A zöld tea fogyasztása nagyon egészséges. Pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolja. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek, csökkentik a koleszterinszintet, védik az ereket.
A kínaiak már évezredek óta fogyasztanak zöld teát, kihasználva számos pozitív tulajdonságát.
A zöld tea a benne található tápanyagoknak köszönhetően feltölti szervezetünket létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, míg antioxidáns vegyületei a szervezetünkben zajló káros oxidációs folyamatok negatív hatásait védik ki.
Segítségével mindig karcsúak maradhatunk, de még a másnaposságot is elkerülhetjük. Próbáld ki a zöld teát, ha dagad a lábad. Nagyon hatékony!
Számtalan fajta zöld tea létezik, már interneten is rendelhetünk belőle. Azonban törekedjünk arra, hogy minőségi zöld teát válasszunk, hiszen csak ez rendelkezik a megfelelő egészségügyi hatással.
A zöld tea pozitív egészségügyi hatásai
Csökkenti a koleszterinszintet
Kutatások szerint napi 1 liter zöld tea fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin felszívódását a belekben. Ha ennél több teát fogyasztunk, erősebb hatást érhetünk el.
Allergiaellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Polifenol tartalma miatt a zöld tea csökkenti a pollenallergia okozta tüneteket.
Megőrzi a szem egészségét
A zöld tea megakadályozza a szürke hályog okozta vakság kialakulását magas antioxidáns tartalma miatt.
Gyulladáscsökkentő
A zöld tea hatékonyan csökkenti a szervezetben jelenlevő gyulladásokat is. A gyulladás megszüntetésével megszabadulhatunk a depressziótól, és az ízületi problémáktól is. A gyulladás elősegíti a szervezet vízvisszatartását is, ezért, ha megszüntetjük, akkor pár kilótól is megszabadulhatunk.
Csökkenti a kortizol szintet
A kortizol (stresszhormon) hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez, és a túlzott zsírlerakódáshoz is. A rendszeresen, napi szinten fogyasztott zöld tea hatékonyan csökkenti a szervezetben a kortizol szintet. A stressz enyhítése érdekében hat héten keresztül ajánlott napi 4 csésze zöld teát fogyasztani.
Javítja a memóriát
Aminosav tartalma miatt növeli a koncentrációs képességet, és serkenti a memóriát is.
Csökkenti a demencia kockázatát
Mivel jó hatással van az idegpályák működésére, és a vércukorszintet is szabályozza, a zöld tea megakadályozza a demencia kialakulását, vagy csökkenti annak tüneteit.
Csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát
Napi legalább három csésze zöld tea 21%-al csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.
Segítség a fogyásban
Napi három csésze tea az étkezések után fogyasztva, havi 1-2 kilót tüntet el rólunk, ezzel pedig csökkenthetjük a túlsúlyból fakadó további betegségek kialakulásának esélyét is.
Megelőzi a fogak romlását és a szájrákot
A zöld tea a rossz lehelet ellen is hatékony segítséget nyújt, sőt megelőzi a fogak romlását és a szájrákot is.
Koffeintartalma értékesebb, mint a kávéé
A tea koffeinje egyenletesen és sokkal hatékonyabban élénkít. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a koncentrálóképességet és elűzi a fáradtságot. A kávé koffeinje a gyomorban szívódik fel, a zöld teáé viszont fokozatosan és a bélben.
Sebgyógyító
A zöld tea külsőleg alkalmazva sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A zöld tea rákmegelőző hatása is bizonyított, ugyanis leköti a szabad gyököket és meg akadályozza a hibás sejtek szaporodását.
A zöld tea egyik legjelentősebb összetevője az Epigallocatecin Gallate (EGCG) nevű antioxidáns, amelyet számos betegség kezelésénél kiváló eredményekkel alkalmaztak, és valószínűleg ennek az összetevőnek köszönheti a zöld tea gyógyító hatását.
Zöld tea készítése
Az elkészítéskor mindig kövesd az adott zöld tea csomagolásán lévő útmutatót, mivel az egyes teatípusoknál a használandó tealevelek mennyisége, a felöntési idő és a víz hőfoka eltérő.
Fontos tudni, hogy bár a fekete és oolong teák áztatásához magas hőfokú, forrásban lévő vizet használunk, a zöld tea felöntéséhez jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz (60-80 °C) és kevesebb áztatási idő szükséges, különben a kapott ital íze kesernyés lesz. A legjobb módszer, ha a forráspontig hevített vizet hagyod visszahűlni kb. 60-80 fokra, mielőtt a tealevelekre öntenéd.
A zöld tea fogyasztása
A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatod önmagában, vagy adhatsz hozzá 1 teáskanál citromlevet.
Ez nem csak azért jó, mert így egy kellemesen frissítő, citrusos aromájú italt kapsz, hanem azért is, mert a citromlében lévő C-vitamin a zöld tea egyik hatóanyagának, a katekinnek a felszívódását akár 13-szorosára képes növelni.