Emésztés

Az emésztés komplex folyamat, melynek során az elfogyasztott táplálék végig halad az emésztőrendszeren, a hasznos tápanyagok felszívódnak, míg a salakanyagok távoznak a szervezetből. Ideális esetben a folyamat rendben zajlik, olykor viszont olyan problémák jelentkeznek, mint puffadás, hasfájás, székrekedés.
1 - 12 / 12
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol igen kedvező hatást.   A...
TOVÁBB
Használd a kókuszzsírt minden nap!
  Szinte már mindenki hallott a kókuszzsírról, sokan azonban nem tudják, hogy ez a növényi zsiradék nem csak egy egészséges konyhai alapanyag, melyben elkészíthetjük ételeinket   A kókuszzsír egy igen...
TOVÁBB
Ne edd, hanem idd a burgonyát
  Kutatások bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.    Fotó: egészségtér A krumpliban...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.   Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító...
TOVÁBB
A fehér tea egészségre gyakorolt jótékony hatása 25 pontban
  A fehér teát sok kozmetikai szerben használják aktív hatóanyagként, valamint a hagyományos kínai orvoslásban is számos betegség gyógyítására.     1. Enyhíti a stresszt és a feszültséget A fehér teában olyan...
TOVÁBB
Hajdina vagy pohánka - egy ősi gyógynövény
    Őseink magas rutintartalma miatt a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.   Rutin hatóanyagának köszönhetően serkenti a vérkeringést, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert – az...
TOVÁBB
Méregtelenítő sós vizes lábfürdő
  Régi praktikák egyike, téli estéken (vagy természetesen mikor igény van rá) a lábak áztatása, sós vízben. Évente két kúra, kúránként 8-10 alkalom, heti háromszori gyakorisággal, alkalmanként 30 perc. Edénytől függően...
TOVÁBB
Ezért fogyassz még több padlizsánt!
  A padlizsán július végétől késő őszig kapható. Lila héjú, szivacsos állományú bogyóját fogyasztjuk.   A növény vadon élő faját egyes leírások szerint Dél-Ázsiában kezdték el nemesíteni, más adatok szerint viszont India...
TOVÁBB
A bors 10 jótékony hatása a szervezetre
  A só után a bors a világ legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere. Eredetileg Indiából származik, és már időszámításunk előtt 4000-ben is használták, 1000 körül pedig már termesztették is.      Az...
TOVÁBB
Szeder, a csodagyümölcs
A szeder a rózsafélék családjába tartozó évelő, lombhullató félcserje, gyógynövény.   Vadon termő fajtái tüskések, melyeket megtalálhatjuk erdőszéleken, megműveletlen területeken, árokpartokon. Népies magyar nevei vad...
TOVÁBB
Egy régi csodaszer - az uborka 15 jótékony hatása
Az uborka sokak kedvence, nélkülözhetetlen hozzávalója a szendvicseinknek vagy a salátáknak. De azon kívül, hogy nagyon jó az illata és az íze is számos más hasznos tulajdonsággal is rendelkezik ez a zöldség.   Az uborka...
TOVÁBB
Szódabikarbóna, a régi új csodaszer
  Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható:  a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és...
TOVÁBB
Az emésztés már ott kezdődik, hogy a táplálékot falat formájában szánkba vesszük. Rágás közben ugyanis a táplálék nyállal keveredik, melyben olyan enzimek is megtalálhatók, melyek főként a szénhidrátok lebontásáért felelősek. A nyelést követően a táplálék a gyomorba jut a nyelőcsövön keresztül az úgy nevezett perisztaltikus mozgásnak köszönhetően. Ezzel a mozgással szinkronban a gyomor felső záróizom gyűrűje megnyílik. A gyomor több izomrétegből áll. Ezek az izomrétegek mozgatják az ételt, aminek eredményeként az étel összekeveredik a gyomorsavval és az enzimekkel. A gyomrot úgy kell elképzelnünk, mint egy „J” betű alakú zsákot, amely egy ideig tárolja az ételt, majd részletenként tovább juttatja a vékonybélbe. A gyomor alsó részén is található egy záróizom, ami megnyílik és így a gyomortartalom távozik a patkóbélbe, mely a bélrendszer első szakasza. A patkóbélben tovább folytatódik az emésztés, majd a táplálék tovább jut a vékonybélbe, ahol a táplálék molekuláinak nagy része felszívódik. A vékonybelet követően a beleket három részre tudjuk osztani. Ezek pedig a vakbél, vastagbél és a végbél. A táplálékból felszívódnak az ásványi anyagok, vitaminok és a víz a bélfalon keresztül, továbbá a fel nem szívódott maradékanyag is itt kezd el bélsárrá összesűrűsödni. A végbél a bélrendszer utolsó szakasza, ahol a széklet tárolódik. A végbélnyílás gyakorlatilag egy záróizom. A végbélben lévő széklet a záróizom akaratlagos működése által távozik a szervezetből. Az emésztőrendszer számtalan bekerülő tápanyagot emészt, amik hatással vannak rá. Továbbá gyógyszerek és irritáló hatású anyagok is bekerülhetnek az emésztőrendszerre. A legtöbb esetben a székelési szokások megváltozása jelzi a problémát. Mindezek elkerülése érdekében fontos odafigyelni arra, hogy mit fogyasztunk!

Címkék