Az egészséges munkahelyi légkörről – állás Győr városában

munka

Gazdasági szempontból sok szó esik a különböző nagyvállalatokról, illetve az általuk teremtett munkahelyekről. Ezeket mindenképpen érdemes azonban a munkavállalók szempontjából is megvizsgálnunk, hiszen az egészséges munkahelyi légkör hiányában az összkép is csorbul.

Globalizált gazdasági térkép

A hazai munkaerőpiac megerősödése egyértelműen a nemzetközi nagyvállalatok megjelenésével egy időben indult. Ezek a cégek ugyanis országos szinten új munkahelyek százezreit teremtették meg, egyben pedig hazánkba is elhozták a nyugati céges kultúra egy szeletét. A tendencia persze napjainkban is tart, hiszen folyamatosan újabb szereplők tűnnek fel a piacon, ezzel tovább tágítva a horizontot és még modernebb körülményeket, illetve álláshelyeket teremtve.

Bár ezek a cégek jellemzően az ipar területén tevékenykednek, az összkép ettől jóval színesebb. Ahogy ma már az sem feltétlenül igaz, hogy a főváros az egyetlen igazi gazdasági központ, a munkalehetőségek végtelen tárháza. Egyes vidéki régiók ugyanis már jó ideje képesek voltak felnőni - adottságaikhoz mérten - Budapest kínálatához. Ezekben az elsősorban a Dunántúlon található térségekben pedig konkrét városok is kiemelkednek a sorból.

Ilyen például Győr városa is, ahol az AUDI, mint nemzetközi autóipari szereplő már több mint 30 éve képezi részét a város gazdaságának és munkaerőpiacának. Ha valahol, akkor itt bizonyára tisztában vannak azzal, hogy a munkahelyi légkör szempontjából mennyivel tud többet vagy épp kevesebbet egy multinacionális vállalat. Ehhez persze számos tényező hozzájárul és sok szubjektív szempont is van. Mindenesetre mindenképp érdekes kérdés, hogy mit kínál egy állás Győr Profession kínálatának eme szegmenséből.

Nyugati körülmények

A nemzetközi nagyvállalatok megjelenése nem csupán a munkahelyteremtés okán jelentett óriási lépést a hazai gazdaságban, de egy olyan céges kultúrát is meghonosított, mely a munkahelyi légkör tekintetében is egészen mást hozott. És hogy ez miért fontos szempont? A megfelelő körülmények, a támogató közeg és a modern, gördülékenyen működő eszközpark mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a dolgozók minőségi környezetben érezzék magukat, mely a megbecsültség érzését és a teljesítményt is növeli.

Egy állás Győr jól ismert autóipari gyártójánál pedig valóban valami ilyesmit hozott be a hazai munkáltatói piacra. Tetszik vagy sem, a honi céges kultúra a nyugati vállalatokhoz képest sok tekintetben lemaradást mutatott. A dolgozó személye sokadlagos volt, sokkal inkább a munkájuk volt a fókuszban. A nemzetközi céges kultúrában azonban a munkavállaló is fontos, hiszen ő is részét képezi a nagy egésznek, így az ő jólléte is szükséges az optimális működéshez.

Az, hogy egy állás Győr multinacionális vállalatainál ezt milyen módon valósítja meg, abszolút a cégen múlik. Mindenesetre a több ezer nemzetközi nagyvállalatnál dolgozó ember is jól mutatja, hogy valami a munkahelyi légkör tekintetében is jól működik. Hiszen a hosszabb távú együttműködés csak így lehetséges. Ez a fajta hozzáállás szerencsére a hazai nagyvállalatoknál is terjedni kezd, így az ő kötelékükbe tartozó munkavállalók is úgy érzik, hogy egy ilyen munkalehetőség ténylegesen kedvező opció.

A munkahelyi légkör szerepéről

A nagyvállalatok kultúrája által megteremtett munkahelyi légkör sok tekintetben fontosnak mondható, a mindennapi munka, illetve a hosszabb távú biztonság tekintetében is. A lényeg, hogy egy olyan támogató közeg jöjjön létre, melyben a munkavállaló fontosnak érzi magát, értelmét látja munkájának és úgy érzi, hogy érdemeit a vállalat is elismeri. Ennek a legmateriálisabb leképezése természetesen a jövedelem, de ezen felül is éreztethető, hogy minden szereplő fontos a cég számára.

Így egy állás Győr nagyvállalatainál is képes olyan közeget teremteni, mely a vidéken élők és dolgozók számára is elhozza a világ nagyvárosaiban megszokott életérzést. Az erre való odafigyelés természetesen a munkáltatók számára is fontos, hiszen ezzel garantálhatják dolgozóik lojalitását. A régóta együtt dolgozó, összeszokott brigádok pedig a termelés tekintetében is jóval gördülékenyebben, olajozottabban képesek működni. Ezzel pedig lényegében a céges működés optimalizálását is segítik.

Egy állás Győr iparában úgy tűnik, hogy valóban képes volt elhozni a nyugati körülményeket. A modell működését mi sem bizonyítja jobban, mint az AUDI autógyárának több, mint három évtizedes jelenléte a városban. A cég által teremtett körülmények, a dolgozók megbecsülése és a kiemelkedő bérezés ugyanis mindenkivel azt érezteti, hogy ez egy olyan munkalehetőség, mellyel érdemes élni. Így tehát akár azok számára is érdemes lehet tenni vele egy próbát, akik eddig egészen más területeken mozogtak.

munka

Így élj 35 évvel tovább!
  A halált elkerülni nem lehet, de elodázni igen. Itt van néhány olyan szokás, amelyek által közelebb kerülhetsz a százhoz.   Egy élet messze kevés...
TOVÁBB
A sok munka és a gyaloglás a hosszú élet titka - véli a 106 éves Batki Margit néni! Isten éltesse!
  A fiánál, Bordányban ünnepelte 106. születésnapját a zákányszéki Bernáth Ferencné Batki Margit. Azt mondta, a sok gyaloglás és a sok munka az ő...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék