülnek. A Crohn tehát tanító is lehet: megtanít lassítani, figyelni a testünkre, és újra kapcsolatot teremteni önmagunkkal.

Kíméletes életmód, erősödő test

A mindennapokban a rendszeresség a kulcs. Kis adagokban étkezni, elegendő folyadékot inni, kerülni a túlzott fűszerezést és az alkoholt. Az alvás és a pihenés legalább annyira fontos, mint az étrend. A szervezet így kap időt a regenerálódásra.

A Crohn-betegség nem ítélet, hanem figyelmeztetés. Az élet arra kér vele, hogy térjünk vissza az alapokhoz: a természetes táplálkozáshoz, a nyugodt életritmushoz, a tiszta gondolatokhoz. És ha a test újra bizalmat kap, lassan elkezd gyógyulni.

Összegzés

A Crohn-betegség összetett, mégis kezelhető állapot. A gyógyulás kulcsa a türelem, az önismeret és a természet erejének tisztelete. A gyógynövények, a kiegyensúlyozott étrend és a lelki béke együtt olyan szövetséget alkotnak, amely képes újra harmóniába hozni a testet és a lelket.

A múlt embere ezt talán jobban értette, mint mi: nem akart mindent azonnal meggyógyítani, hanem együtt lélegzett a természettel. És a természet, ha tisztelettel fordulunk felé, ma is ugyanazzal a bölcs szeretettel segít.

 

puffadás

Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű,...
TOVÁBB
Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást
  Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is, ha egy fertőzésről van szó vagy idősebbeknél felmerülő...
TOVÁBB
A kovászos uborka ezer csodája
  Az egészség a táplálkozással és az emésztéssel szorosan összefügg.   Az uborka már több ezer éve ismert, nálunk azonban csak a 17. század óta terjedt...
TOVÁBB
A zsírsejtekben tárolt méreganyagok okozzák a hízást és puffadást – Szabadulj meg tőlük
  Mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A repce – több mint aranyló virágszőnyeg: gyógyhatások, hagyományok és modern felhasználás
Ha tavasszal útnak indulunk a magyar vidéken, bizonyára mindannyian találkozunk azzal a...
Szemvitaminok – a látás őrei és a szem egészségének természetes védelmezői
A szemünk sokszor észrevétlenül végzi a dolgát. Reggel kinyitjuk, este becsukjuk, közben pedig...
A C-vitamin csökkenti a krónikus betegségek kockázatát – az egészség láthatatlan pajzsa
A C-vitaminról annyi jót hallottunk már, hogy sokszor szinte háttérzajjá válik a neve. Pedig ez...
A csírák varázsa – apró magokból születő életenergia
A természetben van valami lenyűgöző: egy apró, látszólag élettelen magnak csak egy kis víz,...
A narancs aranyló ereje – a napfény íze és az egészség forrása
Ha van gyümölcs, amely magában hordozza a napfényt, a jókedvet és az életerőt, az bizony a...
Fogyasszunk rendszeresen gombát!
A gomba a természet egyik legkülönlegesebb teremtménye, a természet titokzatos gyógyítója,...
A réz, mint az élet szikrája
A réz az egyik legősibb, mégis leginkább félreismert elem, amely az emberiség történetében és...
A banán – a természet mosolygó ajándéka
A banánt már több mint tízezer éve ismeri az emberiség. Az ősi Délkelet-Ázsiából származik,...
Hátfájás enyhítése D-vitaminnal!
A hátfájás az egyik leggyakoribb panasz a mai ember életében, és sokan nem is sejtik, hogy...
Az öröktűz vízesés – ahol a föld szíve lángol a víz alatt
Az öröktűz vízesés (Eternal Flame Falls) egy igazán különleges természeti csoda, amely a tűz és...

Címkék