Reumára, megfázásra és szívpanaszok kezelésére kámfort

A kámfort érzéstelenítő tulajdonságainak köszönhetően számos betegség kezelésére használhatjuk. Bőrbe dörzsölve igen hatásos fájdalomcsillapító hatása van, ezért hátfájásra vagy akár idegbecsípődési fájdalmak enyhítésére is használhatjuk, segít az érzékeny idegek elzsibbasztásában és érzéstelenítésében.

kámfor, kámforfa, illóolajok, idegnyugtató, érzéstelenítés

A kámfor egy fehér, áttetsző, kristályos szilárd anyag, amelyet a Japánban, Kínában és Borneo szigetén növő örökzöld fából, a kámfor fából vonnak ki. A hatalmasra növő, hosszú életű, örökzöld kámforfa (Cinnamomumcamphora)a babérfélék családjába tartozik. Kissé emlékeztet a hársfára, de magassága elérheti a 30 m-t, törzse pedig az 5 m-es vastagságot is.A gyógyhatású kámfort az idősebb kámforfák gyökeréből és kérgéből nyerik.A kámfor a kámforfa kérgében, valamint az afrikai bazsalikom, a fekete üröm és a rozmaring levelében is megtalálható.

 

A kámfor illata, aromája utánozhatatlan, és több kozmetikai termékben megtalálható, mivel számos jótékony gyógyhatással rendelkezik. Ezek közül talán a legismertebb az érzéstelenítő hatása

 

A közönséges kámforfából nyert kámfor használatát már i.e. 400 körül kelt szanszkrit és kínai szövegek is megemlítik, Európában – arab közvetítéssel – csak mintegy másfél ezer évvel később terjedt el. Hagyományosan a hűsítő és illatosító hatása miatt púderként alkalmazták, vagy vallási ceremóniákon füstölőkben égették el.

A 13. században Marco Polo feljegyezte, hogy a kínaiak a kámforolajat gyógyszerként, illatszer alapanyagaként, és mint balzsamozáshoz használt folyadékot egyaránt nagyra értékelték.

A kámfort, illetve a kámfortartalmú készítményeket napjainkban is széles körben használják az ízületi gyulladásos és reumás fájdalmak, a neuralgia és a derékfájás enyhítésére.

 

A kámfor gyógyászati felhasználása

●   A kámfor erős illatának köszönhetően segít az orrdugulás megszüntetésében. A kámfor beszippantása stimulálja az orrjáratok levegőztetését, az orrdugulás mellett a kámfor segíthet a köhögés enyhítésében is.

●   A mellkasra kenve a kámfor segíthet légcsőhurutos megbetegedések, asztma, és más légúti betegségek gyógyításában.

●   Hasznos lehet a kámfor olyan bőrproblémák, mint az ajak herpesz és az enyhébb fagyás okozta duzzanatok esetén, és a mellkas bedörzsölésére bronchitisz vagy egyéb mellkasi fertőzések során. Gyakran használják a gőz-inhalálásban, a légutak megtisztítására, s a köhögés csillapítására.

●   Érzéstelenítő tulajdonságainak köszönhetően a kámfort számos bőrbetegség kezelésére is használhatjuk. A bőrbe dörzsölve igen hatásos fájdalomcsillapító hatása van ezért hátfájásra vagy akár idegbecsípődési fájdalmak enyhítésére is használhatjuk.

●   A kámfor segít az érzékeny idegek elzsibbasztásában és érzéstelenítésében is.

●   Érzéstelenítő tulajdonságainak köszönhetően a kámfor krém enyhíti a sérülések, ficamok által okozott fájdalmakat is.

●   Általános erősítő, lázcsillapító. Enyhíti a meghűléses betegségek tüneteit, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat.

●   Gombafertőzésnél is hatékony fertőtlenítő, csillapítja a fájdalmat és erősíti az idegeket. Gombaölő hatása miatt a lábápolószerek egyik összetevője.

●   A kámfornak izomgörcsoldó, idegnyugtató, gombaellenes hatása is van.

●   Bedörzsölőszerként reuma ellen hat. Belélegezve is alkalmas a nátha és az influenza tüneteinek enyhítésére, valamint segíti a józan gondolkodást, a döntésképességet és a magabiztosságot. Használ depresszió és hisztéria ellen is.

●   A kámfor jó a kirepedezett ajkak meglágyítására is, és enyhíti a viszkető érzést olyan kisebb bőrirritációk esetében, mint az ekcéma vagy a rovarcsípés. Segíti az enyhébb égések, apróbb bőrsérülések gyógyulását.

 

Az ayurvédikus gyógyászat többek között az izomfájdalmak, akeringéselégtelenség és az asztma gyógyítására látja a kámfort alkalmasnak.

Amikor kámforos kenőccsel vagy géllel kenik be a mellkast, torkot vagy a hátat, a testhő meggyorsítja a kámforgőzök felszabadulását, ami a belégzés során segít a nyálkahártya megtisztításában, és megkönnyíti a levegő áramlását.

 

Nézzük, milyen további jótékony hatással rendelkezik a kámfor

●   serkenti a vérkeringést,

●   vízhajtó hatású,

●   enyhíti a visszértágulást,

●   javítja az emésztést,

●   csökkenti a gyulladásokat, a haspuffadást,

●   enyhíti a légzési problémák okozta tüneteket,

●   csökkenti a stresszt,

●   megszünteti az álmatlanságot,

●   oldja a görcsöket,

●   növeli a vérnyomást,

●   izzasztó hatású,

●   serkenti a vérkeringést.

 

Egyre gyakrabban találkozhatunk kámforos zsákocskákkal, amelyek sok embernek segítenek abban, hogy át tudják aludni az éjszakákat, hogy többé ne hánykolódjanak álmatlanul az ágyban. A zsákocskát a nyakba kell akasztani, így a kámfor különleges illata enyhíti a köhögést, kitisztítja az orr- és a tüdő járatait is.

 

Kámforillóolaj

A boltokban kapható illóolaj változatát bátran használhatjuk, mivel meghatározott kámforszinttel kerülhetnek csak forgalomba. Az illóolajban monoterpének, cineol és borneol is található.

Kámforos szesz 

Ez a kámfor 10%-os alkoholos oldata. A kámforos bedörzsölés javítja a bőr vérellátását, csillapítja a fájdalmakat.

Kenőcs 

A gyógyszertárak sokféle kámforos kenőcsöt kínálnak ízületi és izomfájdalmak kezelésére.

Szájöblítő és arctisztító tonik 

A kámfor enyhén antibakteriális hatású, ezért kis mennyiségben szájöblítők és arctisztító tonikok készítésénél is felhasználják.

 

A kámfor hatásos rovarirtó, illetve légfrissítő. Erős illata és kábító hatása miatt igen hatékony a molylepkék ellen.

 

Inhaláló szerek 

A köhögés elleni inhaláló szerek, valamint a mellkas bedörzsöléséhez használt kenőcsök néha tartalmaznak görcsoldó és köptető hatású kámfort. Ezeket a készítményeket azonban tilos alkalmazni csecsemőknél és kisgyermekeknél.Csecsemők és kisgyermekek számára már 1 gramm kámfor halálos lehet. Mivel a bőrön és a belélegzett levegőn keresztül is bejut a szervezetbe, számukra a használata külsőleg is tilos. Alkalmazása után fulladás, görcsroham, végül eszméletvesztés léphet fel.

 

Intelmek a kámforral kapcsolatban

Helyi kezelésre kizárólag kámfor krémet vagy kenőcsöt használjunk, mivel a kámforolaj igen mérgező anyag.Mielőtt kámfor krémet vagy kenőcsöt használnánk, olvassuk el figyelmesen a használati utasításokat.

 

idegnyugtató

Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék