Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ami egészséges, abból minél több, annál jobb. A vitaminok és táplálékkiegészítők világában azonban ez nem mindig igaz. A természet bölcs egyensúlyt teremtett: amit a test megkap a táplálékból, azzal finoman bánik, de ha valamiből túl sok kerül be, az egyensúly könnyen felborulhat.
A vitaminok két nagy csoportra oszthatók: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódók – mint a C-vitamin vagy a B-vitaminok – általában nem okoznak gondot, mert a felesleget a szervezet a vizelettel kiüríti.
A zsírban oldódó vitaminok – az A-, D-, E- és K-vitamin – viszont más történet. Ezek a test zsírszöveteiben és a májban raktározódnak, így ha túl sokat fogyasztunk belőlük, felhalmozódhatnak, és akár mérgezést is okozhatnak.
Az A-vitamin például létfontosságú a látáshoz, a bőr egészségéhez és az immunrendszerhez, de túlzott bevitele hányingert, fejfájást, szédülést és bőrelszíneződést válthat ki. Régen a sarkkutatók is megtapasztalták ezt, amikor jegesmedve-májat ettek – abban ugyanis rendkívül magas az A-vitamin-tartalom, ami akár halálos is lehet.
A D-vitamin szintén csodálatos hatású, hiszen segíti a kalcium felszívódását, támogatja a csontokat és az immunrendszert. De ha valaki orvosi felügyelet nélkül, hosszú ideig nagy adagokat szed (például napi 10 000 NE felett), a vér kalciumszintje túl magasra emelkedhet, ami vesekárosodást vagy érrendszeri meszesedést okozhat.
Az E-vitamin antioxidáns, és sokan szedik a bőr, az erek és a szív egészségének támogatására. Ám túlzott mennyiségben gátolhatja a véralvadást, és különösen veszélyes lehet, ha valaki vérhígítót is szed.
A K-vitamin ritkán okoz gondot, de túladagolása befolyásolhatja a véralvadás egyensúlyát, különösen gyógyszerszedés mellett.
A táplálékkiegészítők világában sem minden arany, ami fénylik. A vas, cink, szelén és réz például létfontosságú nyomelemek, de túl sok belőlük éppúgy káros, mint a hiányuk. A vas túladagolása szabadgyökök képződéséhez és májkárosodáshoz vezethet, míg a túlzott cinkbevitel gátolja a réz felszívódását, és gyengítheti az immunrendszert.
A fehérje- és aminosav-kiegészítők esetében is érvényes a mértékletesség. Egy egészséges szervezet csak annyit képes hasznosítani, amennyire valóban szüksége van – a felesleg pedig megterheli a vesét és a májat.
Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a vitaminok nem önálló hősök, hanem egy nagyobb rendszer részei. A természet mindig „csomagban” adja őket: a gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban ott vannak az enzimek, rostok és más tápanyagok, amelyek segítik a felszívódást és szabályozzák a hatásukat.
A népi bölcsesség itt is megállja a helyét: „A jóból is megárt a sok.” A legjobb stratégia, ha a vitaminokat elsősorban természetes forrásból – változatos, szezonális étrendből – biztosítjuk, és csak akkor nyúlunk kiegészítőkhöz, ha valóban szükség van rá.
Az orvos vagy természetgyógyász által javasolt vérvizsgálat segíthet meghatározni, mely vitaminokból és ásványi anyagokból van hiányunk. Így elkerülhetjük a felesleges, sőt néha veszélyes pótlást.
A természet törvénye egyszerű: az egyensúly a kulcs mindenben. A vitaminok akkor segítenek, ha harmóniában működnek a testtel – nem pedig ellene.





















