A ”boldog” képek nézegetésének stresszcsökkentő hatásuk van!

 

Az apró dolgok is hatalmas boldogságot okozhatnak. Ilyen hatást válthat ki egy ”boldog” kép nézegetése. Gyönyörködj a természet adta csodákban anélkül, hogy elhagynád az otthonod!

 vászonkép, stresszoldás, boldogság

Kép forrása: artiq.hu

Jobb hatással van egészségünkre a boldog képek nézegetése, mint a csoki, és jobban segít relaxálni mint a borok. Stresszcsökkentő hatásuk van, segítenek, hogy ha egy kicsivel is, de jobban érezzük magunkat.

 

Gyönyörködhetünk a természet adta csodákban anélkül, hogy elhagynánk az otthonunkat, legkedvesebb állatunk képével élettel tölthetjük meg a nappalit.

Repüljünk el a világ bármely tájára, evezzünk a nyílt vízre, élvezzük a kilátást és a szabadságot az otthon melegében! Érezhetjük lakásunkban a nyugalmat, a hűs tengeri szellőt, a finom homokot, a romantikus naplementét! Válassz szöveges képet, ugyanis néhány szó az egész életet megváltoztathatja, motiválhat és lendületet adhat a nehéz időkben.

 

Egy olyan weboldalt találtam, melynek vászonképeivel ez egyáltalán nem lehetetlen. Az artiq.hu-n elérhető vászonképek mindenki számára elérhető áron ajánlja faldekorációit, melyek nézegetésével feltöltődhetünk akár rohanó, stresszes napok után, vagy akár bezártságtól szenvedve. 

 

Belophatjuk a napsütést otthonunk falai közé egy sárga színekben gazdag vászonkép segítségével. Ezzel folyamatosan biztosíthatjuk magunk, családunk számára a jó hangulatot, a derűt, az optimizmust.

 

A színek hatással vannak ránk: a kék megnyugtat, a zöld harmonizál, a piros életerőt sugároz, a barna a föld biztonságát nyújtja, a rózsaszín nyitottá tesz a szeretet és a szerelem iránt, a narancssárga felvidít.

 

A színek jelentése kultúránként különbözhet, vagy akár egyezhet is. Minden színnek van pozitív és negatív szimbolikája is. Hatásuk, és az általuk felébresztett érzelmek függnek az adott szín árnyalatától, és persze nagyban személyiségünktől, hangulatunktól is.

 

A színek pszichológiai és (ön)kifejező hatása

 

●   a fehér a szín hiánya – távolinak tűnő szín. Hideget, telet, semlegességet, de reményt, könnyedséget, házasságot is jelent. Világosságot, tiszteletet, tisztaságot, egyszerűséget, békét, ártatlanságot, erkölcsösséget, biztonságot, alázatot, sterilitást, bizonytalanságot, lemondást fejez ki.

●   a fekete a legsötétebb szín – az árnyék és a káosz szimbóluma. A nyugati kultúrában a halál és a gyász színe. Misztikum és spiritualitás is társult hozzá. Jelképe többek között a hiány, a hatalom, az elegancia, jómódúság, titokzatosság és a szomorúság jelentéstartalmaknak is.

●   a szürke a fehér (ártatlanság) és a fekete (gonoszság) között helyezkedik el – eleganciát, alázatot, tiszteletet, bölcsességet, öregkort, pesszimizmust, unalmat, elmúlást, piszkosságot, egyensúlyt, visszafogottságot, formalitást jelképez.

●   a piros, vagy vörös a düh, szerelem, szenvedély, energia erőteljes kifejezője – szimbóluma a szexnek, tűznek, romantikának. A vezető, törekvő maszkulin és hatalomra törő emberek színe.

●   a narancssárga az energia, lelkesedés, hatékonyság és az egyensúlyra törekvés színe. A buddhizmus és a hinduizmus színe is. Boldogságot, vidámságot, melegséget, lelkesedést, játékosságot, vágyakat jelképez, de agressziót, erőszakosságot, veszélyességet is hordoz a szimbolikája.

●   a zöld a megújulás színe, utal az intelligenciára, természetre, fiatalságra – más jelentései: termékenység, környezet, gazdagság, szerencse, életerő, nagylelkűség, féltékenység, megújulás, jólét, fejlődés, egészség, őszinteség, egyensúly, stabilitás, nyugodtság és a kreatív intelligencia. Kínában a szégyen színe.

●   a kék a nyugalom és a spiritualitás színe – a kék szín jelentéstartalmához tartoznak; víz, férfi, teremtés, égbolt, béke, harmónia, nyugodtság, hűvösség, konzervativizmus, magabiztosság, jég, hűség, idealizmus, erősség, céltudatosság, igazságosság, erő, könnyedség, barátságosság.

●   a barna szín és árnyalatai szimbolizálja a stabilitást, nyugodtságot, mélységet, természetességet, gazdagságot, stabilitást, hagyományokat.

●   a sárga tipikusan a napfényt, vidámságot, optimizmust jelképezi, ehhez hasonlóan a fényességet (intelligenciában is), idealizmust, gazdagságot (arany), földet, reményt, az új élet kezdetét (tojás sárgája, virágporok), örömöt, jó kapcsolatokat is jelképez.

●   indigó – erősen a spiritualitásra és az intuícióra utaló szín. Egyes kultúrákban a szerelmet és bölcsességet is szimbolizálja.

●   a lila varázslatot, a túlvilágit, és a fenséges, de érinthetetlen, tisztelettel övezett királyit jelképezi - spiritualitást, nemességet, kreativitást, jólétet, előkelőséget, nosztalgiát, ünnepélyességet, titokzatosságot, gyászt, szexuális bizonytalanságot, büszkeséget, bűnbánatot, vallásosságot szimbolizál.

●   a bíborvörös a művészi kreativitás jelképe.

●   a rózsaszín az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe. A halvány rózsaszín a tavasz szimbóluma.

 

A képekre univerzális nyelvként is tekinthetünk.

Kepes György festő, tervező és fotóművész szerint: „A vizuális nyelv minden más kommunikációs eszköznél hatékonyabban képes a tudást terjeszteni. Segítségével az ember tárgyi formában fejezheti ki és adhatja tovább tapasztalatait. A vizuális kommunikáció egyetemes és nemzetközi: nem ismeri a nyelv, a szókincs vagy a nyelvtan korlátait; egyaránt megérthetik írástudatlanok és művelt emberek”.

 

A képnézegetés a lélek terápiája. A képek erős hatással vannak a lelkünkre. Ezt a sajátságukat akár tudatosan is kihasználhatjuk, a lelkünk igényei szerint.

 

Amikor egy képet nézünk, feltöltődünk a kép által kibocsátott energiával. Minden képnek van energiája. Például a hegy láttán megnő a biztonságérzetünk, létrejön bennünk a stabilitás iránti vágy. A tűz vagy a vulkán láttán a tűz energiája fokozódik bennünk, élénkebbé válunk, és készek leszünk felvenni a harcot valakivel vagy valamivel.

 

 

boldogság

Megszívlelendő szavak az öregedésről! Ezt mindenkinek el kell olvasnia!
  Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni.   Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy én öreg lennék....
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az...
TOVÁBB
A világ egyik legegészségesebb gyümölcse a gyógyító eper
  A tavasz első gyümölcse kertünkben az eper. Igazán finom, ízletes, illatos epret csak május végén, június elején fogyaszthatunk, ugyanis ilyenkor...
TOVÁBB
Aki boldog, ritkábban beteg
Az immunrendszer nem a szervezettől független önszabályozó-irányító működések együttese, hanem kapcsolatban van az idegrendszerrel, és a hormonrendszerrel...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék