Csonterősítő

Az emberek többsége úgy tudja, hogy a kalcium a csontok legfőbb építőanyaga. Ez így is van, azonban fontos tisztában lenni vele, hogy emellett számos más ásványianyag is felépíti a csontokat, így ezek pótlásáról is gondoskodni kell.
1 - 12 / 25
Miért fogyasszunk foszforban gazdag élelmiszereket?
  A foszfor a kalcium után a csont egészségének megőrzéséhez szervezetünk második legfontosabb eleme. Minden étrend nélkülözhetetlen alkotóeleme.   A foszfor egészségügyi előnyei között szerepel az egészséges csontképződés,...
TOVÁBB
Gyerekkorunk egyik egészséges csodanövénye a papsajt
  Ezért voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk, mint a gomba.   Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken, enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek...
TOVÁBB
Miért egészséges a kecsketej?
  A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasítottak őseink.   Már az időszámítás előtt is ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az emberi testnek.   Tél végén, tavaszt várva bizonyára mindenkinek a szervezete ki...
TOVÁBB
Gerincvédelem vitaminokkal
  Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet...
TOVÁBB
Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.   A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír...
TOVÁBB
Nyers, szűretlen almaecet mindenek felett!
  A nyers organikus almaecet tápláló, organikusan termesztett almából készül és sok hasznos összetevőből áll, mert a nyers almaecetet nem pasztőrözik. Az almaecet két erjedési folyamaton megy át, ahol enzimeket és életet...
TOVÁBB
A naspolya egy fantasztikus és sokoldalú gyógyító gyümölcs
  A naspolya nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ennek ellenére nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé. Különleges alakú gyümölcs, mely utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik.   A naspolya az ősz vége...
TOVÁBB
A kelkáposzta jó fej egészséged megőrzésére
  A kelkáposzta nagyon gazdag vitaminokban. 100%-ban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét.   A kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz még K-vitamint, mely a normál véralvadás, az egészséges csontok...
TOVÁBB
A hidegen sajtolt mákolaj jótékony hatásai
  A mákolaj magas kalcium és foszfortartalma miatt ideális a kalciumpótlásra, ugyanis rendszeres fogyasztásával megnőhet a csontok kalciumtartalma.   A mák gyógyító hatásáról már korábban olvashattál. A mák, mint...
TOVÁBB
A tojás fogyasztásának gyógyhatásai
  A tojás – főzve, lágyan vagy rántottában – remek indítása a napnak.   A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a...
TOVÁBB
Erősíti a csontokat és a bélfalat a mángold
  A mángold, az egyik legértékesebb zöldségek közé tartozik annak ellenére, hogy sokan nem is ismerik, nincsenek tisztában értékeivel. Vastag fehér, lila vagy piros levélnyele, húsos levele miatt igazán dekoratív...
TOVÁBB
A csontszövet állomány harminc éves korig gyarapodik, majd a folyamat megáll és a csontok tömege, sűrűsége csökkenni kezd. Ez egy természetes folyamat, amit lehet lassítani. Kóros csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha a csontvesztés több, mint évi 5 százalék. Csontritkulás akkor alakul ki, amikor a csontlebontást és a csont építést végző sejtek egyensúlya megbomlik. Nőknél korábban jelentkezik, a változókorban és az azt követő években, míg férfiak esetében 65-70 éves korban gyorsul fel a csontvesztés folyamata. A csontok erősítésének nem csak a töméntelen mennyiségű kalcium bevitel a módja, sőt, ha túlzásba visszük a kalcium bevitelt, azzal több kárt okozunk, mint hasznot. A felesleges kalcium ugyanis lerakodik a szervezet különféle pontjain, ahol nem lenne szabad. Éppen ezért nem szabad túlzásba vinni a kalcium bevitelt. A kalcium felszívódása érdekében gondoskodni kell a kellő K és D vitamin pótlásról. A D vitamin segít a kalciumfelszívódásban, a K vitamin pedig abban, hogy a kalcium megfelelő helyen szívódjon fel. Csontjaink erősítése érdekében érdemes kellő mértékű D vitamint bevinni, például napsütéses helyeken való tartózkodással, valamint szükség esetén táplálékkiegészítőkből. A K vitamin bevitelt tej, sajt, zöld, leveles zöldségek és savanyított ételek fogyasztása által tudjuk megoldani. A csontjaink nem azért vannak, hogy egész nap pihentessük őket, pont ellenkezőleg, használnunk kell őket. A rendszeres testmozgással ráadásul a csontritkulás folyamata is lassítható. Az egészséges életmód, tehát a tápanyagokban gazdag, változatos étkezés, valamint a rendszeres testmozgás. A csonterősítésnek köszönhetően ki tudjuk tolni a csontok leépülésének idejét és mértékét, így mindenképp érdemes tenni ennek érdekében!

Címkék