Nagyszüleink a csipkebogyót mindenféle betegség, főleg megfázás ellen, mint univerzális csodagyógyszert ajánlják. Általában bebizonyosodik, hogy a mendemondák szerint használatos gyógymódok tényleg hatásosak, több esetben látványosabb eredményt érhetünk el velük, mint a gyógyszertárban vásárolt csodát ígérő, drága gyógyszerekkel. A csipkebogyó esetében ez különösen igaz.
A csipkebogyó jótékony hatásait felhasználhatjuk egészségünk védelme érdekében csipkebogyóporként, csipkebogyó olajként, csipkebogyólekvárként is. Készítsünk szörpöt csipkebogyóból, mely egy igazi különlegesség. C-vitamin tartalma jelentős a lekvárhoz képest, mivel nem forralással készül. Az így elkészített szörpben az ásványi anyagok és a vitaminok megmaradnak.
Hozzávalók
● 2 kg csipkebogyó,
● 8 liter víz,
● 1 kg cukor,
● 1 liter léhez, 10-15 g citromsav.
Elkészítés
A friss, érett csipkebogyót száraitól megtisztítjuk, megmossuk, húsdarálón ledaráljuk, vagy mixerben apróra vágjuk. 2 kg aprított csipkebogyóra 6 liter meleg (50-60o C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet sűrű szövésű szitán átszűrjük. A visszamaradt húsra egy liter vizet öntünk, fölmelegítjük kb. 70O C-ra, másnapig állni hagyjuk és kipréseljük.
A léhez hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat. Mivel a cukor mennyisége nem túl sok, ezért kilógrammonként 1 g nátrium-benzoátot adjunk hozzá.
Üvegekbe töltjük és légmentesen lezárva sötét, hűvös helyre állítjuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel.