A természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény a bodza.
A bodzavirágból készített főzet fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A népi gyógyászat szerint köhögésre, légúti megbetegedésekre, székrekedésre és gyomorfájdalomra is megfelelő segítséget nyújthat.
Az őszi, téli és koratavaszi hónapokban, amikor a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, az antivirális tevékenységű bodzatea az egyik legjobb „népi gyógyszer”. Jelentős mennyiségű A-, és B- vitamin tartalmához, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak.
Milyen jótékony hatásai vannak a bodzatea fogyasztásának?
● immunerősítő
● erős izzasztó hatása révén lázcsillapító
● vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztó, testsúlycsökkentő
● enyhe hashajtó, enyhíti a székrekedés tüneteit
● köptető, köhögéscsillapító hatású
● felszabadítja a légutakat
● elűzi a bélférgeket
● antiszeptikus hatása miatt szájöblítőnek, szájvíznek is alkalmazható
● hatékonyan csökkenti az asztma tüneteit
● szíverősítő hatású
● megszünteti az árpát
● külsőleg fertőtlenítésre is használható
Bodza tea készítése
Egy kanál bodzavirágot öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Fedjük le az edényt és 10 percig hagyjuk ázni. Ha meghűlt szűrjük le és ízlés szerint fogyasszuk mézzel, citrommal, de legjobb, ha nem teszünk hozzá semmilyen ízesitőt. A bodzavirág teája önmagában is nagyon finom, ízletes.
Főétkezések után (naponta háromszor) fogyasszunk egy-egy bögrével a gyógyteából. Meghűléses megbetegedésre napi 6–8 bögrével is meg lehet inni, de mindössze 3–4 napig szabad ekkora mennyiségben alkalmazni a gyógykúrát.