Vérszegénység esetén a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, ami számos panaszt eredményez. Gyakran merül fel a betegek körében a kérdés, hogy az étrend milyen hatással van a betegségre és mi az, amit érdemes fogyasztani. A vérszegénység hátterében ugyanis gyakran valamilyen hiánybetegség áll.
A vérszegénység egyrészt lehet genetikai eredetű, ugyanakkor sokkal gyakoribb, hogy hátterében valamilyen hiánybetegség áll. Ezt lehet pótolni étrendkiegészítőkkel, viszont az étrendet is igazíthatjuk a betegséghez, aminek köszönhetően életminőségünk sokat javulhat. Olyan ételeket kell beépíteni az étrendünkbe, melyek hozzájárulnak a vérképzéshez. A vérszegénység hátterében általában vashiány vagy vitaminhiány áll, így olyan élelmiszerekre van szükség, melyeknek magas a vas és vitamin tartalma. Az egyik fontos élelmiszer a spenót, mely azontúl, hogy tele van vassal, A-, E-, és C-vitamint, kalciumot, valamint élelmi rostokat is tartalmaz, így érdemes minél többet fogyasztani belőle. A vöröshúsok, mint például a marhahús, szintén nagy mennyiségű vastartalommal rendelkeznek. Ez szintén igaz a tengeri herkentyűkre. A zabkása amolyan szuper étel, melyben a rost és a B-vitamin egyaránt bőven jelen van. A zabkása nagy előnye, hogy nagyon változatosan lehet elkészíteni, így sosem válik unalmassá. Gyümölcsökkel, olajos magvakkal még egészségesebbé lehet tenni. Ha már vitaminok, akkor nem szabad elfeledkezni a kellő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásról. Az alma, gránátalma és paradicsom kiemelkedően magas vitamin tartalommal rendelkezik, így érdemes gyakran fogyasztani. Ha kifejezetten vérszegénységre keresünk valamilyen jótékony élelmiszert, akkor a legjobb választás a cékla, mely igazi vitaminbomba, ráadásul ásványianyagokkal is tele van. A hüvelyesek szintén nagyon hasznosak, ha vérszegénységgel küzdünk. A tápanyagokban gazdag, változatos étkezésnek köszönhetően sokat javulhat állapotunk. A fentebb említett ételek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vérszegénység hátterében álló hiánybetegségeket leküzdjük.