Hogyan védi a fejed a munkavédelmi sisak?

munka

Rengeteg munkavédelmi kiegészítő létezik azért, hogy a speciális munkaterületeken is minimalizálhatók legyenek a munkásokra leleselkedő veszélyeket. Az egyik eszköz, ami kapásból eszünkbe jut, az a munkavédelmi sisak vagy más néven kobak.

Ez az egyik legfontosabb kiegészítője a munkavédelmi ruházatoknak. Számtalan helyen van szükség rá, mivel a legfontosabb testrészünk védelmét szolgálja. Sok olyan munkakör létezik, melynek során a dolgozónak számolnia kell többek között a leeső tárgyakkal. Evidens, hogy ekkor egy munkavédelmi sisakkal védjük testi épségünket.

Ami mindenki számára világos, hogy bizonyos munkakörök során kötelező. Lehet szó építkezésről vagy magasban történő munkavégzésről. Az is közismert, hogy ezeken a területeken a munkavédelmi sisak mellőzése igazán borsos büntetést vonhat maga után, az esetleges balesetek következményeiről nem is beszélve.

Miért gyártják ennyi színben?

Azért, hogy megkönnyítse a munkások dolgát. Egy építkezésen több különböző munkakörben dolgozó személy is jelen lehet. Viszont nagy távolságból nehéz rájönni a sisakok jelzése nélkül, hogy kitől lehet egy adott munkavégzéssel kapcsolatosan segítséget kérni. A sárga sisakok egyértelműen jelzik, hogy az illető a magasépítkezésen, míg a kék színt viselő személyek nagyfeszültség közelében dolgoznak. Zöld színű munkavédelmi sisakot kell viselniük a gépészeknek, míg az ellenőröket a piros darabok jelzik. Előfordulnak azonban még fehér, esetleg szürke színben is, megyek leginkább a látogatókat szimbolizálják.

Milyen munkavédelmi sisakok léteznek?

Megkülönböztethetünk többek között ipari és tűzoltó munkavédelmi sisakokat, ütés elleni fejvédőket, hálós szem- és arcvédőket, illetve villamosan szigetelő sisakokat is. A különböző típusok között az eltérő jelölések segítenek kiigazodni.

Milyen jelölések léteznek?

Kötelező jelölni a gyártó nevét vagy azonosítójának a jelét, a sisak gyártási évét és mérettartományát centiméterben, valamint a munkavédelmi sisak típusát. Hiszen a különböző tulajdonságok nagymértékben befolyásolják a végső döntést. Alapkövetelménynek számít, hogy a fejvédő védjen a fej beütésének veszélye ellen, képes legyen bizonyos fokú ütéselnyelésre a lezuhanó tárgyakkal szemben, melyeknek erőhatása nem haladhatja meg az 5kN értéket. Mindezek mellett viszont még áthatolás elleni védelmet is kell nyújtania a viselője számára. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor CE jelzéssel látják el a sisakokat.

A hatályban lévő szabványokat tekintve az EN397-es nevezhető alapvetőnek. Ha egy munkavédelmi sisakot ilyen jelzéssel látnak el, akkor képes a megfelelő ütéscsillapításra, a behatolással- és lánggal szembeni ellenállásra, illetve rendelkezik a nyaki vénánál található rögzítő pontokkal. Ugyanakkor léteznek más, hatályban lévő szabványok is, amelyek más tulajdonságokat is megkövetelnek.

Vannak továbbá olyan típusok is, melyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeknek szintén megvan a saját kódjuk. A -20°C, -30°C vagy +150°C jelzés mutatja azt a környezeti hőmérsékletet, ameddig a munkavédelmi sisak teljesíteni tudja az alapkövetelményeket. A 440 V azt szimbolizálja, hogy a 440 V váltakozó feszültségű villamos vezeték rövid idejű érintése esetén is képes áramütés ellen védelmet nyújtani az adott sisak. Az 1000 V jelölés jelenti, hogy villamos vezeték esetében 1000 V feszültségig tud védeni, szintén rövid érintés esetén. Az LD tudatja, hogy a munkavédelmi sisak képes nagy oldalirányú nyomás hatása ellen biztonságot nyújtani, míg a fémolvadékok fröccsenése által okozott balesetek megelőzése érdekében MM jelzésű sisakot szükséges választani.

Meddig alkalmazható egy munkavédelmi sisak?

Abban az esetben, ha a munkavédelmi sisakot rendeltetésszerűen tárolják és alkalmazzák, akkor 3 évig alkalmazható a használatbavételtől tekintve.A gyártástól számítva viszont maximum 5 évig. Azért kell a gyártási időt feltüntetni a sisakokon, hogy egyértelmű legyen, hogy mikor, melyik időtartam a mérvadó. Hiszen idővel a termék polietilén alapanyaga elöregedik, emiatt pedig elveszíti azokat a fontos tulajdonságait, melyek biztosítják a munkavédelmi sisak képességeit, ezáltal nyújtva biztonságot a viselőjének.

munka

Így élj 35 évvel tovább!
  A halált elkerülni nem lehet, de elodázni igen. Itt van néhány olyan szokás, amelyek által közelebb kerülhetsz a százhoz.   Egy élet messze kevés...
TOVÁBB
A sok munka és a gyaloglás a hosszú élet titka - véli a 106 éves Batki Margit néni! Isten éltesse!
  A fiánál, Bordányban ünnepelte 106. születésnapját a zákányszéki Bernáth Ferencné Batki Margit. Azt mondta, a sok gyaloglás és a sok munka az ő...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék