A törött fogak szövődményei és kezelése

fogszuvasodásra

Annak ellenére, hogy a fogzománc a test legkeményebb szövetje, meglepően sérülékeny lehet, ha nem vigyázunk rá. Valahányszor ráharapunk valami keményre vagy beütjük a szánkat, fogaink kisebb-nagyobb részei váratlanul lepattanhatnak, letörhetnek. Ez meglehetősen kellemetlen, és akár veszélyes sérülés is lehet. Mi több, a fogszuvasodás és az éjszakai fogcsikorgatás szintén elgyengíthetik a fogzománcot, tovább fokozva ezzel a törések kockázatát. Íme minden, amit a törött fogakról tudni érdemes!

Mi történik, ha nem kezelik a törött fogakat?

Egy kisebb letört rész nem tűnik nagy ügynek, főleg, ha egy hátsó fogról van szó, amit senki sem lát. Habár egy kisebb törés valóban nem jelent komolyabb problémát, hacsak nem éles és nem sérti a fogínyt vagy a nyelvet.

A súlyosabb törések azonban fájdalmat, érzékenységet (hidegre és melegre is), kellemetlen leheletet, felduzzadó fogínyt és foggyökérfertőzést is okozhatnak.

Fontos észben tartani továbbá, hogy mind a kisebb, mind pedig a nagyobb törések is okozhatnak súlyosabb problémákat, amelyek gyökérkezeléshez vagy a fog teljes eltávolításához vezethetnek.

Mikor kell kezelni egy törött fogat?

Még a legkisebb töréssel is fogorvoshoz kell fordulni. A kisebb törések általában nem igényelnek alaposabb restaurációt. Valamivel nagyobb törések esetén a fogorvos lereszeli majd a lepattant felületet, majd egy kevés rögzítőanyaggal tölti ki a hiányzó részt.

Ha a törés súlyos, akkor a fogbél is megsérülhet. Ez az élő szövet a fog legbelső része, ami ereket, idegeket és szöveteket tartalmaz. A fogbél rendkívül érzékeny, és bármilyen sérülése nagyon fájdalmas élmény, ráadásul, ha nem kezelik időben, könnyedén el is fertőződhet. A fertőzött fogbél sokkal körülményesebb kezelést igényel.

Hogyan kezeli a fogorvos a törött fogat?

A kisebb töréseket általában egy egyszerű reszeléssel és rögzítőanyaggal szokás kezelni.

A súlyosabb törések, amelyek nem érintik a fogbelet általában koronát igényelnek, ami segít megelőzni a további károkat és fertőzéseket.

Amennyiben a fogbél vagy foggyökér is sérült, először gyökérkezelésre lesz szükség, amelyet egy korona követ majd.

Hogyan lehet megelőzni a törött fogakat?

A szájhigiénia megőrzése a legfontosabb lépés nem csak a törött fogak, hanem számtalan egyéb kellemetlen és súlyos fogászati probléma elkerülésében. A lyukas fogak és fogszuvasodás megelőzésével biztosítható, hogy a fogzománc erős maradjon.

Fogorvosa továbbá fogvédő használatát is javasolhatja, ha ön olyan sportokat játszik, amelyek közben fennáll az ilyen sérülések kockázata.

Amennyiben fogait a rendszeres fogcsikorgatás gyengíti, értekezzen fogorvosával. A fogcsikorgatás oka mindenkinél más lehet, és gyakran a stressz okozza. Ha a stresszforrás megszűnik, akkor a fogcsikorgatás is alábbhagyhat. Idő közben próbálja meg máshogyan levezetni a feszültséget.

Ne rágjon továbbá kemény cukrokat, jeget, és ki nem pattogott kukoricamagokat. Habár a cukrok egyébként sem tesznek jót a fogaknak, szopogatni még mindig biztonságos őket, mint rájuk harapni.

fogszuvasodásra

Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.   A mazsola szuper energiabomba, magas...
TOVÁBB
Aszalt szilva az egyik legmagasabb antioxidáns képességű gyümölcs
  Az aszalt szilva egy olyan antioxidáns bomba, mely emésztésjavító, de még a csontritkulásra is jó.   A csodálatos szilva Kevesen tudják, hogy...
TOVÁBB
Az egyik legjobb természetes fogfehérítő
  Van egy növény, amely természetesen fehéríti a fogakat!    Igen, ez teljesen igaz. Létezik egy növény, amiről már nagyon sokat írtunk...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék