Vitaminok

Abban az esetben, ha táplálkozásunk kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag, tehát sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, továbbá tejtermékek és olajos magvak is szerepelnek étrendünkben, valamint gabonaféléj is, akkor nagy valószínűséggel kellő vitamin mennyiséget viszünk be szervezetünkbe.
1 - 12 / 17
Zsírban vagy vízben oldódnak a vitaminok?
  A vitaminok egymástól igen eltérő szerkezetű szerves anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi és állati szervezet életfolyamatainak zavartalan fenntartásához. Súlyos egészségi zavarok, táplálkozási...
TOVÁBB
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz. A vitaminok felelősek többek között az immunrendszer működéséért, szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért,...
TOVÁBB
Létezik természetes és szintetikus vitamin is? – Dr. Lenkei Gábor egyszer s mindenkorra tiszta vizet önt a pohárba!
  „Valakik kitalálták azt a mesét, hogy kétféle vitamin létezik: 1.) természetes vitamin és 2.) szintetikus vitamin. Valójában ez csak egy kitaláció, de ezt az emberek túlnyomó többsége nem tudja.   Sokan hirdetik: „Az...
TOVÁBB
Öngyógyítás
  Az emberi test önmagában is csodálatos erőforrással van ellátva, képes arra, hogy önmagát gyógyítsa. Ha a szervezetbe testidegen anyag kerül – baktérium, vírus, gomba stb. – ideális helyzetben vagyunk, amikor...
TOVÁBB
Hogyan szerez vevőket a gyógyszermaffia
  Először is szeretném leszögezni, hogy amikről olvasni fogsz, azok nem vélemények, nem az én gondolataim, hanem TÉNYEK! Az itt közzétett információk bizonyos emberek számára sokkolóak lehetnek, mások talán már...
TOVÁBB
Gerincvédelem vitaminokkal
  Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet...
TOVÁBB
Vitaminok és nyomelemek szerepe életünkben
  Ma már nem elég csak a táplálkozásra hagyatkozni ahhoz, hogy szervezetünket megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel lássuk el. Időnként szükség van táplálék kiegészítők fogyasztására is....
TOVÁBB
A halott orvos nem hazudik.
    Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege lett felvéve, a fordító megőrizte az előadó sajátos szóhasználatát.)  ...
TOVÁBB
10+1 ok az uborka fogyasztására
  Az uborka élettani hatása jelentős. Legjobb hámozatlanul és nyersen fogyasztani. Kiváló gyulladásgátló és lúgosító, javítja a veseműködést és serkenti az emésztést, hasznát vehetjük a rák megelőzésében is. A...
TOVÁBB
Kalcium nélkül nincs megfelelő ideg- és izomműködés
  A kalcium az idegek és az izmok működéséhez nélkülözhetetlenek. Az elégtelen kalcium ellátás idegességhez, feszültséghez vezet, eltűnik a természetes derű és higgadtság.   A kalcium szerepet játszik az...
TOVÁBB
Narancsszínű vitaminbomba - a sütőtök is gyógynövény
  Még tart a sütőtök szezonja. Ne hagyd ki, hiszen olyan gyógyhatásokkal rendelkezik a sütőtök, mely más természetes forrásból nem pótolható a téli időszakban.   A gyerekek általában nem szeretik, de idővel ők is...
TOVÁBB
Együnk a korunknak megfelelően! Helyes táplálkozás minden életkorban!
  Az idő előrehaladtával egyre inkább odafigyelünk táplálkozásunkra és változnak igényeink is. Az alapelv minden életkorban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése, de a különböző életszakaszokban más-más...
TOVÁBB
A vitaminok elengedhetetlenek szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Általában két csoportra szokás bontani a vitaminokat. Egyrészt vannak a zsírban oldódó vitaminok, melyeket a szervezet csak abban az esetben tud felszívni és hasznosítani, ha az adott étellel kellő mennyiségű zsiradékot is fogyasztottunk. Ide tartoznak az A-, D-, K-, E-vitamin. A másik kategória a vízben oldódó vitaminok, melyeket a szervezet nem képes hosszútávon raktározni, így folyamatosan pótolni kell őket. A vízben oldódó vitaminok közt említhetjük a C-vitamint, B-vitaminokat, folsavat. Sokan fogyasztanak párolt, sütött zöldségeket és gyümölcsöket, azonban fontos tisztában lenni vele, hogy a sütési, főzési és párolási folyamatok során a zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma jelentősen csökken. Éppen ezért fontos, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket frissen is fogyasszuk. Az A-vitamin és annak előanyaga, a béta-karotin fontos a látás és a bőr egészségéhez, valamint komoly szerepe van a sebgyógyulásban is. A B-vitaminokat gyakorta úgy emlegetik, mint szépségvitamint, melynek oka, hogy erőssé teszi a hajat, hozzájárul a korpa, valamint a hajhullás csökkenéséhez. A C-vitamin szintén nagyon fontos vitamin, mely a fertőzések elleni védelemhez járul hozzá. Az E-vitamin a bőrhibák eltüntetésében és a bőr szépségének megőrzésében jelentős. Bár a vízben oldódó vitaminok kiürülnek a szervezetből, ez nem azt jelenti, hogy ezeket a vitaminokat nem lehet túladagolni. A vitaminok túlzott fogyasztása negatív hatásokkal járhat, így fontos mértéket tartani a vitamin fogyasztás terén is. A változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozásnak köszönhetően a vitaminok nagy részét betudjuk vinni szervezetünkbe, másik részét pedig táplálékkiegészítőkből tudjuk pótolni.

Címkék