Az újrahasznosított étolaj rákkeltő hatású!

 

A használt olaj nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is rendkívül káros. Tele van rákkeltő, mutagén vegyülettel, melyek az olajban keletkeznek a hevítés során.

 használt olaj, mutagén, rákkeltő, aldehid

Sütésre nem szabad az olajat többször használni, csak a teljesen tiszta, áttetsző zsiradék megfelelő. A friss olaj használata nemcsak egészségesebb, de az ízeket is javítja.

Az elmúlt évtizedekben a többség napraforgóolajjal főzött, mert közvélekedés szerint ez egészségesebb, mint a zsír vagy a vaj. Egy friss brit kutatás szerint azonban a felmelegített napraforgóolajnak rákkeltő hatása lehet.

 

Először is, nézzük csak, mit jelent az, hogy növényi olaj. A növényi olaj számos dologból készül: magokból, diókból, gyümölcsökből, nem csak növényekből. Készülhet olaj olívából, pálmalevélből, kókuszból, mogyoróból, kukoricából, szezámmagból és avokádóból is.

 

A BBC új dokumentumfilmjében, a Trust Me I’m a Doctor-ban a kutatás vezetője, Martin Grootfeld professzor, a De Montfort University Leicester (DMU) szakembere a fenti olajok mindegyikét tesztelte: arra volt kíváncsi, hogy melyikre milyen hatással van az, ha felmelegítik.

 

Kiderült, hogy a napraforgó- és a kukoricaolaj forralás során aldehideket bocsát ki, amely egy olyan vegyület, ami a szívbetegségek és a rák kockázatát növeli. Méghozzá olyan mértékben, amely az egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásának több mint hússzorosa.

 

„Egy átlagos étel, a hal és a krumpli, ami növényi olajban sült, a napi elfogadható aldehidmennyiség akár száz-, de akár kétszázszorosát is tartalmazhatja. Kiderült azonban, hogy az olívaolaj, a vaj és a kacsazsír forralása során jóval kevesebb aldehid keletkezik, ezért kétségkívül ezek számítanak az egészségesebb alternatívának” – mondja Grootfeld professzor a BBC műsorában.

 

Ez a probléma akkor jelenik meg, amikor az olajat legalább 180 fokra melegítjük, és az oxidációs folyamat során az aldehidek kicsapódnak.

 

Többszöri sütés folyamán a sütőolajban, zsírban olyan elváltozások jönnek létre, melyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak. A zsiradék, étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében alkalmatlanná válik a további étkezési célú felhasználásra, abban olyan bomlástermékek képződik, aminek egy része káros lehet az egészségre.

Az egészségen túl azonban a környezetre is károsító hatással lehet, ha nem gondoskodunk megfelelő gyűjtéséről, kezeléséről.

 

Környezeti hatásai

●   A csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, mert a vízfelszínen úszva meggátolja az oxigén bejutását, és ezzel megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását.

●   A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozza, a csővezetékek falára lerakódva.

●   A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát.

●   Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket.

●   A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

 

Főzés után érdemes megvárni, amíg kihűl az olaj, utána kis műanyag flakonokba vagy kannákba lehet tölteni és így leadni az erre kijelölt gyűjtőhelyeken.

 

Már több mint 200 helyen gyűjtik Magyarországon a háztartások által elhasznált étolajat.

 

A visszagyűjtött sütőolaj olyan telephelyre kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben dolgozzák fel. Az így keletkező anyagot a biodízel-iparág veszi fel, de kisebb mértékben a festék- és a gipszgyártásban is használható. Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízelgyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz-előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

 

 

rákkeltő

Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
   Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december 11-én hatályba lépett EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit,...
TOVÁBB
Az újrahasznosított étolaj rákkeltő hatású!
  A használt olaj nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is rendkívül káros. Tele van rákkeltő, mutagén vegyülettel, melyek az olajban keletkeznek...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék