A zöld tea hatásai, fogyasztása és elkészítése

 

A zöld tea fogyasztása nagyon egészséges. Pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolja. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek, csökkentik a koleszterinszintet, védik az ereket.

 zöld tea, szájrák, fogyókúra, stroke kialakulása, demencia, memóri javítás, kortizol csökkentése, gyulladáscsökkentő, szürke hályog, allergia ellen, koleszterinszint csökkentése

A kínaiak már évezredek óta fogyasztanak zöld teát, kihasználva számos pozitív tulajdonságát.

A zöld tea a benne található tápanyagoknak köszönhetően feltölti szervezetünket létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, míg antioxidáns vegyületei a szervezetünkben zajló káros oxidációs folyamatok negatív hatásait védik ki.

Segítségével mindig karcsúak maradhatunk, de még a másnaposságot is elkerülhetjük. Próbáld ki a zöld teát, ha dagad a lábad. Nagyon hatékony!

Számtalan fajta zöld tea létezik, már interneten is rendelhetünk belőle. Azonban törekedjünk arra, hogy minőségi zöld teát válasszunk, hiszen csak ez rendelkezik a megfelelő egészségügyi hatással.

 

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásai

Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások szerint napi 1 liter zöld tea fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin felszívódását a belekben. Ha ennél több teát fogyasztunk, erősebb hatást érhetünk el.

 

Allergiaellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Polifenol tartalma miatt a zöld tea csökkenti a pollenallergia okozta tüneteket.

 

Megőrzi a szem egészségét

A zöld tea megakadályozza a szürke hályog okozta vakság kialakulását magas antioxidáns tartalma miatt.

 

Gyulladáscsökkentő

A zöld tea hatékonyan csökkenti a szervezetben jelenlevő gyulladásokat is. A gyulladás megszüntetésével megszabadulhatunk a depressziótól, és az ízületi problémáktól is. A gyulladás elősegíti a szervezet vízvisszatartását is, ezért, ha megszüntetjük, akkor pár kilótól is megszabadulhatunk.

 

Csökkenti a kortizol szintet

A kortizol (stresszhormon) hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez, és a túlzott zsírlerakódáshoz is. A rendszeresen, napi szinten fogyasztott zöld tea hatékonyan csökkenti a szervezetben a kortizol szintet. A stressz enyhítése érdekében hat héten keresztül ajánlott napi 4 csésze zöld teát fogyasztani.

 

Javítja a memóriát

Aminosav tartalma miatt növeli a koncentrációs képességet, és serkenti a memóriát is.

 

Csökkenti a demencia kockázatát

Mivel jó hatással van az idegpályák működésére, és a vércukorszintet is szabályozza, a zöld tea megakadályozza a demencia kialakulását, vagy csökkenti annak tüneteit.

 

Csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát

Napi legalább három csésze zöld tea 21%-al csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.

 

Segítség a fogyásban

Napi három csésze tea az étkezések után fogyasztva, havi 1-2 kilót tüntet el rólunk, ezzel pedig csökkenthetjük a túlsúlyból fakadó további betegségek kialakulásának esélyét is.

 

Megelőzi a fogak romlását és a szájrákot

A zöld tea a rossz lehelet ellen is hatékony segítséget nyújt, sőt megelőzi a fogak romlását és a szájrákot is.

 

Koffeintartalma értékesebb, mint a kávéé

A tea koffeinje egyenletesen és sokkal hatékonyabban élénkít. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a koncentrálóképességet és elűzi a fáradtságot. A kávé koffeinje a gyomorban szívódik fel, a zöld teáé viszont fokozatosan és a bélben.

 

Sebgyógyító

A zöld tea külsőleg alkalmazva sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A zöld tea rákmegelőző hatása is bizonyított, ugyanis leköti a szabad gyököket és meg akadályozza a hibás sejtek szaporodását.

 

A zöld tea egyik legjelentősebb összetevője az Epigallocatecin Gallate (EGCG) nevű antioxidáns, amelyet számos betegség kezelésénél kiváló eredményekkel alkalmaztak, és valószínűleg ennek az összetevőnek köszönheti a zöld tea gyógyító hatását.

 

Zöld tea készítése

Az elkészítéskor mindig kövesd az adott zöld tea csomagolásán lévő útmutatót, mivel az egyes teatípusoknál a használandó tealevelek mennyisége, a felöntési idő és a víz hőfoka eltérő.

Fontos tudni, hogy bár a fekete és oolong teák áztatásához magas hőfokú, forrásban lévő vizet használunk, a zöld tea felöntéséhez jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz (60-80 °C) és kevesebb áztatási idő szükséges, különben a kapott ital íze kesernyés lesz. A legjobb módszer, ha a forráspontig hevített vizet hagyod visszahűlni kb. 60-80 fokra, mielőtt a tealevelekre öntenéd.

 

A zöld tea fogyasztása

A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatod önmagában, vagy adhatsz hozzá 1 teáskanál citromlevet.

Ez nem csak azért jó, mert így egy kellemesen frissítő, citrusos aromájú italt kapsz, hanem azért is, mert a citromlében lévő C-vitamin a zöld tea egyik hatóanyagának, a katekinnek a felszívódását akár 13-szorosára képes növelni.

 

fogyókúra

Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Ha tehetjük, mindig igyunk savanyú káposztalevet
  A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő,...
TOVÁBB
A citromos víz 11 olyan előnye, amit eddig biztosan nem tudtál
  Sokan csak akkor kezdenek el citromos vizet inni, amikor pl. jógázni kezdenek. A legtöbben a vizet/ásványvizet mindenféle ízesítés nélkül isszák,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék