A csontritkulás leginkább időskorra jellemző, ugyanakkor fiatalabb korban is bekövetkezhet. Ez egy hosszú folyamat melynek eredményeként megváltozik a csontok tömege és mészállománya, ami idővel könnyebb csonttöréshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontos a megelőzés.
A csontritkulás nagyon sok embert érint, ráadásul nem csak időskorban, hanem már fiatalon is jelentkezhet. Semmilyen tünete nincs. Az érzékelhető jelek közt a csonttöréseket említhetjük. A csontok szövetállománya jellemzően 25-30 éves korig gyarapszik, majd gyengülni kezd, tömege fogy. A csontritkulás folyamata lassítható, meg lehet előzni, így a csontszerkezet továbbra is erős marad. Nagyon fontos, a változatos, tápanyagokban gazdag étkezés. A csontok egyik fontos építőanyaga a kalcium, amit tejtermékekkel, csonthéjasokkal és zöldségekkel tudunk bevinni a szervezetbe. Ugyanakkor fontos a mértékletesség, a túlzott és tartós kalcium fogyasztás ugyanis vesekőképződéshez vezethet. Emellett a D-vitamin is nagyon fontos, mely hozzájárul a kalcium csontokba való beépülésébe, éppen ezért sokat kell a napon lenni. A csontok egészségének megőrzése érdekében nem a pihenés jelenti a megoldást, hanem a rendszeres testmozgás. A fizikai aktívitás hozzájárul a csontképződés fokozásához. A cink szintén fontos része a megelőzésnek, mivel aktivizálja a csontképződést. A csontritkulás félelmetes folyamatnak tűnik, azonban egy kis odafigyeléssel sokat lehet tenni ellene. Ahogy a fentebb említett módszerek, vitaminok, hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez, úgy vannak olyan ételek, italok tevékenységek, amik inkább ártanak és felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. Ilyen például a dohányzás, mivel a nikotin szűkíti az ereket, így a csontok tápanyagellátása csökken. A túlzott kávéfogyasztás sem ajánlott, mivel a koffein kiviszi a szervezetből a kalciumot. A túl sok állati fehérje hatására a szervezet savassá válik, ami gátolja a kalcium felszívódást. A megoldás ebben az esetben is, akárcsak az élet más területén, a mértékletesség és a megelőzés.