A kalcium az idegek és az izmok működéséhez nélkülözhetetlenek. Az elégtelen kalcium ellátás idegességhez, feszültséghez vezet, eltűnik a természetes derű és higgadtság.
A kalcium szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izmok összehúzódásában, segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban és az idegrendszer megerősítésében.
Miért van szükségünk kalciumra?
● megőrzi a csontok, az ízületek, a fogak, az inak és a szövetek egészségét,
● elősegíti az enzimek normális működését,
● közreműködik a neurotranszmitterekkel,
● létfontosságú a véralvadás számára.
A vér kalcium szintjének lassú, fokozatos csökkenése memória zavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat. A vér kalcium szintjének súlyos csökkenése egy jellegzetes tünet együttest vált ki, amelyet tetánia néven ismerünk. Tünetei az ajakban, nyelvben, ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a kezek és lábak izomgörcse, amely speciális tartáshoz vezet (őzfejtartás), általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is felléphetnek – magyarázza dr. Nagy Ildikó, az Oxygen Medical neurológusa.
A kalcium előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Szükséges továbbá a véralvadáshoz, hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedők számára.
Elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Erős csontozat és fogazat csak elegendő kalcium jelenlétében alakulhat ki.
A szakértők szerint, egy felnőttnek naponta 1000 milligramm kalciumra van szüksége, míg a fiatalok és várandós asszonyok szervezete 1200 milligramm kalciumot követel a normális működés érdekében.
Milyen tünetekből gondolhatod, hogy kalciumhiányod van?
Dr. Robert Morse az alábbi tüneteket sorolta fel az „Éljünk egészségesen, toxinok nélkül” című könyvében:
● gyakori izomgörcsök,
● heves szívdobogás,
● álmatlanság, alvási zavarok,
● ingerlékenység és idegesség,
● foghullás és azok egészségének a romlása,
● aranyér,
● hátfájás,
● visszerek kialakulása.
A tejtermékeken kívül melyek azok a növények, amelyek gazdag kalciumforrással rendelkeznek?
A szervezetünk számára létfontosságú ásvány a növényekben is megtalálható. Felmérések szerint a növényekben lévő kalcium sokkal könnyebben felszívódik, mint a tejtermékekben lévő.
25 gramm szezámmag 1000 milligramm kalciumot tartalmaz, ami nagyon könnyen felszívódik a szervezetben.
Kendermag, a mák, a sötétzöld levelű zöldségek, mint a petrezselyem, spenót, bazsalikom, rukkola, alga, brokkoli, csalán, csombor és kapor más egészségre jótékony hatással rendelkező tulajdonsága mellett jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, ezért jó, ha bevezeted őket a táplálkozásodba.
Kiváló kalciumforrás a szardínia, a szemes bab, a szójabab, szójatej, a tökmag, mandula, narancs, sárgarépa, napraforgómag, mogyoró, tofu, tojás és a barnarizs.