Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.
Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.
Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, melyek természetes forrása a búzacsíra, a lenmagolaj, a napraforgómag, a szőlőmag, a repce, a kukorica, a dió, a mogyoró, és a szója, valamint a hidegvízi halak tartalmazzák.
Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.
Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.
Az F-vitamin hiánya
Az F-vitamin hiányát leginkábba a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr. Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz.
Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.
Az F-vitamin hiánya a magas és az alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés.
Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.
A különböző növényi olajok különböző típusú F-vitamint biztosítanak a számunkra.
Legjobb F-vitamin forrás a napraforgómag, fenyőmag, a pekándió, a brazil dió, kukoricaolaj, szójabab, sáfrány, ligetszépe.
Bizonyos állati termékek is tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, különösen a hal, mint például a lazac, a tonhal és a laposhal.