Tanácsok az öngyógyszerezéshez

 

Egy ember egyik kezében gyógyszerek, másikban egy pohár víz.

Az öngyógyítás napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt. Az emberek szeretnének felelősséget vállalni a saját egészségükért. A dolgukat megkönnyíti, de meg is nehezíti a médiában reklámozott rengeteg vény nélkül beszerezhető gyógyszer (OTC- Over The Counter).

 gyógyszerszedés, gyógyszerek tárolása

Sok az azonos hatóanyag tartalmú, de különböző fantázianevű készítmény, ami összezavarhatja a betegeket, és esetleg túladagoláshoz is vezethet.

 

Az öngyógyítás során recept és orvosi utasítás nélkül, jó vagy rossz ismeretek, tapasztalatok alapján szednek a betegek gyógyszert panaszaikra. Tőlünk nyugatabbra az öngyógyszerelésnek már hagyományai vannak, önkiszolgáló rendszerben folyik a recept nélküli gyógyszerek árusítása. Ezt nálunk még nem lehetne megvalósítani.

 

Az öngyógyítás előnye, hogy a beteg enyhe panaszokkal nem megy orvoshoz, időt takarít meg és szakmai felvilágosítást is kap, viszont nagyobb anyagi áldozatot jelent számára. Az öngyógyítás esetén azonban csökken a betegek állapotának követhetősége, a szűrésre, egészségnevelésre alkalmas lehetőségek száma, és gyakrabban a gyógyszereket nem megfelelően szedik.

 

Az öngyógyszerelés alapszabályai

●   Ne szedjünk vényköteles gyógyszert, ha azt nem nekünk írta fel az orvos, illetve ha a szedés nem orvosi ellenőrzés mellett történik.

●   Ha valamiben (gyógyszerallergia, adagolás stb.) csak a legcsekélyebb mértékben is bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

●   Az öngyógyítás tünetekre, nem pedig diagnózisra alapozott, ezért akkor szabad végezni, ahol nem indokolt orvosi vizsgálat. Az öngyógyszerelés időtartama ne haladja meg a 3-7 napot!

●   Fontos tudni, hogy a választott gyógyszer mire való. Ha csak sejteni véljük, mire is használtuk korábban, akkor inkább kérdezzünk meg egy orvost vagy gyógyszerészt.

 

Az öngyógyszerelés nem eredményes, és ezért orvoshoz kell menni, ha:

 

●   A tünetek továbbra is megvannak, romlanak, vagy visszatérnek, netán még rosszabbak, mint kezdetben.

●   Súlyos fájdalmak esetén.

●   Ha egy vagy több gyógyszer, mely alkalmasnak látszott a kívánt hatás elérésére, eredménytelen maradt.

●   Ha az alkalmazott gyógyszernek mellékhatásai jelentkeztek.

●   Ha pszichés problémák is jelentkeztek, mint pl. szorongás, depresszió, nyugtalanság stb.

 

Gyógyszerek alkalmazására és tárolására vonatkozó hasznos tudnivalók:

●   Ne használjuk fel a korábbról maradt antibiotikumot! Célszerű az antibiotikumkúra befejeztével a megmaradt tablettákat megsemmisíteni, nehogy kísértésbe essünk.

●   A gyógyszerek alkalmazásánál különleges figyelmet kell fordítani bizonyos csoportokra, így pl. terhes nőkre, szoptatós anyákra, csecsemőkre, kisgyermekekre stb. ●   Esetükben sok gyógyszer ellenjavallt, vagy más az adagolás, mint általában.

●   A gyógyszereket, vitaminokat gyermek elől gondosan, körültekintően zárjuk el!

 

 

●   Ha gyógyszerallergiánk van, fokozottabban oda kell figyelni, mit veszünk be ellenőrzés nélkül. A legjobb, ha megtanuljuk az allergiát okozó hatóanyag latin nevét, és mindig elolvassuk a gyógyszeres dobozon a hatóanyagtartalmat, illetve a betegtájékoztatót.

●   Az injekciókat óvni kell a hőtől, fagytól. Kerülni kell a 0 °C alá hűtést, ezért ne a mélyhűtőben tároljuk, mert a hatása csökkenhet, illetve a minősége romolhat. Az ideális hőmérséklet 0-15 °C között van.

●   Inzulint sosem szabad 40 °C feletti hőmérsékletnek kitenni.

●   Az étkezés jelentősen módosíthatja néhány gyógyszer felszívódását. Alkohollal egy gyógyszert sem szabad bevenni!

●   A kanalas orvosságok adagolása általában valamilyen étkezéshez használt kanállal történik. A ma használatos kanalak ritkán felelnek meg az előírásoknak: a teáskanál 5 ml, a gyermekkanál 10 ml, az evőkanál 15 ml űrmértékű kellene, hogy legyen a megfelelő adagoláshoz. A pontosabb adagolásához ezért inkább mérőkanál vagy mérőpohár használata javasolt.

●   A gyógyszertárban készített cseppek 1 hétig használhatók fel. A gyógyszergyáriak esetében általában 3-6 hónap a felhasználhatósági idő, ha hűtőben tároljuk. Arra azonban ügyelni kell, hogy soha ne használjuk ezen az időn túl a gyógyszert.

●   Nagyon veszélyes lehet, ha szem-, orr- vagy fülcseppet összekeverjük. Ha angol nyelven van a dobozon az alkalmazás helye, akkor jó, ha tudjuk, hogy angolul a szemcsepp eye drops, a fülcsepp ear drops, az orrcsepp pedig nasal drops.

●   Ivóampullák esetében célszerű papírzsebkendőt vagy vattát az ampulla nyakára tekerni, mielőtt feltörjük, így megvédjük ujjunkat. A feltört ampulla kiürítése szívószállal vagy szívócsővel lehetséges.

●   A fényérzékeny gyógyszerek általában sötét üvegben kerülnek forgalomba, ezek hatóanyaga fény hatására lebomlik. Az ilyen folyadékot, ha kiadagoltuk magunknak, azonnal le kell nyelni, hogy minél kevesebb fény érje.

●   A tabletták között van, amit nem szabad széttörni, szétrágni, mert a filmbevonat – ami azért van rajtuk, hogy a belül lévő hatóanyag ne érintkezzen a gyomornedvvel – megsérül.

●   Pezsgőtabletták használatakor két dologra kell figyelni. Az egyik a száraz helyen való tárolás, a másik a viszonylag magas nátriumtartalom. Magas vérnyomás betegségben szenvedő betegeknél, akiknek csökkentett nátriumtartalmú diétát kell betartani, erre különösen tekintettel kell lenni.

●   Kúpok esetében vigyázni kell, hogy ne olvadjanak meg, a formájukat ne veszítsék el, mert akkor a gyógyszereloszlás egyenetlenné válik bennük. Ha vissza akarjuk dermeszteni őket, ne tegyük a mélyhűtőbe, mert akkor a kúpok megrepedezhetnek, és könnyen széttörnek.

A gyógyszert tartalmazó tapaszokat 25 °C alatti hőmérsékleten tároljuk!

Forrás

 

gyógyszerszedés

Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész - A vényköteles gyógyszerek gyilkolják meg az emberiséget
  Prof. Dr. Papp Lajos 1948. március 21-én született Aranyosgadányban, Széchenyi-díjas szívsebész, a Pécsi Tudomány Egyetem nyugalmazott egyetemi...
TOVÁBB
Egyes élelmiszerek fogyasztása tilos bizonyos gyógyszerek szedése mellett
  Ha gyógyszert szedünk és közben bizonyos ételeket fogyasztunk, akkor vesekárosodás, szívritmuszavar vagy akár gyomorvérzés is kialakulhat.   Mi az...
TOVÁBB
A krónikus betegségek elkerülhetők, az öregedés pedig lelassítható
  Fontos, hogy megértsük: a krónikus betegségek a testünkben nagyon ritkán léteznek egyedül, csakúgy „buborékban”. Úgy értem, ha valaki változást tapasztal...
TOVÁBB
Dr. Lenkei Gábor az indokolatlan gyógyszerhasználatról és annak mellékhatásairól
  Dr. Lenkei Gábor beszél az indokolatlan gyógyszerhasználatról és a gyógyszerek mellékhatásairól.  „Amikor képes vagy arra, hogy segíts az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék