Zsírban vagy vízben oldódnak a vitaminok?

 

A vitaminok egymástól igen eltérő szerkezetű szerves anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi és állati szervezet életfolyamatainak zavartalan fenntartásához. Súlyos egészségi zavarok, táplálkozási hiánybetegségek léphetnek fel, ha táplálkozásunkban nem veszünk magunkhoz elegendő vitamint. Napi vitaminszükségletünket táplálkozásunkkal kell biztosítani; de gyógyszeres készítmények formájában is pótolható.

 vitaminok, vízben oldódó vitaminok, zsírban oldódó vitamin

Az egyes vitaminokat felfedezésük sorrendjében — mivel kémiai szerkezetük még ismeretlen volt — az ABC betűivel jelölték. Ma már valamennyi vitamin kémiai szerkezete ismert, de a betűvel való jelölés továbbra is fennmaradt. Néhány egységesnek vélt vitaminról kiderült, hogy többféle hatóanyagra bontható, ezért ezeket a betűk mellé tett számokkal különböztették meg, pl. B1-, B2-, B12- stb. vitamin. Ma már a betűs megjelölés mellett éppen olyan kémiai névvel jelölik a vitaminokat is, mint a többi vegyületet (pl. C-vitamin = aszkorbinsav).

 

Oldékonyságuk alapján zsírban vagy vízben oldódok csoportjába soroljuk a vitaminokat.

 

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin

A bőr és a nyálkahártyák megbetegedését váltja ki az A-vitamin hiánya. A növekedés lelassul, a bőr durvává válik, a nyálkahártyák lobosodnak. Különösen a szem kötőhártyája válik gyulladásossá. Gyümölcsökben, főzeléknövényekben, tejtermékekben, tojásban és állati májban fordul elő jelentősebb mennyiségben az A-vitamin. A sárgarépában provitaminja (karotin) van jelen.

 

D-vitamin

Erősíti a csontrendszert, megszünteti az angolkórt és az izomgyengeséget is. Provitaminjai az ember bőrében vannak, amelyek a Nap ibolyántúli sugarainak behatására alakulnak át D-vitaminná. Sok D-vitamin található a tőkehal májában (csukamájolaj), a tojássárgájában, a vajban.

 

E-vitamin

Az idegrendszer, az izomzat, az ivarmirigyek normális működésében, a terhesség kihordásában játszik szerepet. Tartalmazzák a növényi magvak és olajok, a zöldfőzelékek, a tejtermékek, a kukoricacsíra olaja.

 

F-vitamin

Májkárosodást, bőrgyulladást, a növekedésben visszamaradást okoz az F-vitamin hiánya. Jó hatású furunkulus és ekcéma kezelése esetén. F-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz a lenolaj.

 

K-vitamin

Hiánya a vér alvadási idejét erősen megnyújtja, aminek következtében vérzékenység és sárgaság keletkezik. Anyagcserezavarok, gombás fertőzések és túlzott havivérzések ellen használják. Lucerna, paraj, kelvirág, csalán, fenyőtű stb. tartalmazza.

 

Vízben oldódó vitaminok

B-vitamin vagy tiamin

A szénhidrátok elégetésénél az ideg- és izomműködésnél nélkülözhetetlen. Hiánya a beri-beri betegséget, idegbántalmat, szívizom károsodást is okozhat. Nagyobb mennyiségben előfordul: a sörélesztőben, a gabonacsírában, gabona- és rizskorpában, a hüvelyesekben, a paprikában, a káposztában, a parajban, a csipkebogyóban.

 

B2-vitamin vagy riboflavin Különböző anyagcsere-folyamatokban van fontos szerepe. Tej, tojás, hús, zöldfőzelékek, gyümölcsök, csipkebogyó, élesztő tartalmazza.

 

B3-vitamin vagy Niacin Idegbénulások és más idegbántalmak ellen használják, valamint vészes vérszegénység gyógyszere. Állati fehérjékből állítják elő. Tartalmazza még az iszap és a máj.

 

C-vitamin

Savanyú ízű, fehér, kristályos vegyület. Hiánya a hajszálerek vérzékenységét és skorbutot okoz, amely foghúsvérzéssel, bőr alatti vérzésekkel, izomsorvadással, vérkeringési zavarokkal, csonttörékenységgel jár. Fokozza a szervezet ellenállását fertőző és más betegségek ellen.

Jelentékeny mennyiségben tartalmazza a zöldpaprika, a csipkebogyó, a citrom, a savanyú káposzta, a paradicsom, a dinnye, sokféle gyümölcs, a burgonya, a saláta és általában a zöldfőzelékek. Hőre érzékeny, főzve könnyen bomlik. A C-vitamint nagyban mesterségesen állítják elő.

 

H-vitamin vagy Biotin, más néven B7-vitamin

Élesztőben, burgonyában, tejben, tojásban, májban fordul elő; baktériumok is termelik. Zsíros, fehérjedús táplálkozás mellett hiánya fokozott faggyútermelést (szeborreát), bőrgyulladást, (furunkulózist), valamin a növekedés elmaradását is okozhatja.

 

P-vitamin rutin, vagy rutozid,

Jelentősebb mennyiségben a citrom, a csipkebogyó és a paprika tartalmazza. Növeli a hajszálerek ellenállását, csökkenti az áteresztőképességét, emeli a vér mészszintjét, fokozza a véralvadást. A ferulasavhoz hasonlóan csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását, és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ételeink vitamintartalma jelentősen csökken az elkészítés – sütés, főzés, párolás – közben. Ezért rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket is!

 

vitaminok

Hogyan szerez vevőket a gyógyszermaffia
  Először is szeretném leszögezni, hogy amikről olvasni fogsz, azok nem vélemények, nem az én gondolataim, hanem TÉNYEK! Az itt közzétett információk...
TOVÁBB
Kalcium nélkül nincs megfelelő ideg- és izomműködés
  A kalcium az idegek és az izmok működéséhez nélkülözhetetlenek. Az elégtelen kalcium ellátás idegességhez, feszültséghez vezet, eltűnik a természetes...
TOVÁBB
Az F-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára
  Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.  Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt,...
TOVÁBB
A halott orvos nem hazudik.
    Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék