Még tart a sütőtök szezonja. Ne hagyd ki, hiszen olyan gyógyhatásokkal rendelkezik a sütőtök, mely más természetes forrásból nem pótolható a téli időszakban.
A gyerekek általában nem szeretik, de idővel ők is megkedvelik ezt a zamatos zöldséget. A sütőtök számos olyan anyagot rejt magában, amely segíti egészségünk megőrzését.
A sütőtök három fontos jellemzőt egyesít; egészséges, finom és elérhető az ára.
Leves, köret és desszert is készülhet belőle. Számtalan receptet lehet az interneten találni, számomra azonban a kevés mézzel megkent, fahéjjal megszórt, sütőben 40-50 percig sütött az igazi. Langyosra hűlve, kanalazva igazi finomság a téli időszakban.
De miért is fogyasszunk belőle még többet, egyre többet?
Sütőtök fogyasztásával szervezetünk megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz juthat, rendkívül sok karotint tartalmaz és gazdag B-karotinban is. Mindezek mellett tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
A sütőtök gyógyhatása
A régi gyógyítók és a népgyógyászat leginkább a máj- és a vesepanaszok gyógyítására használta a sütőtököt. Emellett még
● hashajtó és béltisztító hatással rendelkezik,
● jó hatással van szívműködési zavarok kezelésére,
● segít legyőzni a tüdőgyulladást,
● felfázásos megbetegedések gyógyulását segíti,
● csillapítja a légúti betegségek tüneteit és a köhögést,
● allergia és bőrpanaszok esetében is hatékony,
● immunrendszer erősítő,
● érelmeszesedést gátló,
● rákmegelőző,
● több káliumot tartalmaz, mint a banán,
● egy nehéz edzés után egy kis extra kálium segíthet helyreállítani a szervezet elektrolit egyensúlyát és jót tehetsz vele az izmaidnak is,
● a sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális.