A fokhagyma számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért, ha eddig csak ritkán fogyasztotta, akkor érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe és gyakrabban fogyasztani. Jótékony hatását hamar érezni fogja, ráadásul nagyon finom is!
Számtalan étel van, ami a fokhagymától csak még finomabb lesz, így sokan előszeretettel használják ételízesítésre. Ugyanakkor a többség nem gondol bele vagy nem is sejti, hogy amikor az íze kedvéért beletesz az ételbe egy kis fokhagymát, akkor nem csak finomabb lesz az étel, de a család egészségéhez is hozzájárul ezáltal. A fokhagymát már évezredek óta használják az emberek, így már az ókorból is vannak feljegyzések, melyek azt bizonyítják, hogy már abban az időben is használták, sőt tisztában voltak jótékony hatásaival. Számtalan betegség kezelésére használták akkoriban. A népgyógyászatban is népszerű a fokhagyma. Nem csoda, hiszen a fokhagymában több, mint huszonötféle jótékony hatóanyag található meg. A rendszeres fokhagyma fogyasztás által beállítható az optimális vérnyomás, jó hatással van a koleszterin szintre és a vércukor stabilizálásában is szerepe van. Tény, hogy a fokhagymának erős illata van, azonban ez bizonyos ételek, italok által semlegesíthető, így csak emiatt nem érdemes lemondani a fokhagyma fogyasztásról. A fokhagyma kiváló emésztőrendszeri problémák esetén akár magában fogyasztva, de akár fokhagymakrémlevesként is. Mivel vírusölő képességgel is rendelkezik, ezért herpesz, májgyulladás és bélhurut esetén is hatásos módszer. Gombás fertőzések ellen is a fokhagyma jelenti a megoldást, így sokan használják bőrgombák kezelésére. Sokan a megfázás ellen is hatásos fegyvernek tartják, mégpedig magában vagy fokhagymatea formában fogyasztva. A fokhagyma különlegessége, hogy számtalan formában lehet fogyasztani. Egyetlen hátránya a már említett kellemetlen szag, azonban olyan ételekkel és italokkal, mint a méz, vörösbor, meleg tej vagy a pörkölt kávé. Így mindenképp érdemes rendszeresen fokhagymát fogyasztani.