A homoktövis rendkívül sok C-vitamint tartalmaz. Aszalással vitamintartalma megmarad. Télire is elteheted, ha van kedved nagyobb mennyiséget készíteni.
Amire szükséged lesz
Homoktövis, aszalógép, méz.
Kissé macerás elkészíteni, de nagyon finom és egészséges szervezeted számára.
Néhány ágacska homoktövist szemezgess le. Az egészséges, egész szemeket gyorsan mosd meg, rakd tiszta, száraz konyharuhára. A nap ereje már nem alkalmas arra, hogy sugarainál szárítsd, ezért fogj egy aszalógépet vagy nyitott sütőajtónál is megpróbálhatod max. 40 fokon. Nem nagy befektetés egy aszalógép vásárlása. Képzeleted szab csak határt, hogy mennyi mindent készíthetsz vele.
Az aszalógép tálcáit rakd ki géz lapocskákkal és rakd rá a megmosott szemeket. Csak azért van erre szükség, mert az aszalódott szemek kissé összemennek és könnyen átcsúsznak a tálca lyukjain.
Amikor teljesen megszáradt kávédarálón ledarálod (csak annyit, amennyire éppen szükséged van).
1 liter vízbe teszel 2 evőkanál őrleményt, éjszakára hagyod állni, reggel leszűröd és fogyaszthatod is kevés mézet hozzáadva. Méz nélkül is kitűnő. Nem kötelező leszűrni, akár az őrölt homoktövis húst is megihatod.
A homoktövis rendkívül sok C-vitamint tartalmaz. Aszalással vitamintartalma megmarad. Télire is elteheted, ha van kedved nagyobb mennyiséget készíteni.
Ha nem igazán van kedved áztatni, az aszalt szemeket nasiként is szemezgetheted. Kicsit savanykás, de nagyon finom.