A likopin képes csökkenteni a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét

 

A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják. Kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük az időskori vakság, a prosztatarák és a szívbetegségek megelőzésében.

 likopin, paradicsom, érelmeszesedés, LDL, HDL, koleszterint

A likopin antioxidáns hatású, karotinoidok családjába tartozó festékanyag. A likopint tartalmaz jelentős mennyiségben a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó.

A likopin felelős a paradicsom és a piros paprika élénk színéért. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé.

 

Tudod-e, hogy a paradicsom eredetileg sárga színe csak évszázados gondos termesztés eredményeképpen lett piros?

 

A likopin kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható

●   A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a bőr idő előtti öregedését.

●   A likopin képes csökkenteni a „rossz” koleszterin-szintet (LDL), és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának esélye.

●   Napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.

 

A likopin csökkentheti a szívkoszorúér betegség egyik fő kockázati tényezőjét, a magas koleszterinszintet.

 

A koleszterint a vérben a lipoproteinek szállítják, amelyek közül az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL – low-density lipoprotein) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL – high-density lipoprotein) a két legfontosabb.

Ha az LDL koleszterin túl sok a vérben, a szív és az agy artériáinak falán más anyagokkal együtt kemény lerakódásokat képezhet, amelyek elzárják ezeket az artériákat – ez az érelmeszesedés.

 

 

A likopin és más karotenoidok a véráramban beépülnek a lipoproteinekbe. A legtöbb az LDL-hez kapcsolódik, és antioxidánsként késlelteti az érelmeszesedés bekövetkeztét. A kutatócsoport szerint a likopin rendkívül fontos az érelmeszesedés megelőzésében, mert meggátolja, a lipoproteinek oxidálódását. Az LDL oxidációja az artériákban zsírlerakódásokat okozhat.

 

Betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják.

 

Bajban van, aki nem szereti a paradicsomot!

Napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk egy része legyen főtt paradicsom. Ahhoz, hogy a szervezet hozzá tudjon jutni a paradicsomban lévő likopinhez, a paradicsomot meg kell főzni.

Likopint legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmaz. A feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek kitűnő forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyös, ha valaki paradicsomlét, paradicsomlevest, ketchupot fogyaszt, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak. Azonban azt tegyük hozzá, hogy a feldolgozott termékek közül persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs vagy kevés az adalékanyag. Ezt elsősorban akkor érhetjük el, ha saját paradicsomból készítjük az ételeket.

 

paradicsom

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember...
TOVÁBB
Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít
  Minden növény nyersen fogyasztva arra a szervre jó, azt a szervet gyógyítja, amelyikre hasonlít!   A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se...
TOVÁBB
7 hamis étel, amelyet jobb, ha elkerülsz
  „Paradox módon az amerikaiak úgy válnak alultápláltakká, hogy egyre jobban elhíznak. A túlsúlyos gyerekek annyi feldolgozott élelmiszert esznek, hogy...
TOVÁBB
Megalapozott érvek, amiért paradicsomlét igyál
Mint tudjuk, a paradicsom az a csodanövény, amelyet a táplálkozási szakértők vitaminbombaként tartanak nyilván, mivel rengeteg hasznos nyomelemet,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Homoktövis: A természet csodálatos gyógyító ereje
A homoktövis nem csupán egy egyszerű bogyós gyümölcs, hanem valóságos egészségügyi kincs,...
Milyen elvonási tüneteket tapasztalhatsz, ha abbahagyod a sófogyasztást?
  A só nélkülözhetetlen az emberi szervezet működéséhez, ugyanakkor a túlzott sófogyasztás...
A pisztácia gyógyhatásai és termesztésének titkai! De miért olyan drága?
  A pisztácia az egyik legnépszerűbb, mégis legdrágább magféle a világon. Sokunknak eszébe...
A cékla csodás hatásai: vérnyomáscsökkentés, daganatmegelőzés és májtisztítás
  A cékla az egyik legértékesebb zöldség, amelyet érdemes rendszeresen beépíteni az...

Címkék