Folsav

A folsav megnevezés talán nem hangzik ismerősen, azonban, ha úgy fogalmazunk, hogy B9-vitamin, akkor biztosan sokan tudják miről van szó. Ez az a vitaminunk, amelynek szedése elsősorban várandós kismamák számára ajánlott, de mindenki másnak is érdemes szedni.
1 - 12 / 13
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében. Legnagyobb mennyiségben a hagymafélékben található meg. Nagyon jó orotsav-forrás...
TOVÁBB
Az újév szerencsét hozó étele a lencse
  Szilveszter éjjelén, újév napján megalapozható a következő évi szerencse. Legalábbis a hagyomány és a több száz éves tapasztalatok szerint. S a szerencse általában a pénzt, gazdagságot jelenti.   Akinek szerencséje...
TOVÁBB
Mit fogyaszthatnak a várandós kismamák és mit nem?
  A „más állapotnak” meg vannak a sajátosságai. Várandósság alatt az édesanya szervezetén belül növekszik egy kis lény, aki plusz terhet jelent az anya szervezetének. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, jó...
TOVÁBB
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével meglehetősen pozitív hatást érhetnek el.   A Hypertension szaklapban...
TOVÁBB
A világ egyik legegészségesebb gyümölcse a gyógyító eper
  A tavasz első gyümölcse kertünkben az eper. Igazán finom, ízletes, illatos epret csak május végén, június elején fogyaszthatunk, ugyanis ilyenkor már szabadföldön is megterem. Aki egyszer megkóstolja az import, vagy...
TOVÁBB
Kicsi, lédús és gyógyító a mandarin
  A téli hónapok, hosszú téli esték egyik legnépszerűbb gyümölcse a mandarin. Édeskés íze miatt szívesen fogyasztják a gyerekek is. A mandarinnak sok olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani, jótékony hatással...
TOVÁBB
Bulgurt a tányérodba!
  A bulgur egy nagyon finom, hazánkban nem rég felfedezett gabonaféle, számtalan jótékony hatással. Meg kell kóstolnod, mielőtt véleményt alkotnál!   A bulgur – más néven török búza (vagy török rizs) – tulajdonképpen...
TOVÁBB
A folsav, a jókedv garanciája
  Folsav, avagy a B9-vitamin. A leggyakoribb vitaminhiány a folsavé. Alig van ember, akinek a szervezetében elegendő volna ebből a B-vitaminfajtából. Pedig éppen ennek a bioanyagnak oly fontos a szerepe...
TOVÁBB
Együnk a korunknak megfelelően! Helyes táplálkozás minden életkorban!
  Az idő előrehaladtával egyre inkább odafigyelünk táplálkozásunkra és változnak igényeink is. Az alapelv minden életkorban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése, de a különböző életszakaszokban más-más...
TOVÁBB
Csicseriborsó - egy felfedezett gyógynövény
  A csicseriborsó, más néven bagolyborsó lassan, de biztosan hazánkban is egyre elterjedtebb. Sokoldalúan felhasználható, gusztusos és az egészségesre jótékony hatással van. Adj egy esélyt ennek a növénynek, hiszen...
TOVÁBB
A gesztenye csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a rákot
  Főzve, sütve, püré formájában egyaránt ízletes és egészséges a gesztenye, ezért használjuk ki az őszi időszakot és fogyasszunk minél többet belőle. A gesztenyét már a rómaiak idejében is előszeretettek fogyasztották. A...
TOVÁBB
Spenót, az egészségőr
  Megvoltam győződve gyerekkoromban, hogy a spenótot csak Popeye szerethette. Emlékeimet felidézve nem szívesen láttam a tányéromon, még akkor sem, ha emberfeletti erőre tehettem volna szert. Ma már azonban másként gondolom,...
TOVÁBB
A folsav, vagyis a B9-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Nagyon fontos szerepe van a DNS és RNS szintetizálásában, továbbá azok hibáinak kijavításához is hozzájárul, ezért az új sejtek is hatékonyan működnek. Agyunk egészségéhez is nagy mértékben hozzájárul, valamint a vörösvérsejtek előállításához is hozzájárul. A folsav különösen a várandós kismamák számára ajánlott. Érdemes mielőbb megkezdeni fogyasztását, még a várandósság előtt, ugyanis így a kora szülések kockázatát is minimalizálhatjuk. Várandósság esetén a folsav fogyasztás által a fejlődési rendellenességek is megelőzhetők. Depresszió és levertség esetén általában levendulát és egyéb nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlanak, súlyosabb esetben nyugtatókat. Azonban emellett a folsav is sokat segíthet a lelki egészség elérésében. A folsavhiány következtében könnyebben kialakul a depresszió, valamint a kezelésre használt gyógyszerek felszívódása is problémás folsav nélkül. Alkoholbetegek esetében nagyon gyakori a folsavhiányos állapot. Ez egyrészt a nem megfelelő étrendnek köszönhető, másrészt az enzimek nem megfelelő működése miatt, amit az alkohol okoz. A folsav komoly szerepet tölt be a vérképzésben, valamint a nukleinsav-cserében, így, ha hiányállapot áll fenn, akkor az első tünet a vérszegénység. Ennek következtében a fáradékonyság, feledékenység, hangulatingadozás és gyengeségérzet jelentkezik. Továbbá az immunrendszer gyengébb lesz, így nagyobb eséllyel kap el a beteg fertőzéseket. A folsavhiány laboratóriumi vizsgálat által állapítható meg. Ha természetes úton szeretnénk pótolni a folsavat, akkor brokkolit, babot, gyümölcsöket, spenótot, májat és spárgát célszerű fogyasztani. Szükség esetén étrendkiegészítőket is alkalmazhatunk.

Címkék