A pomeloban található rostok hozzájárulnak a normál bélmozgások fenntartásához és megakadályozzák az aranyér kialakulását, magas C-vitamin tartalma visszaállítja az artériák rugalmasságát és segíti az emésztést.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is, mégis sokan félve vásárolnak pomelot. Ennek a hatalmas citrusfélének létezéséről ugyanis tíz éve még alig tudtunk valamit. Ez a Malajziából és Polinéziából származó gyümölcs számos jótékony hatással rendelkezik. Ha megtanuljuk, hogyan kell megpucolni, még a kedvence is lehet a családnak. Igaz ugyan, hogy nem olcsó, de megéri.
A tél egyik legnépszerűbb gyümölcse a pomelo, novembertől márciusig szinte minden szupermarketben kapható. Elsősorban azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ráadásul nem elhanyagolható a kalcium- és a káliumtartalma sem. A C-vitaminból – mint alapvitaminból – nemcsak a hűvös hónapokban, hanem a stresszes időszakokban is nagyobb mennyiségre van szükségünk.
A magas kálium tartalma miatt fontos szerepe van a szív egészségének a fenntartásában. A kálium szabályozza a vér cukorszintjét is. Immunerősítő és jól szabályozza a vérnyomást is.
Magas béta-karotin és a folsav tartalma jótékony hatással van a várandós nőkre. Tartalmaz még bioflavonoidot, egészséges zsírokat, proteint, rostot, antioxidánsokat és enzimeket is.
Rostok közül pektinből tartalmaz nagyobb mennyiséget, mely hatékony a bélrendszerben lévő hasznosíthatatlan anyagok, illetve a koleszterint tartalmazó epesavak megkötésében. Mindezek mellett természetes gyulladáscsökkentő hatása is említést érdemel.
Cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják, hiszen a rostban dús gyümölcs szénhidrát-tartalma lassan, egyenletesen emeli a vércukorszintet, kímélve ezzel a hasnyálmirigyet is.
A grapefruithoz hasonlóan a pomelo is tartalmaz spermidint, amely lassítja az öregedési folyamatokat. Illóolaja serkenti a vérkeringést, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és szépíti a bőrt.
A pomelo gyümölcs akár elérheti az egy kilogrammos súlyt is. Első ránézésre a gyümölcs húsa szárazabbnak tűnik, mint a grapefruit, viszont belül nagyon lédús és édesebb is. Nagyon finom, azonnal felfedezhető a citrusos íz. A pomelo ehető része sokkal kisebb héj nélkül, azonban még így is éppen elég ahhoz, hogy az egész családnak jusson belőle egy kiadós adag.
Megpucolni nem nehéz, egy kis gyakorlattal könnyen elsajátítható. Vastag, szivacsos héja van (amit fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni). Segítségnek íme egy pucolós videó!
A pomelot önmagában, pucolás nélkül akár hetekig tárolhatjuk a konyhában, szívós gyümölcs, nem fog egyhamar megromlani. Az érettségről a gyümölcs sárga héja árulkodik, minél sárgább, annál valószínűbb, hogy finom pomelot vásárolunk. A pomelonak több különböző fajtája van, a hazai boltokban azonban nem nagyon különböztetik meg a fajtákat, néha kiírják, hogy piros húsú-e a gyümölcs.
A pomelo fogyasztásának egészségügyi előnyei
● immunerősítő és antibakteriális hatásokkal bír
● magas C-vitamin tartalma mellett tartalmaz még sok kalciumot és káliumot
● szabályozza a vérnyomást és a vércukor szintjét
● támogatja a fogyókúrát, 1 db pomelo fedezi a napi rostbevitel 8%-át
● képes megtisztítani az artériákat a káros anyagoktól
● csökkenti a hasnyálmirigy-, a bél- és a mellrák kialakulásának az esélyét
● lassítja az öregedési folyamatokat
● segítségünkre lehet a stressz csökkentésében
● megakadályozza a húgyúti fertőzések kialakulását
● gyorsítja a sebgyógyulást
● a pomelo erősebbé teszi az ínyt és a fogproblémákat is távol tartja
● csökkenti a koleszterinszintet is a szervezetben, és növeli a „jó” koleszterin szintet
● megelőzhető vele a vérszegénység kialakulása
● fogyasztásával elkerülhető az influenza és a megfázás
● felveszi a harcot a rákkal
● megakadályozza a csontritkulás kialakulását
● segíti az emésztést
A pomelonak nemcsak a húsa, de a héja is számos hasznos mikro tápanyagot rejt. A gyümölcshéj bővelkedik bioflavonoidokban, amelyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezetben zajló káros, szabadgyök-képző folyamatokat, védve a sejtek egészségét, lassítva az öregedési folyamatokat. Azonban, ha a gyümölcs húsát is felhasználjuk, akkor válasszunk kezeletlen héjú gyümölcsöt!
Ha a gyümölcsöt hőkezeljük, akkor a gyümölcshúst teljesen tisztítsuk meg a fehér hártyáktól, mert azok hő hatására kesernyés ízt kölcsönözhetnek az ételnek!