A téli hónapok, hosszú téli esték egyik legnépszerűbb gyümölcse a mandarin. Édeskés íze miatt szívesen fogyasztják a gyerekek is. A mandarinnak sok olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani, jótékony hatással van egészségünkre, melyet talán nem is tudtunk.
A mandarin a citrusfélék közé tartozó egzotikus déligyümölcs, mely Dél-Kínából származik. Európába csak a 19. században kezdték beszállítani. A mandarin és a narancs hibridje a Klementin, vagyis ezt nevezzük magvatlan mandarinnak.
A mandarin is gazdag C-vitamin forrás, mint a legtöbb citrusféle. Fogyasztása megvédi az emberi szervezetet a szabadgyökök károkozásától.
Kicsi és rendkívül lédús a mandarin, mégis magas a tápanyagértéke. Magas C-vitamin tartalma 100 %-ban biztosítja a szervezet számára szükséges napi C-vitamin bevitelt.
Ezen kívül olyan fontos vitaminok és ásványi anyagok is találhatóak benne, mint a B-vitaminok, folsav, kalcium, vas, kálium és réz, mely számos más tápanyaggal látja el a szervezetet.
A mandarin egészségre gyakorolt jótékony hatása
● elősegíti az emésztés megfelelő működését, megakadályozza a székrekedés kialakulását magas rosttartalmának köszönhetően
● köptető hatása miatt hörghurutra és az asztma gyógyítására is használható
● hatásos a mandarin leve hasmenés és vérhas esetén
● láz esetén a mandarin leve segít a szervezet kiszáradása ellen
● a mandarinban lévő C-vitamin hozzásegít az általános erőnléthez, jótékony hatású meghűlés ellen
● gyulladáscsökkentő, immunerősítő és természetes antioxidáns
● a bioflavonoidoknak köszönhetően hatásos baktérium- és vírusölő
● meggátolhatja testünkben a vérrögképződést, vérzéscsillapító
● fitoösztrogén tartalmának köszönhetően gátolja, illetve késlelteti a szervezetünkben kialakuló hormonelégtelenséget
● csökkenti a koleszterinszintet, segíti a vér és a máj megtisztítását
● felveszi a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel is
● számos olyan erős antioxidánst tartalmaz, mint a limonén, terpineol és mikrén
● a mandarin segíti a fogyást, kevés zsírt és kalória tartalmának köszönhetően
● sok béta-karotin és aszkorbinsav található a mandarinban, ez által a gyümölcs fogyasztásával javítható a látás is
● a mandarin folsav tartalma megakadályozza a vérszegénység kialakulását
● az agyban lévő neurotranszmitterekre a mandarin aromás illata jó hatással van, enyhíti a stresszt, felfrissíti és energiával tölti fel a testet és a lelket
A hazánkban kapható mandarinok nagy része Spanyolországból és Törökországból származik.
