csontritkulás

A csontritkulás leginkább időskorra jellemző, ugyanakkor fiatalabb korban is bekövetkezhet. Ez egy hosszú folyamat melynek eredményeként megváltozik a csontok tömege és mészállománya, ami idővel könnyebb csonttöréshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontos a megelőzés.
1 - 12 / 34
A mák az egyik legegészségesebb táplálék
  Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy...
TOVÁBB
Elfeledett csodaszer a patikából: szépít és gyógyít a keserűsó
  Már nagyanyáink is gyógyírként használták ezt az olcsó és döbbenetesen hatékony természetes ásványi port. Hihetetlenül sokoldalú, és megkönnyíti az életed!   A magnézium-szulfátot, epsom sót – közismertebb nevén keserűsót...
TOVÁBB
A D-vitamin, a napfény élet vagy halál kérdése
  A D-vitamin 60 millió éve szabályozza az ember és a főemlősök immunrendszerét – fedezték fel az Oregon Állami Egyetem kutatói az ember és a főemlősök genetikai anyagának vizsgálata során. A napfény-vitamin ellenőrzi a...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az emberi testnek.   Tél végén, tavaszt várva bizonyára mindenkinek a szervezete ki...
TOVÁBB
Gerincvédelem vitaminokkal
  Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet...
TOVÁBB
Természetes antibiotikumként működik a kínai hernyógomba
  Kicsit talán gusztustalannak tűnik, ennek ellenére a kínai hernyógombát a leghatásosabb gyógygombának tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására.   A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagyis...
TOVÁBB
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
   Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a rák ellenszerét, azonban erre még úgy néz ki, hogy várnunk kell. Azonban létezik egy vitamin, amihez könnyen hozzáférhet mindenki, és amely képes...
TOVÁBB
Menopauza – tudj meg többet a klimaxról
  A legtöbb nő életében a menopauza egy különleges időszak. A klimax kezdetének egyik jele a havi vérzések rendszertelenné válása.   A menopauza ideje – amelyet klimaxnak vagy változókornak is neveznek – egy olyan időszak...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.   Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító...
TOVÁBB
Korunk betegsége: a csontritkulás
  A csontritkulás kialakulásában szerepet játszó tényezőket két nagy csoportra oszthatjuk. Egyfelől léteznek a befolyásolhatatlan faktorok: a genetika, az idősebb életkor, a női nem, valamint az europid...
TOVÁBB
Aszalt szilva hatása az immunrendszerre
  Kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik, mint az erdei gyümölcsök.   Immunrendszerünk erősítése érdekében az őszi, téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott...
TOVÁBB
A fejes saláta gyógyhatásai
  A saláta gyógyhatásait régóta kutatják, és számos, a szervezet számára előnyös hatásról számoltak be idáig.   Antioxidáns hatás A salátalevél a legtöbb növényi ételhez hasonlóan igen jó antioxidáns hatással bír, habár...
TOVÁBB
A csontritkulás nagyon sok embert érint, ráadásul nem csak időskorban, hanem már fiatalon is jelentkezhet. Semmilyen tünete nincs. Az érzékelhető jelek közt a csonttöréseket említhetjük. A csontok szövetállománya jellemzően 25-30 éves korig gyarapszik, majd gyengülni kezd, tömege fogy. A csontritkulás folyamata lassítható, meg lehet előzni, így a csontszerkezet továbbra is erős marad. Nagyon fontos, a változatos, tápanyagokban gazdag étkezés. A csontok egyik fontos építőanyaga a kalcium, amit tejtermékekkel, csonthéjasokkal és zöldségekkel tudunk bevinni a szervezetbe. Ugyanakkor fontos a mértékletesség, a túlzott és tartós kalcium fogyasztás ugyanis vesekőképződéshez vezethet. Emellett a D-vitamin is nagyon fontos, mely hozzájárul a kalcium csontokba való beépülésébe, éppen ezért sokat kell a napon lenni. A csontok egészségének megőrzése érdekében nem a pihenés jelenti a megoldást, hanem a rendszeres testmozgás. A fizikai aktívitás hozzájárul a csontképződés fokozásához. A cink szintén fontos része a megelőzésnek, mivel aktivizálja a csontképződést. A csontritkulás félelmetes folyamatnak tűnik, azonban egy kis odafigyeléssel sokat lehet tenni ellene. Ahogy a fentebb említett módszerek, vitaminok, hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez, úgy vannak olyan ételek, italok tevékenységek, amik inkább ártanak és felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. Ilyen például a dohányzás, mivel a nikotin szűkíti az ereket, így a csontok tápanyagellátása csökken. A túlzott kávéfogyasztás sem ajánlott, mivel a koffein kiviszi a szervezetből a kalciumot. A túl sok állati fehérje hatására a szervezet savassá válik, ami gátolja a kalcium felszívódást. A megoldás ebben az esetben is, akárcsak az élet más területén, a mértékletesség és a megelőzés.

Címkék