A naspolya nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ennek ellenére nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé. Különleges alakú gyümölcs, mely utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik.
A naspolya az ősz vége felé október és november között érik. A téli hónapok értékes növénye, mivel gyümölcsének igen magas a C-vitamin tartalma. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található.
Rendkívül magas C-, B-, E- és A-vitamin tartalma. Kiemelkedő a naspolyában található vas, kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán és réz mennyisége, jelentős a csersav és a pektin tartalma.
Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni. A népi gyógyászatban a naspolya fa kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzetét pedig vesekő esetén fogyasztották. Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faragtak belőle, a sétabotok és a szélmalmok fa alkatrészeinek kedvenc alapanyaga volt, később pedig faütőt használó sportok során vették hasznát. Ma is használják faszobrászati és faipari célokra.
A naspolya Közép-Ázsiából származó növény és rokona az almának, körtének és a birsnek is. A mediterrán vidékeken, Törökország keleti részén, Iránban, illetve az egész Kaukázusban honos. Az 1400-as évekből származó magyarországi írásos emlékek nespula néven említik a naspolyát, azonban nem lehet tudni, hogy mióta terem hazánkban is.
Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben. A gyümölcsnek pár fok mínusz jót tesz, mivel a gyenge fagytól édesebbé, zamatosabbá válik és a fán is bepuhul. Novemberben azonban már szüretelhető még keményen, mivel utóérő.
A növény távol-keleti rokona, a japán naspolya.
A naspolya gyógyhatásai
● a naspolya pektintartalma védelmezi az emésztőrendszert, a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon segíthet,
● segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is,
● lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását,
● magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt immunrendszerünk természetes erősítője,
● javasolt fogyasztása vashiány esetén is, vérszegényeknek különösen javasolt,
● csonterősítő hatású,
● gyulladáscsökkentő, főleg szájüreg- és torokgyulladásnál,
● helyreállítja a vér koleszterinszintjét,
● a bőrápolásban is segítségünkre lehet a naspolya, hidratáló és regeneráló hatása miatt is érdemes alkalmaznunk, mivel a naspolyából készült készítményeket minden bőrtípus esetén nyugodtan használhatjuk.
Tudományos vizsgálatokról nem sokat lehet hallani a naspolya gyógyhatását illetően, pedig egész biztosan jóval több pozitív hatása van az egészségre, mint amennyit jelenleg ismerünk.