A különféle diéták kapcsán gyakran hallani, hogy fontos felgyorsítani az anyagcserét. Az anyagcsere kapcsán sokszor bele sem gondolunk, hogy étkezés során a szervezetünkben mi történik az étellel, hogyan nyerünk energiát a tápanyagból.
A metabolizmus, vagy ismertebb nevén az anyagcsere, biokémiai folyamatok összessége. Ezek a folyamatok teszik lehetővé, hogy a sejtek közt energia-, anyag-, és információáramlás menjen végbe. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, az anyagcsere biztosítja a szükséges energiát a szervezet számára, annak folyamatos működéséhez. Az anyagcsere ott kezdődik, amikor tápanyagokat veszünk magunkhoz és ott végződik, amikor a végtermék távozik a szervezetből. Az anyagcsere általában a fogyókúra kapcsán kerül szóba. Sokan azt vallják, hogy a gyors anyagcserének köszönhetően könnyebb fogyni. Van benne némi igazság, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az anyagcserét nagyban befolyásolja az életmód. Tehát nem lehet csak a genetikára fogni az anyagcsere sebességét és a túlsúlyt. Az anyagcsere akkor igazán gyors, ha aktív életet élünk, tehát rendszeres testmozgást végzünk. A szöveti felépítésnek is befolyása van az anyagcserére, tehát számít az izomszövet aránya. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetbe. Bizonyos ételeket kevésbé tud a szervezet hasznosítani, csak kevés tápanyagot tud belőle nyerni. Ilyenek például a gyors ételek, cukros ételek és italok, melyek egy időre csökkentik az éhség érzetet, azonban ezek kevésbé hasznosak a szervezet számára, így az éhség rövid időn belül újra jelentkezni fog. A változatos, tápanyagokban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás a kulcsa a gyors anyagcserének. Az, hogy kinek mennyi kalóriára van szüksége napi szinten szintén az életmódtól függ. A sikeres fogyás akkor valósul meg, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit el tudunk égetni. Ahogy már említettük, kalória és kalória közt is van különbség, tehát nem mindegy, hogy mit fogyasztunk a nap folyamán.