A folsav megnevezés talán nem hangzik ismerősen, azonban, ha úgy fogalmazunk, hogy B9-vitamin, akkor biztosan sokan tudják miről van szó. Ez az a vitaminunk, amelynek szedése elsősorban várandós kismamák számára ajánlott, de mindenki másnak is érdemes szedni.
A folsav, vagyis a B9-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Nagyon fontos szerepe van a DNS és RNS szintetizálásában, továbbá azok hibáinak kijavításához is hozzájárul, ezért az új sejtek is hatékonyan működnek. Agyunk egészségéhez is nagy mértékben hozzájárul, valamint a vörösvérsejtek előállításához is hozzájárul. A folsav különösen a várandós kismamák számára ajánlott. Érdemes mielőbb megkezdeni fogyasztását, még a várandósság előtt, ugyanis így a kora szülések kockázatát is minimalizálhatjuk. Várandósság esetén a folsav fogyasztás által a fejlődési rendellenességek is megelőzhetők. Depresszió és levertség esetén általában levendulát és egyéb nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlanak, súlyosabb esetben nyugtatókat. Azonban emellett a folsav is sokat segíthet a lelki egészség elérésében. A folsavhiány következtében könnyebben kialakul a depresszió, valamint a kezelésre használt gyógyszerek felszívódása is problémás folsav nélkül. Alkoholbetegek esetében nagyon gyakori a folsavhiányos állapot. Ez egyrészt a nem megfelelő étrendnek köszönhető, másrészt az enzimek nem megfelelő működése miatt, amit az alkohol okoz. A folsav komoly szerepet tölt be a vérképzésben, valamint a nukleinsav-cserében, így, ha hiányállapot áll fenn, akkor az első tünet a vérszegénység. Ennek következtében a fáradékonyság, feledékenység, hangulatingadozás és gyengeségérzet jelentkezik. Továbbá az immunrendszer gyengébb lesz, így nagyobb eséllyel kap el a beteg fertőzéseket. A folsavhiány laboratóriumi vizsgálat által állapítható meg. Ha természetes úton szeretnénk pótolni a folsavat, akkor brokkolit, babot, gyümölcsöket, spenótot, májat és spárgát célszerű fogyasztani. Szükség esetén étrendkiegészítőket is alkalmazhatunk.