Kalcium

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, melyre a sejteknek és a szöveteknek egyaránt szüksége van. A kalcium pótlása nagyon fontos a szervezetben, azonban arra is ügyelni kell, hogy nehogy túladagoljuk, ugyanis az kellemetlen mellékhatásokat eredményezhet.
1 - 12 / 12
Az almaecet, mint gyógyszer
  Mitől olyan egészséges az almaecet? Az értékes alkotóelemektől, mivel az almában fellelhető szinte összes alkotóelem az almaecetben is megtalálható.  Fotó: Egészségtér 100 gramm friss alma, a héjával együtt például...
TOVÁBB
Amaránt – az élet biogabonája
  Az amaránt tulajdonképpen egy termesztett álgabona, vad rokona nálunk disznóparéj néven közismert. Őshazája Közép-Amerika, ahol a kukorica és a bab mellett az aztékok és az inkák egyik fő táplálékát biztosította. Az amaránt...
TOVÁBB
A joghurt fogyasztás előnyei
  Ha jótékony baktériumokat akarunk fogyasztani, akkor a joghurt egy nagyon jó választás. A joghurt probiotikum, szükséges az egészséghez, de cukor nélkül.   A probiotikumok erősítik az immunrendszert, segítenek a...
TOVÁBB
Mit fogyaszthatnak a várandós kismamák és mit nem?
  A „más állapotnak” meg vannak a sajátosságai. Várandósság alatt az édesanya szervezetén belül növekszik egy kis lény, aki plusz terhet jelent az anya szervezetének. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, jó...
TOVÁBB
Gerincvédelem vitaminokkal
  Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet...
TOVÁBB
Nyers, szűretlen almaecet mindenek felett!
  A nyers organikus almaecet tápláló, organikusan termesztett almából készül és sok hasznos összetevőből áll, mert a nyers almaecetet nem pasztőrözik. Az almaecet két erjedési folyamaton megy át, ahol enzimeket és életet...
TOVÁBB
Aszalt szilva hatása az immunrendszerre
  Kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik, mint az erdei gyümölcsök.   Immunrendszerünk erősítése érdekében az őszi, téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott...
TOVÁBB
A hidegen sajtolt mákolaj jótékony hatásai
  A mákolaj magas kalcium és foszfortartalma miatt ideális a kalciumpótlásra, ugyanis rendszeres fogyasztásával megnőhet a csontok kalciumtartalma.   A mák gyógyító hatásáról már korábban olvashattál. A mák, mint...
TOVÁBB
Kalcium nélkül nincs megfelelő ideg- és izomműködés
  A kalcium az idegek és az izmok működéséhez nélkülözhetetlenek. Az elégtelen kalcium ellátás idegességhez, feszültséghez vezet, eltűnik a természetes derű és higgadtság.   A kalcium szerepet játszik az...
TOVÁBB
A gyógyítás mestere szerint a normális életkor 120 év
  Az alábbi cikket érdemes mindenképpen végigolvasni. Nagyon érdekes és tanulságos! Fogod szeretni!   Dr. Joel D. Wallach (született: Missouri 1940. június 4-én, egy amerikai állatorvos és természetgyógyász) egy igen...
TOVÁBB
A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere
  A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény, rendkívül értékes gyógynövény. A csontozat első számú természetes segítője.   Mákot sajnos általában ritkán fogyasztunk. Van, aki csak karácsonykor találkozik vele a...
TOVÁBB
Együnk a korunknak megfelelően! Helyes táplálkozás minden életkorban!
  Az idő előrehaladtával egyre inkább odafigyelünk táplálkozásunkra és változnak igényeink is. Az alapelv minden életkorban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése, de a különböző életszakaszokban más-más...
TOVÁBB
Szervezetünkben a legtöbb kalcium a csontszövetben található meg. A többi a sejtekben és a vérben található meg. Utóbbiakban a koncentráció csak szűk tartományban mozoghat, mivel a normálistól való komolyabb eltérés komoly problémákat okozhat a szervezetben. Az alacsony kalcium szint következményeként izomfájdalom, izomgörcsök alakulhatnak ki. Hosszú távon a szervezetben csontritkulást okoz a kalcium hiány, melynek több oka is lehet. A leggyakoribb oka a kalciumhiánynak a nem megfelelő, tehát kalciumszegény táplálkozás. Leginkább a tejtermékek, tej, mandula, narancs, brokkoli és bab tartalmaz sok kalciumot, így ezeket érdemes fogyasztani. Szükség esetén akár táplálékkiegészítő szedésére is sor kerülhet. Nem csak a kalciumszegény táplálkozás miatt lehet alacsony a szervezet kalcium szintje, hanem bizonyos betegségek miatt is. Így például bizonyos betegségek miatt is, mint például vesebetegségek, D-vitaminhiány, mellékpajzsmirigy alulműködés. Ilyen esetekben a kiváltó okot kell kezelni, mivel enélkül a kalcium-háztartás sem hozható helyre. Fontos tisztában lenne vele, hogy várandósság és szoptatás esetén megnőhet a szervezet kalcium szükséglete. A kalcium felszívódásban a D-vitaminnak van kiemelt szerepe, így sok kalcium tartalmú készítmény D-vitamint is tartalmaz. A kalcium fontos a szervezet számára, azonban bizonyos esetekben kerülni kell a plusz kalcium szedést. Ilyen például, ha valakinek veseköve van, mivel a plusz kalcium fogyasztás által a kő mérete nőhet. Szívelégtelenség esetén is érdemes előbb az orvossal tárgyalni, mielőtt plusz kalcium szedésbe kezdene bárki. Alapvetően az arany középút megtalálása a fontos, tehát se a túl kevés, se a túlzott kalcium fogyasztás nem előnyös. Fontos a mértékletesség ebben az esetben is.

Címkék