A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében. Legnagyobb mennyiségben a hagymafélékben található meg. Nagyon jó orotsav-forrás a fokhagyma, mely az erek tisztaságáért és a vérkeringésért is felel.
Az orotsav egy kevéssé ismert, még további kutatásokat igénylő vitamin.
Jelenlegi ismeretek szerint az alábbi gyógyhatásokkal rendelkezik:
● megvéd bizonyos májműködési zavaroktól,
● javítja a fizikai terhelés toleranciáját,
● fokozza az erek rugalmasságát, védi a szívet,
● segíthet kivédeni a szívinfarktus bizonyos káros hatásait,
● hozzájárul a bőrünk egészséges struktúrájának megőrzéséhez,
● hasznos a sclerosis multiplex kezelésénél,
● elősegíti a folsav és a B12–vitamin hasznosulását, a magnézium felszívódását,
● javítja a koncentráló- és emlékezőképességet,
● oldja a stresszes, szorongásos állapotokat,
● gátolja a rák keletkezését,
● pozitívan befolyásolja a zsíranyagcserét.
Az orotsav felfedezőitől, az olasz Biscaro és Belloni kutatóktól kapta a nevét. Ők különítették el első ízben a 20. század elején a tehéntej savójából – aminek görög megnevezése „orós”.
Az orotsav természetes forrásai
● tejtermékekben, például a tejsavóban, a joghurtban, a kefirben, a túróban és az íróban (az anyatej rendkívül gazdag orotsavban, a juhtej pedig több mint 3-szor annyi orotsavat tartalmaz, mint a tehéntej),
● élesztő,
● hagymás zöldségfélék (fokhagyma, lilahagyma, snidling, póréhagyma, vöröshagyma, gyöngyhagyma),
● gyökérnövények (petrezselyem, sárgarépa, zeller, cékla, burgonya, édesburgonya).
Orotsav (Acidum oroticum) az emberi szervezetben a nukleinsavak anyagcseréje során keletkezik. Az orotsav aszparagin és glutamin aminosavból áll az uracil (a négy nukleobázis egyike) és citozin (a DNS-ben és RNS-ben található) szintézisekor jön létre. E bázisok szükségesek többek között az emberi DNS lépcsőszerű pálcikáihoz, azonban más funkciókhoz is elengedhetetlenek, mint például a jelátvitelhez és biomechanikus reakciók katalizálásához.
Az orotsavat nevezik úgynevezett biofaktornak, amely kiegyenlíti a szervezet hiányállapotát és – nagyobb dózisokban – orvosságként fejti ki hatását. Mivel segíti a magnézium felszívódását, bejutását a sejtekbe, kedvezően befolyásolja a vérzsírok összetételét, fokozza az erek rugalmasságát.
Az orotsav jelentős mennyiségben fordul elő bizonyos karbamid-anyagcsere zavaroknál – ez a vizeletben kimutatható. Ha tehát a vizeletben sok orotsav van, az aminosav-anyagcsere betegségre utal.
Az orotsav hiányából eredő problémák nem ismertek még alaposan, csupán feltételezés, hogy más vitaminok hiányával együtt okozhat egészségkárosodást, amennyiben a szervezetnek hosszú távon kell nélkülöznie az életfunkciók biztosításához alapvető anyagokat. A bélflóra működésében az orotsav hiánya zavart okozhat, ami emésztési rendellenességekhez vezethet.
A B13-vitamin nem kedveli a vizet és a napfényt.