A gyilkos köztünk van! Tudj meg többet a paracetamolról!

 

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosak, ha előírás szerint szedik. De még a megengedett adagban is, az aszpirin fekélyt okozhat, az antihisztaminok (allergiaellenes szerek) álmosságot, a paracetamol készítmények pedig súlyos májkárosodást okozhatnak.

 paracetamol, paracetamol mérgezés, fájdalomcsillapító, májméreg, májkárosodás

Mi lenne, ha egy étrend-kiegészítő vagy vitamin bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozna? Mi lenne, ha ez az étrend-kiegészítő vagy vitamin évente 100 000 hívást generálna a mérgezési központokba, 56 000 sürgősségi ellátás lenne belőle, 26 000-en kórházba kerülnének és legalább 450-en meg is halnának. (Elméletileg a magyar arányokat úgy kapjuk meg, ha minden számot 30-al elosztunk.) A választ tudjuk: a szert azonnal betiltanák. De mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Senki nem lepődik meg, ha azt mondjuk: nem történik semmi.

 

Ebben a szemfelnyitó cikkben, Dr. Jay Cohen bemutatja azt a halálos félrevezetést, amelynek áldozatai a csecsemők, a gyermekek és a felnőttek.

William Faloon, a Life Extension Foundation elnöke.

 

Némelyik ilyen kockázatról olvashat a beteg a gyógyszer-tájékoztatóban. Pl. hogy napi egy-három alkoholos itallal nem jó paracetamol készítményeket együtt szedni. Az alkohollal együtt szedett paracetamol és a májkárosodás kapcsolatát már az 1980-as években ismerték. Ez a kutatási irány azonosított egy másik kockázati tényezőt is, az éhezést. Ez akkor fordul elő, amikor betegség, hasi fájdalmak, émelygés, hányás, étvágycsökkenés, alultápláltság, anorexia nervosa miatt csökken a táplálékfelvétel.

Vegyük annak a 25 éves svéd férfinek az esetét, akiről 1992-ben közöltek esettanulmányt:

A férfinek Törökországban gyomorrontása lett. Másfél nappal hazaindulása előtt hányinger, hányás alakult ki nála. Mivel a repülés alatt is romlott az állapota, megérkezésekor kórházba szállították, ahol májleállást állapítottak meg nála, s májátültetésre sorolták be. Bátyjától azt az információt kapták, hogy naponta háromszor 500-1000 mg paracetamolt vett be, két nap alatt összesen 5-6 grammot. Szerencsére a férfi állapota aztán javulni kezdett, és májátültetésre nem került sor.

Mit csinált rosszul a férfi, ami májkárosodáshoz vezetett nála? Semmit. A napi megengedett paracetamol adag 4 gr. A férfi napi 2-3 grammot szedett csupán. Azért szedte a paracetamolt, hogy csökkentse gyomorrontásából eredő gyomorfájdalmát. Követte az utasításokat és majdnem belehalt.

 

 

 

Az esetet bemutató orvosok arra következtettek, hogy a paracetamol megengedett adagban is mérgező lehet a májra. S hozzátették: éhezéskor, gyomorbántalmakkor különösen veszélyes a szedése.

Az ilyen és hasonló esetek dacára máig nem áll figyelmeztetés erről a gyógyszereken.

 

Egy hatékony májméreg

Sok gyógyszer okozhat májkárosodást, májleállást és halált. Mégis, a paracetamol a leghatékonyabb – évente 100 000 mérgezési osztályokra történő telefonhívást generál. Minden évben 56 000 sürgősségi ellátás és 26 000 kórházi ellátás és 450 halál köthető paracetamol szedéséhez. Szedéshez. (Magyar statisztikák nem állnak rendelkezésre, de ismerve a magyar egészségügyet, ha lenne sem lehetne hinni neki.) A paracetamol önmagában több májkárosodást idéz elő, mint a többi gyógyszer együttvéve. Bár a májkárosodások száma csekélynek tűnik ahhoz a milliókhoz képest, akik gond nélkül szedik a paracetamol készítményeket, szakértők szerint még ez a "kevés" is túl sok.

Dr. Wiliam Lee paracetamol szakértő írta: „Meg kell kérdezzük: a károsodások és halálesetek ilyen mértéke megengedhető egy szabadpiacú fájdalomcsökkentő esetében?” Miért hat a paracetamol a májra? A paracetamol dózisfüggő mértékben májméreg. Még megengedett adag szedésekor is mérgező bomlástermék, az N-acetyl-benzoquinoneimine (NAPQI) keletkezik. Igen keskeny határ van a terápiás és a mérgező dózis között! A megengedett terápiás dózis duplája pár nap alatt halálhoz vezethet! A paracetamol – akár akaratlagosan, akár véletlen – túladagolva egy nagyon erősen mérgező szer. Az éhezés lecsökkenti a szervezet glutathione készletét. Ez az anyag a paracetamol biztonságos lebontásához szükséges. A lecsökkent glutathione-szint fokozza a mérgezés kockázatát. Ilyen esetben a mérgezés még a megengedett adag esetén is előállhat.

 

Akaratlan túladagolásért súlyos árat fizetünk

A túladagolásos esetek fele nem akaratlagos, vagyis a beteg nincs is tudatában annak, hogy a megengedettnél több paracetamolt szedett be.

Az egyik típusa az akaratlan túladagolóknak, akik elfelejtik számolni, mennyit vettek már be. Mások azért szednek 5-8 grammot, mert fájdalmuk nem enyhül a megengedett adagra. Nem ártani akarnak maguknak! Egy újabb típus, amikor valaki többféle szert szed, pl. influenzára, köhögésre, fejfájásra, lázra, és mindegyik szer paracetamolt tartalmaz.

Az is gyakori, hogy az orvos által felirt szer is tartalmaz paracetamolt, és a beteg emellé szed szabadforgalmú paracetamol tartalmú gyógyszereket.

Egy vizsgálatban 108 beteg, akinek orvosa paracetamol tartalmú szert irt fel, egy esetben sem részesült figyelmeztetésben, hogy ne szedjen mellé más paracetamol készítményt.

A szándékos paracetamol mérgezések (Öngyilkossági kísérletek) tulajdonképpen kevésbé veszélyesek, mert amint kiderült a túlszedés, a beteg megfelelő ellátást kap.

Az akaratlan mérgezéseknél azonban a beteg napokig szedi a szert, és a pontos mennyiség nem ismert, az orvoshoz kerüléskor a vér paracetamol tartalma már megtévesztően alacsony, így a mérgezés esetleg a végzetes tünetekig nem is derül ki, s a beteg élete már csak májátültetéssel volna megmenthető (ami nálunk egy vidéki kórházban nemigen opció).

 

A hatásosabb figyelmeztetés szükségességének negligálása

A "más paracetamol tartalmú készítménnyel való egyidejű szedése" figyelmeztetés gyenge, mert nem tükrözi, milyen veszélyei vannak akár csak a csekély túladagolásnak is. Arról pedig végkép nem tudhat senki, hogy a fertőző betegségeknél oly gyakori étvágytalanság és éhezés micsoda veszélyeket rejt magában. A szakirodalomban számos esetleírás ismert, amikor az éhezés, hányás, hasmenés hatására a normál adag is végzetesnek bizonyult. Pl. egy lázas, hasi operáció miatt nem táplálkozó 16 éves fiú napi 1200 mg paracetamol hatására máskárosodásban elhunyt. Csecsemőknél is gyakori, hogy hányásos-hasmenéses betegségben a szülők szorgalmasan adják négyóránként az előírt mennyiségű paracetamolt, és a gyermek ettől súlyos veszélybe kerül.

Egy kilenc hónapos gyermeknél mindössze kétnapi terápiás dózisban adott paracetamolra májkárosodás lépett fel. A vizsgálat kimutatta, hogy a gyermek genetikailag öröklött glutathione deficitben szenved, és így az átlaghoz képest csak 5%-nyi glutathione termelődött benne. De hát ki tudja azt magáról, hogy neki elég magas-e a glutathione szintje? (Az éhezés is ezt csökkenti.) Felmerül a kérdés, egy ilyen veszélyes szer kapcsán miért ez az óvatlanság, a figyelmeztetések elmaradása? A magyarázat egyszerű: csak az USA-ban évente kétmilliárd dolláros piacot jelent a paracetamol.

 

Amit tehetünk

Például szedjünk ritkán paracetamolt, vagy hanyagoljuk teljesen. Ha mégis szedünk, legyünk tisztában azzal, hogy

●   alkohol fogyasztáskor nő a kockázat,

●   éhezés esetén életveszélyes a szer szedése,

●   győződjünk meg arról, hogy a szedett gyógyszereinkben összességében ne legyen több paracetamol a napi megengedett adagnál,

●   az életkorral csökken a glutathione-szint, tehát idősebb korban könnyebben lép fel mérgezés.

 

A paracetamol szedésének veszélyét csökkentik:

●   N-acetylcystein (pl. ACC 600),

●   methionin,

●   C- (paracetamol adagonként 1000 mg) és E-vitamin (napi 400 Nemzetközi Egység),

●   S-adenosylmethionine (SAMe),

●   tejsavó fehérje (20 gr naponta,

●   őszbogáncs kivonat (2-3 x 250 mg).

Az N-acetylcystein-t alkalmazzák infúzióban adva paracetamol-mérgezés esetén. Ajánlott paracetamol szedéskor adagonként 600 mg N-acetylcystein és 1000 mg C-vitamin bevétele is.

 

Kommentár

Jelentkezzen az, aki át szokta bogarászni a mikrobetűs tájékoztatókat és komolyan tudja venni azokat. Pl. a Coldrex italpor 750 mg. Paracetamolt tartalmaz, és ebből négyet szabad bevenni naponta. De van, akinek már a négy is sok. Ne felejtsük el, hogy ugyanazt az adagot tekintik megengedhetőnek minden felnőttnél, függetlenül attól, az hány kg, hány éves, van-e enzimkárosodása. Nem szerepel a Coldrex (sem más paracetamol készítmény) tájékoztatóján, hogy alkohol és éhezés esetén fokozott a mérgezésveszély.

A Paracetamol 500 mg-os tabletta tájékoztatójában az a megtévesztő szöveg szerepel, hogy: "Nagy adagokban, főleg tartós alkalmazáskor toxikus, igen nagy adagokban májkárosodást (irreverzibilis májszövet-elhalást) okozhat." Ez hamis biztonságérzetet kelt, hiszen, ha valaki kicsivel többet vesz be, joggal gondolja, hogy hol van ez még a nagy adagtól, pláne az igen nagy adagtól. A probléma éppen az, hogy igen változékony (testsúly, máj állapota, kiéhezettség) kinek mennyi a sok, és keskeny sáv választja el a mérgező és halálos dózist.

Ma kicsit dermedten emlékszem vissza, hogy kislányom 2 éves kora körüli hányásos betegségekor rendszeresen a Rubophent (paracetamol) adtuk neki magas lázára, mert akkoriban már lehetett tudni, hogy az aszpirin is veszélyes. De sokkal kevésbé veszélyes, mint a paracetamol!

 

A paracetamol túladagolás tünetei az első 24 órában: sápadtság, hányás, hányinger, étvágytalanság, és hasi fájdalom. Ugye nagyon is emlékeztet azon betegségek tüneteire, amire a paracetamolt szedni szoktuk. Vesekárosodást májkárosodás nélkül is tud okozni.

 

A nem paracetamol tartalmú forgalomban lévő fájdalomcsillapítókkal további gond, hogy az aszpirint leszámítva, szinte egytől-egyig növelik az infarktus kockázatát, ill. némelyik az aszpirinnel együtt komoly kockázatot jelent gyomor- és bélvérzés szempontjából. Ráadásul az újabb kutatások azt mutatják, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentők családjában tartozó fájdalomcsillapítók (ezek a manapság agyonreklámozott termékek) antidepresszánsokkal együtt szedve hatszorosára növelik a gyomor- és bélvérzés kockázatát. (Szendi Gábor)

Forrás

 

fájdalomcsillapító

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Életet menthet a gyömbér leve
  Általában megfázásra főzünk gyömbérteát, vagy sütibe tesszük, de ennél sokkal több mindenre használhatjuk gyógyító erejét. A gyömbér egy sor...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék