Gerincvédelem vitaminokkal

 

Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet a megfelelő táplálkozás segítheti csontjaink egészségét.

 gerincvédelem, vitaminok, c-vitamin, d-vitamin, csonterősség, csonterősítő, csontritkulás, osteoporozis, magnézium, a-vitamin, kalcium

Ismerd meg azokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, amelyek a csontritkulás megelőzésének legfontosabb étrendi elemei!

 

A csontok szerkezete lyukacsos, porózus, különösen a belsejük, melyet tömörebb külső rész vesz körül. A csontszövet állománya nem állandó, hanem folyamatosan épül, bomlik, alakul. (Ezért tudnak pl. a csonttörések is összeforrni.) Ásványok épülnek be fehérje vázba, amit a szövet működésében, fel- és leépülésében közreműködő sejtek ölelnek körül.

Kb. 28 éves korig a beépülés erősebb, mint a bomlás, tehát az úgynevezett csontsűrűség, vagyis a csontok ásványi anyag tartalma növekszik. Ezt követően a növekedés leáll, sőt, lassú csökkenésnek indul. Amíg a frissen beépülő anyagok mennyisége nagyjából arányban van a lebomlókkal, nincs gond. Amikor viszont csontállomány nagyobb ütemű csökkenése miatt a szerkezete egyre hézagosabb, lyukacsosabb – így törékenyebb – lesz, akkor már csontritkulásról van szó.

Hormonális okokból a nők esetében a változó korban pár évre felgyorsul a csontállomány leépülése. A megfelelő csontépítők táplálkozásba iktatása tehát minden életkorban fontos, 28 éves korig az alapozás, később a csontvesztő folyamatok lassítása érdekében.

 

Öröklött és életmódbeli tényezők határozzák meg

A génjeinkben örökletesen kódolt tényezők mintegy 70 százalékban meghatározzák az egyén legmagasabb csonttömegét, és az azt követő csontvesztés mértékét. A fennmaradó hányadban azonban egyéb, befolyásolható tényezőkön múlik a csont sűrűsége.

A csontritkulás (oszteoporózis) elkerüléséért, csontjaink erősségéért egész életünkben tenni kell: a prevenció kulcsa a mozgás és a helyes táplálkozás. Mind a megelőzés, mind a kezelés szempontjából kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele, amelyet elsősorban táplálékkal kell biztosítani. Emellett más ásványi anyagok, például a magnézium, A-, C-, és a D-vitamin, valamint a szilícium bevitelére is ügyelni kell. Lényeges a rendszeres, csontsűrűséget mérő szűrővizsgálat, hogy a problémát mielőbb, korai szakaszában felismerve kezelhessék.

 

Kalcium és segítői

A kalcium a csontok alapvető, fő építőanyaga. Kiváló kalciumforrások a sajt, a tejtermékek, a tofu, a szardínia, a sötétzöld növények (pl. brokkoli). A bélből szívódik fel, de ehhez D-vitaminra van szükség.

 

 

Hasonlóan fontos a csontok másik alkotóeleme, az egyébként az idegeket, izmokat is „karban tartó” magnézium is, amely szintén támogatja a kalcium felszívódását. A foszfor is lényeges szerepet tölt be a csontanyagcserében. A szilícium szervezetünk fontos nyomeleme, mely legnagyobb koncentrációban a kötőszövetekben, így például a csontokban található. A szilícium segíti az ásványi anyagok beépülését a csontokba, ezért érdemes a forrásául szolgáló sok friss gyümölcsöt, illetve zabpelyhet, szilíciumban gazdag ásványvizet fogyasztani. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy bár a csontsűrűséget növeli a szilícium, csökkentheti a kalcium és a magnézium felszívódását a bélben. Az ideális napi szükséglet 40 mg. A bór csökkenti a kalcium és magnézium vizelettel történő ürülését, és részt vesz a kalcium-anyagcsere hormonális szabályozásában.

 

A C-vitamin

Legismertebb vitaminunk, hozzájárul számtalan érrendszeri, daganatos, fertőző betegség megelőzéséhez, immunrendszerünk normális működéséhez. A csontrendszer szempontjából lényeges, hogy a C-vitaminnak a kollagén képződésében kitüntetett szerepe van. A porckorong külső rostos gyűrűrétege, és a belső gél állapotú magja is nagy mennyiségű kollagént tartalmaz, ez adja a porckorong rugalmasságát.

A porckopás megelőzéséhez tehát szükség van C- vitaminra. Szervezetünk nem képes C-vitamint előállítani, ezért a szükséges mennyiséget teljes egészében élelmiszerekkel, esetleg táplálék-kiegészítő készítménnyel kell szervezetünkbe bevinni. Kitűnő C-vitamin forrás a csipkebogyó, a paprika, az áfonya, a goji bogyó, a kiwi, a kelbimbó, a karalábé, a káposzta (savanyítva is), a földieper, a narancs, a citrom, a grapefruit.

 

Az A-vitamin

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, számos élettani folyamatban, például a szemideghártya fényérzékenységét biztosító anyag felépítésében, a csontnövekedésben, a hámszövet épségének fenntartásában lényeges a szerepe. Nemcsak táplálékkal kerül szervezetünkbe, a bélfalban és a májban is képződik egy enzim hatására a béta-karotinból.

A karotinoknak kifejezett csontépítő hatásuk van, kutatások szerint a magasabb szérum karotin-koncentráció csökkenti a törési kockázatot. Tehát csontjaink védelme érdekében a megfelelő D-vitaminpótlás mellett ne feledkezzünk meg elsősorban a magas karotin tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásáról sem. Béta-karotinban gazdag élelmiszerek például a sárgarépa, a sütőtök, a sárgadinnye, a paradicsom, a sárgabarack, a spenót, a fűszerpaprika.

 

A napfény vitaminja

Számos betegség megelőzésében igen fontos szerepet tölt be a D-vitamin, szinte minden szervrendszerben komoly szabályozó funkciója van, és hat a kalcium anyagcserére is. Felmérések szerint a D-vitamin hiánya nagyon gyakori az északi országokban, és a Magyarországon is a vizsgáltak több mint felénél találtak a normálisnál alacsonyabb D-vitaminszintet. Ez különösen riasztó, ha figyelembe vesszük, hogy a D-vitaminhiány és az autoimmun kórképek, pl. a sokízületi gyulladás, valamint a krónikus derékfájással járó izomfájdalom összefügg, de fokozza a depresszió esélyét és a koncentrálóképesség lanyhulását, a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. A megnövelt D-vitaminszint viszont jelentősen javítja a csont- és izomrendszeri megbetegedések tüneteit.

Az emberi szervezetben a D-vitamin elsődleges forrása egy, a bőrben levő vegyület, amelyből a napfény hatására D3 vitamin keletkezik. Ezért jó, ha az arc, kezek és karok – tehát nem is kell az egész test – heti két-háromszor 10-20 percen át ki van téve a napsugaraknak. Természetes D-vitamin-források az anyatej, a tejtermékek, a halak, a tojássárgája, a gomba.

 

Csontvesztő szokásaink

A csonterősséget befolyásolja az életmódunk néhány egyéb eleme is. Így például a dohányzás nagymértékben hozzájárul a csontszerkezet bomlásához, illetve felgyorsítja a csontvesztés folyamatát. A káros szokást sosem késő abbahagyni, már csak azért sem, mert a nikotin hatásától mentesült szervezetnél visszaáll a csontok bomlásának üteme a normális rendre.

A másik népbetegségnek számító káros szokás, az alkoholfogyasztás hasonlóan rossz hatású a csontjaink szempontjából is. Az alkohol ugyanis gátolja a kalcium, a magnézium és a D-vitamin felszívódását, vizelethajtó hatása pedig gyorsítja a kalcium ürülését. Csontjaink szempontjából talán a legkárosabb szokás pedig a passzivitás, a mozgáshiány!

Forrás

 

 

csontritkulás

A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
  Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani....
TOVÁBB
A gyógyítás mestere szerint a normális életkor 120 év
  Az alábbi cikket érdemes mindenképpen végigolvasni. Nagyon érdekes és tanulságos! Fogod szeretni!   Dr. Joel D. Wallach (született: Missouri 1940....
TOVÁBB
Aszalt szilva az egyik legmagasabb antioxidáns képességű gyümölcs
  Az aszalt szilva egy olyan antioxidáns bomba, mely emésztésjavító, de még a csontritkulásra is jó.   A csodálatos szilva Kevesen tudják, hogy...
TOVÁBB
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Minden betegségre jó az orvosi zsálya
  Az orvosi zsálya levelei igen hasznos gyógynövények házi patikákban, melyet több száz...
A tüdőgyulladás lelki okai
  Testi betegségeink intő jelek, melyek arról árulkodnak, hogy lelkünkben megszűnt a harmónia....
Milyen fertőtlenítő szereket használjunk otthonunkban?
  Ha szereted mindig tisztán, baktérium, gomba és vírusmentesen tudni lakásod vizeshelyiségeit...
Az emlékezés gyógynövénye a rozmaring
  A rozmaring egyike azoknak a gyógyító növényeknek, amelyet az emberiség már szinte ősidők...

Címkék