Fokhagyma – a természet antibiotikuma, amit még a boszorkányok is féltek megszidni

A konyha méltán ünnepelt hercege, a népi gyógyászat időtlen legendája, és egy kis illatos harcos a betegségek ellen. Ahogy a nagymama mondta: „Aki a fokhagymát megveti, az az egészségét elveszti.” Na, nézzük is, mi rejlik e szerény gerezdek mögött!

fokhagyma, népi gyógymódok, immunerősítő, vércukorszint-szabályozásA fokhagyma (Allium sativum) nemcsak egy illatos konyhai alapanyag, hanem egy ősi orvosság is, amelynek története évezredekre nyúlik vissza. Már az egyiptomi piramismunkások is fogyasztották erősítőként, és a középkorban sem hiányozhatott egyetlen házikamrából sem – főként, amikor a pestis kopogtatott.

Szúrós illata mögött valódi gyógyító erő rejtőzik. A fokhagyma nem kérkedik, nem harsány – egyszerűen csak működik.

Miért olyan különleges a fokhagyma?

A fokhagyma hatóanyagainak legfontosabbika az allicin – ez az az illékony, kénes vegyület, amely akkor keletkezik, amikor a fokhagymát felvágjuk, zúzzuk, vagy megrágjuk. Az allicin antibakteriális, antivirális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatású – olyan, mintha egy egész kis hadsereg sorakozna fel a szervezet védelmében.

Emellett tartalmaz A-, B- és C-vitaminokat, szelént, flavonoidokat és kéntartalmú vegyületeket, amelyek együttesen segítik a testet méregteleníteni és erősíteni.

Mire jó a fokhagyma?

A szív barátja

A fokhagyma egyik legismertebb hatása, hogy csökkenti a koleszterinszintet és segíti a vérnyomás optimalizálását. Tágítja az ereket, javítja a vérkeringést – így csökkenti az érelmeszesedés, szívroham és stroke kockázatát. Olyan, mint egy kis útkarbantartó az érrendszerben: letakarít, kisimít, megelőz.

Természetes antibiotikum

Ha valami megfázással próbálkozik, vagy torokfájás jelentkezik, a fokhagyma gyorsan lecsap rá. Fertőzések ellen különösen hatékony, sőt régen még a harctéren is használták sebek fertőtlenítésére. Tény: nemcsak megelőz, de gyógyít is.

Vércukorszint-szabályozás

Segíti az inzulin működését, így cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenciával élőknek is érdemes a fokhagymát beilleszteni a mindennapjaikba – persze mértékkel, és nem üres gyomorra.

Immunerősítő

A fokhagyma fokozza a szervezet saját védekezőképességét, különösen ősszel-télen. Képes aktiválni a makrofágokat – ezek azok a kis sejtek, amik úgy falják fel a kórokozókat, mint mi a friss pogácsát.

Emésztést serkentő és bélrendszer-karbantartó

Serkenti az epe- és gyomornedvtermelést, elősegíti a megfelelő emésztést, és gátolja a káros baktériumok elszaporodását a bélrendszerben.
Aki rendszeresen fogyasztja, annak ritkábban van puffadása, gyomorégése – de persze óvatosan, érzékeny gyomrúak számára nem mindig első választás.

Népi praktikák és házi receptek fokhagymával

  • Fokhagymás méz: nátha idején kiváló. Zúzott fokhagymát keverjünk össze mézzel, hagyjuk állni pár órát, és naponta 1-2 teáskanállal kanalazzunk be – gyulladásra, köhögésre, torokfájásra.
  • Fokhagymás almaecetes itóka: 3-4 gerezd zúzott fokhagymát keverjünk el 1 dl almaecetben, hagyjuk állni 12 órát, majd naponta 1-2 evőkanállal fogyasszuk vízzel hígítva – immunerősítő, vérnyomáscsökkentő.
  • Fokhagymás lábáztatás: ha a láb gombás, vagy egyszerűen csak elfáradt, egy marék zúzott fokhagymát öntsünk le forró vízzel, hagyjuk állni 10 percet, majd ebben áztassuk a lábat – fertőtlenítő, frissítő hatású.

Fontos tudnivalók

  • Nyersen a leghatékonyabb, de erősebb a hatása, mint az illata – így kezdjük kis mennyiséggel, és ne éhgyomorra.
  • Fokhagyma fogyasztása előtt – főként nagy mennyiség esetén – érdemes orvossal konzultálni, ha valaki véralvadásgátlót szed, gyomorfekélyes, vagy epeproblémái vannak.
  • A fokhagyma a természet ereje koncentrálva – tisztelettel kell vele bánni.

Zárásként

A fokhagyma nem divatos, nem elegáns – de hatékony. Olyan, mint egy öreg bölcs, aki nem sokat beszél, csak tud. Mindennapi étel, de kivételes orvosság. Ott van a levesben, a pirítóson, a gyógyító italban, sőt még a legendákban is.

A természet nem véletlenül adta ezt a gerezdekre bomló kis csodát az emberiség kezébe. Éljünk vele, ne csak együk – használjuk a tudását.

fokhagyma

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a...
TOVÁBB
Mit egyél, hogy messziről elkerüljenek a szúnyogok?
  Lehet, hogy nem tudtad, de táplálkozással meg lehet előzni a nyári esték kellemetlen, viszkető következményeit, a szúnyogcsípéseket. A...
TOVÁBB
A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához
  Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt...
TOVÁBB
Ez történik, ha üres gyomorra fokhagymát eszünk
  Nem mindenki gondolja azt, hogy éhgyomorra fokhagymát enni egészséges. Sokan úgy tartják, hogy ilyen fajta otthoni gyógymódok, praktikák csak a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Egészséges szív megfelelő táplálékkal – a hosszú élet kulcsa a tányéron
A szív az emberi test legfáradhatatlanabb dolgozója. Egyetlen nap alatt körülbelül...
Megoldás, ha egy hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon?
Kevés szülő van, aki ne ismerné a pillanatot, amikor a kisgyermek a bolt közepén, az autó...
A hírfogyasztás hatalma – amikor az információ túl sok lesz
Régen a hírek lassan jöttek. A postakocsi döcögve hozta őket, a falusi tanító olvasta fel...
Éjszaka még mindig bepisil – normális ez?
Kevés dolog aggasztja annyira a szülőket, mint amikor a gyermek már óvodás vagy kisiskolás...
Amikor a test figyelmeztet – a helytelen táplálkozás árulkodó jelei
Az emberi test bölcs tanító. Nem szól feleslegesen, de ha valami nincs rendben, előbb suttog,...
A glutation – a szervezet csendes őre, amely enyhíti a perifériás artériás betegség tüneteit
A testünkben van egy apró, mégis rendkívül fontos védelmező: a glutation. Nem látjuk, nem...
Az inulin titka – a természetes rost, amely belülről gyógyít
Van a természetnek egy csendes, mégis hatalmas erejű ajándéka, amely nem harsány, nem illatos,...
A polifenolok fokozzák az egészséget!
A természet mindig is bőkezű volt, ha az ember egészségéről volt szó. Ott rejlik minden...
Vörösbor – a szív, a lélek és az élet nedűje
Van valami varázslatos abban, ahogy a pohárban megcsillan a mélybordó ital, és lassan...
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...

Címkék