A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják. Kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük az időskori vakság, a prosztatarák és a szívbetegségek megelőzésében.
A likopin antioxidáns hatású, karotinoidok családjába tartozó festékanyag. A likopint tartalmaz jelentős mennyiségben a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó.
A likopin felelős a paradicsom és a piros paprika élénk színéért. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé.
Tudod-e, hogy a paradicsom eredetileg sárga színe csak évszázados gondos termesztés eredményeképpen lett piros?
A likopin kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható
● A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a bőr idő előtti öregedését.
● A likopin képes csökkenteni a „rossz” koleszterin-szintet (LDL), és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának esélye.
● Napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
A likopin csökkentheti a szívkoszorúér betegség egyik fő kockázati tényezőjét, a magas koleszterinszintet.
A koleszterint a vérben a lipoproteinek szállítják, amelyek közül az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL – low-density lipoprotein) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL – high-density lipoprotein) a két legfontosabb.
Ha az LDL koleszterin túl sok a vérben, a szív és az agy artériáinak falán más anyagokkal együtt kemény lerakódásokat képezhet, amelyek elzárják ezeket az artériákat – ez az érelmeszesedés.
A likopin és más karotenoidok a véráramban beépülnek a lipoproteinekbe. A legtöbb az LDL-hez kapcsolódik, és antioxidánsként késlelteti az érelmeszesedés bekövetkeztét. A kutatócsoport szerint a likopin rendkívül fontos az érelmeszesedés megelőzésében, mert meggátolja, a lipoproteinek oxidálódását. Az LDL oxidációja az artériákban zsírlerakódásokat okozhat.
Betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják.
Bajban van, aki nem szereti a paradicsomot!
Napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk egy része legyen főtt paradicsom. Ahhoz, hogy a szervezet hozzá tudjon jutni a paradicsomban lévő likopinhez, a paradicsomot meg kell főzni.
Likopint legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmaz. A feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek kitűnő forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyös, ha valaki paradicsomlét, paradicsomlevest, ketchupot fogyaszt, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak. Azonban azt tegyük hozzá, hogy a feldolgozott termékek közül persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs vagy kevés az adalékanyag. Ezt elsősorban akkor érhetjük el, ha saját paradicsomból készítjük az ételeket.