A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, melyre a sejteknek és a szöveteknek egyaránt szüksége van. A kalcium pótlása nagyon fontos a szervezetben, azonban arra is ügyelni kell, hogy nehogy túladagoljuk, ugyanis az kellemetlen mellékhatásokat eredményezhet.
Szervezetünkben a legtöbb kalcium a csontszövetben található meg. A többi a sejtekben és a vérben található meg. Utóbbiakban a koncentráció csak szűk tartományban mozoghat, mivel a normálistól való komolyabb eltérés komoly problémákat okozhat a szervezetben. Az alacsony kalcium szint következményeként izomfájdalom, izomgörcsök alakulhatnak ki. Hosszú távon a szervezetben csontritkulást okoz a kalcium hiány, melynek több oka is lehet. A leggyakoribb oka a kalciumhiánynak a nem megfelelő, tehát kalciumszegény táplálkozás. Leginkább a tejtermékek, tej, mandula, narancs, brokkoli és bab tartalmaz sok kalciumot, így ezeket érdemes fogyasztani. Szükség esetén akár táplálékkiegészítő szedésére is sor kerülhet. Nem csak a kalciumszegény táplálkozás miatt lehet alacsony a szervezet kalcium szintje, hanem bizonyos betegségek miatt is. Így például bizonyos betegségek miatt is, mint például vesebetegségek, D-vitaminhiány, mellékpajzsmirigy alulműködés. Ilyen esetekben a kiváltó okot kell kezelni, mivel enélkül a kalcium-háztartás sem hozható helyre. Fontos tisztában lenne vele, hogy várandósság és szoptatás esetén megnőhet a szervezet kalcium szükséglete. A kalcium felszívódásban a D-vitaminnak van kiemelt szerepe, így sok kalcium tartalmú készítmény D-vitamint is tartalmaz. A kalcium fontos a szervezet számára, azonban bizonyos esetekben kerülni kell a plusz kalcium szedést. Ilyen például, ha valakinek veseköve van, mivel a plusz kalcium fogyasztás által a kő mérete nőhet. Szívelégtelenség esetén is érdemes előbb az orvossal tárgyalni, mielőtt plusz kalcium szedésbe kezdene bárki. Alapvetően az arany középút megtalálása a fontos, tehát se a túl kevés, se a túlzott kalcium fogyasztás nem előnyös. Fontos a mértékletesség ebben az esetben is.