Szklerózis multiplex kezelése hagyományos kínai módszerekkel

 

A szklerózis multiplex egyre több embert érint. A betegség lefolyása egyénenként nagyon eltérő, a legtöbben úgy érzik, hogy életük végéig mozgáskorlátozottá válnak és ápolásra szorulnak. Azonban léteznek módszerek, amelyekkel hatásosan enyhíthetők a tünetek, és feltartóztatható a betegség romlása. E szempontból ígéretesek a hagyományos kínai gyógyászat módszerei.

 szklerózis multiplexre, SM-kezelés, sárgabarackmag, kínai gyógyászat, autoimmun-betegség

A szklerózis multiplex sokarcú betegség. Ha az érintetteket megkérdezzük, hogyan kezdődött a betegségük, gyakran azt mondják, furcsa érzésük volt, mintha „elidegenedtek” volna saját testüktől. Ehhez érzéskiesés, zsibbadás, a végtagok vagy a lábak fokozatos elgyengülése, a látás romlása, a mozgáskoordináció problémája, például az íráskép szálkássá, töredezetté válása, valamint imbolygó járás társul.

 

A korai tünetek között általános panaszok is szerepelnek, mint a fáradtság, a gyors kimerülés, ami sok egyéb betegségben is előfordul. Ezeket azonban a páciens többnyire nem társítja betegséggel.  Jellemző, hogy évekkel a szklerózis multiplex kitörése előtt látóideg-gyulladás lép fel.

 

szklerózis multiplexre, SM-kezelés, sárgabarackmag, kínai gyógyászat, autoimmun-betegség

A szklerózis multiplex lényege, hogy az idegsejtek között megszűnik az ingerületek továbbítása. A tünetek nagyon sokszínűek, kezdve a beszédzavartól a látászavarokon keresztül a bénulásig

 

A betegség ún. subokban, azaz a tünetek átmeneti fellángolásával zajlik, ezek az akut állapotok néhány nap vagy hét alatt lecsengenek. Később sok esetben a subok egyre szaporodnak és a betegség krónikussá válik, ilyenkor a beteg állapota folyamatosan romlik. Egyeseknél mindjárt kezdettől így zajlik a betegség, náluk nincsenek tünetmentes időszakok.

 

A tünetek sokfélék

A szklerózis multiplex ún. autoimmun-betegség, ami azt jelenti, hogy a „kisiklott” immunrendszer az idegrendszer ellen fordul és ott gyulladásos folyamatokat indít be. A gyulladás gócokban zajlik, ezért szűkebb területekre korlátozódik. A tünetek azért olyan változatosak, mert minden betegnél más-más helyeket támad meg a folyamat az idegrendszerben.

 

A szklerózis multiplex – egyes feltételezések szerint – nem teljesen kigyógyult vírusfertőzések talaján alakul ki. A betegség folyamán a korábban emlegetett subokat gyakran megfázások váltják ki. A betegség fellángolásának a vírusfertőzésekhez fűződő kapcsolata alapján közelíti meg a kórfolyamatot a hagyományos kínai orvoslás.

 

A konvencionális, gyógyszeres terápia keretében, az akut subot nagy dózisú kortizonnal kezelik. Emellett szerepet kap még az interferon (egy immunmoduláló hatású fehérje), valamint immunrendszert fékező gyógyszerek is, hogy a központi idegrendszerben zajló gyulladást lefékezzék.

 

 

Kínai szempontból a szklerózis multiplex ún. „heteropátiás” betegség. A heteropátia itt azt jelenti, hogy a teljesen ki nem gyógyult gyulladásos folyamat megzavarja az immunrendszer irányítását. Így a nem teljesen (tehát sok váladékürítéssel) kigyógyult nyálkahártya-gyulladás (orr, húgyhólyag, hörgők) ismételt fellépésekor „kisiklatja” az immunrendszer irányítását, ami végül autoimmun-betegségbe torkollik. Éppen ezért hosszú távú kezelési stratégiához kell folyamodni, amelyekkel az esetleges fertőzések gyorsan leküzdhetők. Ezzel elkerülhető, hogy a gyulladásos impulzus eljusson a mélyebb rétegekbe, a központi idegrendszerbe, és ott kiváltson egy újabb subot. Ez igen nehéz terápiás lépés, amelyet minden esetben az egyéni adottságokhoz kell igazítani, és régóta fennálló betegség esetén kevesebb sikerrel jár. Fontos, hogy a beteget megtanítsuk, idejekorán ismerje fel a fertőzéseket, ugyanis éppen a subokat kiváltó fertőzések jellemzően tünetszegények. Ha a beteg észleli a fertőzést, azonnal jelentkeznie kell a kezelőnél, hogy összeállíthassák a legmegfelelőbb gyógynövény-kombi- nációt. A várható sub előtti betegállományba vétel és egyéb tehermentesítő eljárások segíthetik a gyógynövényes kezelést.

 

A hagyományos kínai orvoslás sok olyan növénnyel gyógyít, amelyeket nálunk nem ismernek. Példaként említhetjük a rehmannia gyökerét vagy a sophorafa gyökerét.

 

A recepteket, amelyek a hosszú távú immunerősítést szolgálják, gondosan kell összeállítani, hogy elkerüljék a túlstimulálást, ami az izomtónus kóros fokozódását eredményezheti, esetleg görcsöket, idegességet, álmatlanságot okozhat. A szklerózis multiplexben szenvedő páciensekre ugyanis a jin-energia gyengesége jellemző, amit nem szabad melegítő, aktiváló, jangot erősítő módszerekkel fokozni.

 

A hagyományos kínai orvoslás további fontos terápiás szempontja a kimerülés, az energiahiány. A szklerózis multiplex esetében a gyulladásos folyamat a test legmélyebb rétegéig hatol, mégpedig a gerincvelőig és az agyvelőig. Testünknek e rétege az „öt elem tan” szerint a víz elemhez és a vese energiájához tartozik. A súlyos kimerülés, ami például szülés vagy szoptatás idején jelentkezhet, érintheti ezt a mélyréteget és elősegítheti a betegség kialakulását.

 

Fontos az SM kezelésében: a túl hevesen működő immunrendszert meg kell nyugtatni. Ebben segíthetnek a gyógyteák.

 

A kimerülést mutatja az is, hogy a páciens nem érzékeli saját teljesítőképességének határait, és hajlamos mindig túlhajtani magát, s ez a lélek és a test viszonyának zavarára utal. Minden esetben arra kell törekednie az orvosnak, hogy páciensét érzékennyé tegye saját határainak felismerésére. Adott esetben a betegnek az orvossal közösen kell megterveznie a pihenési, tehermentesítő stratégiákat.

 

Ezeken túlmenően a hagyományos kínai gyógyászat erős hatású roboráló szereket is alkalmaz és ezeket csak rövid ideig szabad szedni. Ezek között előkelő helyen szerepel a rehmannia gyökér (Rhizoma rehmannia praep.). A rehmannia főzet alkalmazása azonban olyan szakmai ismereteket feltételez, amelyeknek a páciens nincs birtokában, ezért öngyógyításra nem alkalmas.

 

A szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél megfigyelhető immunrendszeri zavarokat a hagyományos kínai orvoslás tágabban értelmezi. Ez az állapot a befogadás és elhatárolódás, a nyitás és zárás, az érzékenység és túlérzékenység váltakozásának zavarait jelzi, ami mozgásszervi zavarokban is megmutatkozik. Ilyenkor együtt van jelen az erőtlen petyhüdtség és a túlzott tónusú izomzat. Ez az állapot nagy kihívást jelent az akupunktúrával vagy más fizikai terápiákkal gyógyító szakembernek.

 szklerózis multiplexre, SM-kezelés, sárgabarackmag, kínai gyógyászat, autoimmun-betegség

 

A sárgabarackmagban található cián néhány SM-páciens tapasztalata szerint ösztönzi a kórokozók elpusztítását. Naponta háromszor öt szemet kell elrágni belőle, és a szétrágott magokat néhány másodpercig a szájban tartani

 

A betegség kezelésében nagy jelentőségű a légzés- és mozgásterápia, például a Glaser-féle pszichomotorika. Ez a terápia ún. „archaikus” mozgásmintákat gyakoroltat a pácienssel. Ennek során a terapeuta és páciens közösen mozog, és azt gyakorolja, hogyan lehet az aktív mozgást és a passzív befogadást egyidejűleg megélni. Az archaikus mozgás felidézésével a szervezet öngyógyító erői lendületbe hozhatók, amiket a neurológiai blokádok elsorvasztottak. A terápia hatására a páciensek megerősödnek, mozgásuk javul.

 

A sűrű váladék kiürítése gyógynövényekkel

Az elhatárolódás zavarai az anyagcserére is kiterjednek és megnehezíti a hasznos anyagok felvételét valamint a mérgek, az anyagcsere-végtermék kiürítését. A kínai orvosok ezeket az anyagokat „Tan”-nak hívják. Ez a sűrű váladékként jellemzett anyagcseretermék felelős többek között a fáradtságért, a pangásért, a merevségért, a fájdalmas görcsökért is. Ezek a panaszok enyhíthetők a Tan kivezetését szolgáló gyógynövényekkel, például a sophporafa gyökerével (radix sophorae).

 

A gyógynövényes kezelést mindig terápiás beszélgetéssel kell kiegészíteni annak érdekében, hogy segítsenek a páciensnek helyzete reális felismerésében, és ne süllyedjen depresszióba. Nyugodt, a jövőre nyitott hozzáállásra csak akkor lesz képes a beteg, ha a betegségtudatát nem fojtja el, hanem elfogadja sorsát.

Forrás

 

szklerózis multiplexre

Nők barátja a palástfű
  A mai népi orvoslásban ismét megérdemelt helyét foglalja el a palástfű. A palástfüvet a női bajok gyógynövényeként tartják számon. Menstruációs...
TOVÁBB
Szklerózis multiplex kezelése hagyományos kínai módszerekkel
  A szklerózis multiplex egyre több embert érint. A betegség lefolyása egyénenként nagyon eltérő, a legtöbben úgy érzik, hogy életük végéig...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék