Együnk a korunknak megfelelően! Helyes táplálkozás minden életkorban!

 

Az idő előrehaladtával egyre inkább odafigyelünk táplálkozásunkra és változnak igényeink is. Az alapelv minden életkorban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése, de a különböző életszakaszokban más-más tápanyagokra van szükségünk.

 

egészséges táplálkozás, vitaminok, rostok, legfontosabb tápanyagok, folsav, kalcium, magas vérnyomás, antioxidáns, vas

Amikor megszületünk, az egyetlen és legfontosabb táplálék a számunkra az anyatej. Aztán elkezdődik a hozzátáplálás időszaka, majd egyre több és újabb alapanyagokkal ismerkedünk meg. A serdülőkori és a felnőtt táplálkozás is sokban különbözik egymástól, hiszen egy fejlődő szervezetnek más tápanyagokra van szüksége, mint egy már megállapodott, kifejlődött testnek. A tanulás és a munka is másképpen dolgozza meg a szervezetet, ez szintén másfajta étkezési szokásokkal járhat. Nézzük végig, hogyan tudjuk legjobban segíteni testünk megfelelő működését életünk egyes szakaszaiban!

 

Az elfoglalt 20-as, 30-as évek

A csontok a 20-as évek végéig növekednek, így a kalcium hiánya ebben az életszakaszban nagyban növeli a csontritkulás későbbi kialakulásának kockázatát. Szintén nem ritka, hogy ebben a korcsoportban többen is kihagyják a reggelit, ennek következtében a rostbevitel általában alacsony. Ez a korcsoport gyakran fogyaszt feldolgozott, sós élelmiszereket, ami a későbbiekben vérnyomás problémákhoz vezethet, és a folsav bevitele is különösen fontos azoknak a nőknek, akik szeretnének teherbe esni.

 

Melyek tehát a legfontosabb tápanyagok?

Kalcium - ahhoz, hogy biztosítsuk a szükséges napi adagot, együnk 3 tejterméket naponta (200 ml tej, 1 kis joghurt, 30 g sajt). Aki nem szereti a tejtermékeket, pótolhatja kalciummal dúsított narancslével.

Gabona - egy tál teljes kiőrlésű gabona, felöntve tejjel, vagy egy pohár gyümölcslével, biztosítja a megfelelő mennyiségű rostokat.

Alacsony sótartalom - győződjünk meg arról, hogy naponta csak 2,5 g sót juttatunk szervezetünkbe.

Folsav - gabonapelyhekkel dúsított reggeli (mely tartalmaz vasat is) fedezi a napi szükségletet.

 

A 40-es évek

A testmozgás és a vas a két legfontosabb tényező ebben a korban. Ekkor még nagyon sokan magától értetődőnek veszik a jó egészséget, így a megfelelő táplálkozás és testmozgás háttérbe szorul. De ahogy öregszünk, ezek a dolgok egyre fontosabbá válnak és itt az idő, hogy befektessünk egészségünkbe. Az antioxidánsokban gazdag diéta segít megvédeni a különböző szívbetegségek, az Alzheimer-kór, a szürke hályog, valamint a rák bizonyos típusai ellen.

 

Mivel 40 éves kor után a metabolikus ráta (a kalóriaégetési sebesség) csökken, sőt, ebben az időszakban sokan szenvednek mozgáshiányban, így könnyen alakulhat ki túlsúly is. A túlsúly olyan egészségügyi problémákért felelős, mint a szívbetegség, vagy a cukorbetegség. Minél tovább várunk ezeknek a kezelésével, a probléma annál nagyobb lesz.

 

Melyek a legfontosabb tápanyagok ebben a korban?

Antioxidánsok - a zöldségek és gyümölcsök a legjobb forrásai az antioxidánsnak. Naponta legalább 5-ször fogyasszunk zöldséget-gyümölcsöt!

Vas - a máj és a sovány vörös húsok a legjobb forrásai. Ha tudunk, fogyasszunk legalább hetente kétszer belőlük. Ha nem eszünk húst, akkor válasszunk gabonapelyhet vagy zöld leveles zöldségeket.

 

Az 50-es évek

Ebben a korban a leggyakoribb probléma a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, és a 2-es típusú cukorbetegség. A zsírszegény diéta - mely sok gyümölcs és zöldség fogyasztását foglalja magába - a legjobb módja annak, hogy megelőzzük ezeket a problémákat.

 

A nők esetében az ilyenkor jelentkező menopauza felgyorsítja a kalcium veszteséget a csontokból, mely növeli a csontritkulás kialakulását, illetve a törékeny csontokat. Ennek ellensúlyozására fontos, hogy naponta legalább háromszor zsírszegény, de kalciumban gazdag ételeket fogyasszunk. Néhány rendszeres gyakorlat, mint például a gyaloglás, segít megőrizni a csontok erősségét.

 

Melyek a legfontosabb tápanyagok ebben a korban, és milyen ételeket fogyasszunk?

A koleszterinszegény ételek fogyasztása kiemelten fontos.

Szója - szintén a csökkenti a koleszterinszintet.

Omega-3 zsírsavak - segítenek megelőzni az infarktus és a szélütés kialakulását. Hetente legalább egyszer együnk olajban gazdag halakat!

 

60 éves kortól

A vitaminok elengedhetetlenek, ugyanis a test egyre kevésbé hatékony a vitaminok és ásványi anyagok elnyelésében. Mivel a vitamin- és ásványi anyag-szükséglet ugyanannyi marad, vagy bizonyos esetekben növekszik, ezért nagyon fontos, hogy egészséges és tápláló ételeket fogyasszunk.

 

Emésztési problémák, mint például székrekedés, aranyér is gyakrabban fordul elő ebben a korcsoportban, melyre a magas rosttartalmú ételek megoldást jelenthetnek.

 

Fontos az olajos halak fogyasztása is a benne található omega-3 zsírsavak miatt, melyek védik a szív egészségét. A kalcium és D-vitamin a csontok egészségének megőrzésében fontos.

 

Mit ajánlatos fogyasztani?

B12-vitamin - legjobb forrásai a hús, hal, tojás, tejtermékek.

D-vitamin - forrásai a tojás, olajos halak.

Gyümölcs-zöldség, teljes kiőrlésű kenyér, zabkása. Egy kis pohár szilvalé reggel segít a székrekedés megelőzésében.

 

Forrás 

 

antioxidáns

Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A lilahagyma gyógyító hatása
A lilahagyma világszerte népszerű zöldség. Nem is gondolnád, hogy mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és...
TOVÁBB
Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.   A mazsola szuper energiabomba, magas...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék