A C-vitamin említése nyomán a többségnek azonnal Szent-Györgyi Albert neve és a paprika jut eszébe. Ugyanakkor C-vitamin nem csak a paprikában található meg, hanem számtalan más gyümölcsben is. A szervezet számára fontos vitamin, azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását.
A C-vitamint, vagy másként aszkorbinsavat az emberi szervezet képtelen előállítani, így táplálkozás útján kell bevinni a szervezetbe. Ha ez nem történik meg, akkor azt a szervezet megsínyli és különféle hiánybetegségek alakulnak ki. A C-vitamin hiány következményeként kialakulhat ínysorvadás, izombántalmak, vérzékenység, fertőzésekkel szembeni fogékonyság, gyulladások kialakulása és lassú sebgyógyulás. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek és ételek közt említhetjük a narancsot, citromot, csipkebogyó piros termését, a paprikát, a grapefruitot, paradicsomot, burgonyát, főzelékféléket és egyéb növények terméseit. Nem csak azért érdemes gondoskodni a megfelelő C-vitamin pótlásról, mert ezáltal el lehet kerülni a különféle hiánybetegségeket, hanem a bőr kollagénjének képződéséhez is elengedhetetlen, továbbá a bőr szárazsága és töredezettsége is megszüntethető általa. A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, azonban ennél mindenképp többet kell fogyasztani, ugyanis ez a mennyiség kizárólag ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut. A megfelelő C-vitamin bevitelnek köszönhetően az immunrendszer működése fokozódik, így a különféle kórokozóknak, meghűléses, náthás megbetegedésnek könnyebben ellenáll a szervezet. Különösen a téli hónapok során érdemes megemelni a napi C-vitamin adagot, akár 500 mg fölé is. Ugyanakkor nem szabad túlzásba esni a C-vitamin fogyasztást illetően, mivel a túlzott C-vitamin fogyasztás kémiai anyagokká, konkrétan oxaláttá bomlik le. A vesekövek nagyrésze kalcium-oxalátból áll, így a töméntelen C-vitamin-fogyasztásnak nem sok értelme van, sőt káros is. A C-vitamin fogyasztás terén is, akár csak számtalan más téren, nagyon fontos az arany középút megtalálása, amiben az orvosok is nagy segítséget nyújtanak.