A D-vitamin, a napfény élet vagy halál kérdése

 

A D-vitamin 60 millió éve szabályozza az ember és a főemlősök immunrendszerét – fedezték fel az Oregon Állami Egyetem kutatói az ember és a főemlősök genetikai anyagának vizsgálata során. A napfény-vitamin ellenőrzi a velünk született immunrendszert, benne a baktériumölő fehérjéket.

 D-vitamin, csontritkulás, napfény, napsugárzás, napozás, kalciumfelvétel, sejtburjánzás, szepszis, autoimmun betegség

Az a tény, hogy a D-vitaminnak ez a szerepe 60 millió éven át változatlanul fennmaradt a főemlősöknél és az embernél (a mókusmajmoktól a páviánokon át az emberig) – nem jelenthet mást, minthogy a túlélésük függött tőle.

 

Íme, egy újabb bizonyíték arra, hogy a megfelelő D-vitamin szint létfontosságú az ember (és a főemlősök) számára.

Sajnos, mint egyes kutatások valószínűsítik, az Egyesült Államokban a gyermekeknek és a felnőtteknek több mint a fele D-vitamin hiányos.

 

A kutatók a BMC Genomics szakfolyóiratban írják le, hogy egy olyan genetikai elem jelenlétét fedezték fel, amelyik a főemlősöknél van meg, és a vele született immunrendszer része. Nem csak az ember és emberszabású rokonai – mint a csimpánz – rendelkezik vele, hanem azok a főemlősök is, amelyeknek evolúciója év-tíz-milliókkal előbb különvált az emberszabásúakétól.

 

A megfelelő D-vitamin szintnek akkor van jelentősége, például, amikor valamilyen fertőzés, mikrobiális támadás éri a szervezetet: az azonnali és optimális válaszadás tőle függ.

 

A D-vitamin tulajdonképpen hormon, amely a vérben cirkulál, és elsősorban a napsugárzás hatására keletkezik a szervezetben – a táplálék útján felvett mennyiség nem jelentős.

 

A szervezetünk rendelkezik adaptív (tanult) és veleszületett immunrendszerrel. A veleszületett immunrendszer a szervezet azonnali reagálását szabályozza, minden olyan anyaggal szemben, amely nem a test saját sejtje, hanem baktérium, vírus, egyéb kórokozó. Ez történik sérülés vagy fertőzés esetében. Az adaptív immunrendszer – tanult védekezés: ha egy új kórokozó támadja meg a szervezetet, azt a szervezet legyőzi, majd az antitesteket tárolja, hogy egy esetleges jövőbeni támadás esetén felismerje a támadót.

 

 

 

A D-vitamin megakadályozza, hogy az adaptív immunválasz túllőjön a célon, túl erős legyen. Csökkenti a gyulladást, tulajdonképpen nagyon finoman kiegyensúlyozza a rendszert. Ugyanígy: a veleszületett immunrendszer túlzott reakcióját is meggátolja, olyan túlzott reakciót, ami például a szepszist vagy az autoimmun betegségeket okozza. Az a genetikai elem, amelyet az Oregon Egyetem kutatói felfedeztek, megengedi a D-vitaminnak, hogy a veleszületett immunrendszert mozgósítsa, bekapcsolva az antimikrobiális fehérjét. De a D-vitamin összhatásában megakadályozza, hogy az immunrendszer túlreagáljon.

 

A megfelelő D-vitamin szint nélkül nem lehetséges az optimális immunválasz sem a veleszületett, sem a tanult (adaptív) immunrendszer esetében.

 

Egyre újabb és újabb szerepét fedezik fel a D-vitaminnak az emberi szervezetben: szabályozni tud géneket, amelyek a csont épségét befolyásolják, a kalciumfelvételt szabályozzák, megakadályozzák a sejtburjánzást. Segít szabályozni a sejtdifferenciálódást és az immunfunkciót.

 

„Az az antimikrobiális fehérje, amelyet tanulmányozunk, nem csak a kórokozók elpusztításában vesz részt, más biológiai szerepei is vannak” – mondja a kutató. Előmozdítja a vérerek fejlődését, a sejtek növekedését, a sebek gyógyulását. Mivel ennek a fehérjének fontos szerepe van a bőr és az emésztőrendszer szöveteinek egészségében, és mivel ez a fehérje a D-vitamin szabályozása alá esik – a D-vitamin a bőr- és az emésztőszervek egészségében is fontos szerepet játszik.”

 

Ezek miatt a biológiai szerepek miatt – külön-külön és együttesen – őrződhetett meg az evolúciós változások, mutációk ellenére a D-vitamin szabályozó funkciója, amely az évmilliók során alig változott.

 

A szóbanforgó genetikai elemnek a túlélése az evolúció során, és az antimikrobiális fehérjének a D-vitamin szabályozó befolyása alá rendelése „képességet ad a gyulladás meggátlására, miközben felerősíti a veleszületett védekező képességet, így maximalizálja az immunválaszt a kórokozóra, és minimalizálja a szervezet károsodását” – írják a kutatók.

 

Ezért az emberek sokaságának szervezetére jellemző D-vitamin hiány egyre növekvő aggodalommal tölti el a tudósokat. A megváltozott életmód és kultúra következtében az emberek nagy része kevesebb napfényhez jut, táplálékukban is kevesebb a D-vitamin. Az idősek sajátos helyzetben vannak: gyakran kevesebb időt töltenek a napon, miközben a bőrük már kevesebb D-vitamint képes termelni. Így hajlamosabbak lesznek csonttörésre, krónikus gyulladásra és fertőző betegségekre.

 

csontritkulás

A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
  Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani....
TOVÁBB
Elfeledett csodaszer a patikából: szépít és gyógyít a keserűsó
  Már nagyanyáink is gyógyírként használták ezt az olcsó és döbbenetesen hatékony természetes ásványi port. Hihetetlenül sokoldalú, és megkönnyíti...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék