A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Ázsia déli részén őshonos, mivel itt megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.
A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője.
Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.
A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz.
A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik. A kurkumin egy általános gyógyító szer, és elősegíti a jó egészség fenntartását.
Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.
A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos. Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital köszönheti neki sárga színét.
Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik) vagy holy powder (szent por) néven ismerik.
Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.
A kurkuma a gyömbérfélék családjának tagja, egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel.
Hogy került Európába?
A Dél-Ázsiában őshonos fűszert indiai kereskedők hozták az ókori Görögországba, ahol kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak.
Már Marco Polo feljegyzéseiben is - mint a sáfrány alternatívája – említi, ezt a szerepét azóta is betölti, bár a két fűszer alapvetően különbözik egymástól.
Mire használhatjuk?
A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere. Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.
Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát.
Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.
A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”.
Az egészséges kurkuma
Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla.
Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy
● a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre,
● hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban,
● bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét,
● szív és érrendszeri problémákra is jó hatással van,
● csökkenti a vérnyomást,
● gombaölő,
● baktériumölő,
● szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az artritisz és egyes rákos daganatok.
A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.
További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak
● prosztatarák megelőzés,
● egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre,
● természetes méregtelenítő, májtisztító,
● csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét,
● gátolja a daganatok-, áttét képződését,
● természetes gyulladáscsökkentő,
● egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját,
● természetes fájdalomcsillapító,
● segíti a zsíranyagcserét.
● használható a depresszió kezelésére,
● gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén,
● javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait,
● bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél,
● gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pikkelysömör,
● különösen hasznos elhízásban, hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.
A kurkuma (Curcuma longa) nagyobb adagban is használható.
A kurkumin jótékony hatással van a testzsír-arányra. Az elhízás káros következményei is csökkennek.
A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.
A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.
Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.