fokhagyma

A fokhagyma számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért, ha eddig csak ritkán fogyasztotta, akkor érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe és gyakrabban fogyasztani. Jótékony hatását hamar érezni fogja, ráadásul nagyon finom is!
1 - 12 / 48
Az inulin titka – a természetes rost, amely belülről gyógyít
Van a természetnek egy csendes, mégis hatalmas erejű ajándéka, amely nem harsány, nem illatos, és talán még csak nem is látványos, mégis kulcsfontosságú a szervezet egészséges működéséhez. Ez az anyag az inulin, egy...
TOVÁBB
Természetes antibiotikumok – a fertőzések elleni harc ősi szövetségesei
A természet mindig is bőkezűen kínálta azokat az eszközöket, amelyekkel az ember felvehette a küzdelmet a betegségekkel szemben. Mielőtt a modern orvostudomány kifejlesztette volna a mesterséges antibiotikumokat, a...
TOVÁBB
Immunrendszer-erősítő és vírusellenes gyógynövények – a természet ősi pajzsa
Az immunrendszerünk olyan, mint egy láthatatlan páncél, amely nap mint nap megvéd bennünket a kórokozók támadásaitól. Amikor ez a védőpajzs gyengül, sokkal könnyebben elkapjuk a fertőzéseket, és lassabban is gyógyulunk. A...
TOVÁBB
Fokhagyma – a természet antibiotikuma, amit még a boszorkányok is féltek megszidni
A konyha méltán ünnepelt hercege, a népi gyógyászat időtlen legendája, és egy kis illatos harcos a betegségek ellen. Ahogy a nagymama mondta: „Aki a fokhagymát megveti, az az egészségét elveszti.” Na, nézzük is, mi rejlik...
TOVÁBB
A fekete színű táplálékok titkos ereje
Régen azt mondták, ami fekete, az vagy égett, vagy gyanús. De ma már tudjuk: ami fekete, az gyakran rendkívül értékes! Ezek az éjfekete kincsek a természet mélyebb titkait őrzik – épp úgy, mint egy régi gyógynövényes...
TOVÁBB
Az eltitkolt gyógyszerek – amikor a természet suttog, de senki sem hallgat rá
Léteznek gyógyszerek, amelyekért nem kell gyógyszertárba menni, sem receptet kérni, sem mellékhatáslistát bújni. Mert ezek a szerek ott vannak az erdő alján, a kert sarkában, a kamra polcán – csendben, türelmesen, mint a...
TOVÁBB
Allicin – a fokhagyma természetes antibiotikum, baktérium- és gombaellenes, immunerősítő
Ha a fokhagymát megvágjuk, zúzzuk, törjük vagy szeleteljük, akkor valami különös történik benne: nem csupán az illata szabadul fel, hanem egy biokémiai „vészreakció” is elindul. A növény önmagát védi – mi meg éppen ettől...
TOVÁBB
Öregedést gátló gyógynövények – Hogyan tudjuk lassítani az öregedést?
  Számos növény van, amelyek segítik késleltetni az emberi szervezet öregedését. Az azonban tény, hogy a helyes életmód, a táplálkozás és a sok mozgás sokkal jobban karban tartja a testet, mintha önpusztító életmód...
TOVÁBB
A szerves germánium életelixír
  A germánium jótékony hatásait az alternatív gyógyászatban már felismerték, és néhány táplálékkiegészítőben meg is jelent. Tudni kell azonban, hogy az emberi szervezet csak a szerves germániumot képes...
TOVÁBB
Hatásos gyógymódok felső légúti fertőzésekre a kertből és a kamrából
  A felső légutak gyulladásos betegségei általában fertőzéses eredetűek, melyeket leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok okoznak. A bakteriális fertőzéseket gyógyíthatjuk, a vírusos fertőzések tüneteit...
TOVÁBB
Fokhagymás méz, az egészségünk őre
  Megfázás, nátha, orrdugulás és kínzó köhögés esetén legtöbben azonnal a természetes gyógymódokat is bevetjük a mielőbbi gyógyulás érdekében. Köztudott, hogy a fokhagyma erőteljes baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik,...
TOVÁBB
Rákölő élelmiszerek!
  Kutatások szerint életünk során a rák néhány alkalommal felbukkan szervezetünkben. Az ember soha nem gondolná, hogy a szervezetben mennyi rákos sejtmutáció történik, mert az immunrendszer hamar azonosítja a...
TOVÁBB
Számtalan étel van, ami a fokhagymától csak még finomabb lesz, így sokan előszeretettel használják ételízesítésre. Ugyanakkor a többség nem gondol bele vagy nem is sejti, hogy amikor az íze kedvéért beletesz az ételbe egy kis fokhagymát, akkor nem csak finomabb lesz az étel, de a család egészségéhez is hozzájárul ezáltal. A fokhagymát már évezredek óta használják az emberek, így már az ókorból is vannak feljegyzések, melyek azt bizonyítják, hogy már abban az időben is használták, sőt tisztában voltak jótékony hatásaival. Számtalan betegség kezelésére használták akkoriban. A népgyógyászatban is népszerű a fokhagyma. Nem csoda, hiszen a fokhagymában több, mint huszonötféle jótékony hatóanyag található meg. A rendszeres fokhagyma fogyasztás által beállítható az optimális vérnyomás, jó hatással van a koleszterin szintre és a vércukor stabilizálásában is szerepe van. Tény, hogy a fokhagymának erős illata van, azonban ez bizonyos ételek, italok által semlegesíthető, így csak emiatt nem érdemes lemondani a fokhagyma fogyasztásról. A fokhagyma kiváló emésztőrendszeri problémák esetén akár magában fogyasztva, de akár fokhagymakrémlevesként is. Mivel vírusölő képességgel is rendelkezik, ezért herpesz, májgyulladás és bélhurut esetén is hatásos módszer. Gombás fertőzések ellen is a fokhagyma jelenti a megoldást, így sokan használják bőrgombák kezelésére. Sokan a megfázás ellen is hatásos fegyvernek tartják, mégpedig magában vagy fokhagymatea formában fogyasztva. A fokhagyma különlegessége, hogy számtalan formában lehet fogyasztani. Egyetlen hátránya a már említett kellemetlen szag, azonban olyan ételekkel és italokkal, mint a méz, vörösbor, meleg tej vagy a pörkölt kávé. Így mindenképp érdemes rendszeresen fokhagymát fogyasztani.

Címkék