Amiért érdemes rendszeresen mazsolát enni

 

Egészségügyi előnyei közé tartozik a jobb emésztés, a csontok egészsége, a vasszintünk megtartása, segíti az erek véráramlását, a termékenységet és az alvást. Arról is ismert, hogy növeli az energiát, valamint pozitív hatással van a szemre, a fogakra és a hajra.

 mazsola, magas vérnyomás

Na de nézzük csak, hogy mi is az a mazsola?

A mazsolát a szőlő szárításával, aszalásával állítják elő. A mazsola jó energia-, rost-, fehérje- és szénhidrátforrás. Sok cukrot és kalóriát tartalmazhat, de ennek ellenére alacsony glikémiás indexü. A mazsola nulla koleszterint tartalmaz, és számos tápanyagban gazdag. Többek között megtalálható benne C-vitamin, folsav, tiamin, niacin, riboflavin, B-6-vitamin és pantoténsav. Ásványi anyagok közül kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és nátrium tartalma emelendő ki.

A mazsola magas cukor- és kalóriatartalmú, de mértékkel fogyasztva jótékony hatással van az egészségre. Fél csésze mazsola körülbelül 217 kalóriát és 47 gramm cukrot tartalmaz.

 

A mazsola fogyasztásának előnyei

 

Rostban gazdag és hashajtó hatású

A mazsola bőséges rostkészlettel rendelkezik, ami segíthet a szervezetben jelen lévő természetes folyadékok felszívódásában. Növeli a bélrendszeren áthaladó táplálék tömegét, rendszeresebb bélmozgást eredményezve, és végső soron segíthet megszabadulni a székrekedéstől. A mazsolában lévő rostok segíthetnek eltávolítani a méreganyagokat és a káros anyagokat az emésztőrendszerből. Az egészséges emésztőrendszer megakadályozhatja a bélrendszeri betegségeket, a baktériumok szaporodását és a puffadás okozta kellemetlenségeket, javíthatja a vastagbél működését.

 

Megakadályozhatja a savasodást

A mazsola káliumban és magnéziumban gazdag, amelyek természetes gyógymódok az acidózis (savasodás) kezelésére. Mérsékelt mennyiségű mazsola fogyasztása az étrendben csökkentheti a savasság kockázatát.

 

Megelőzheti a vérszegénységet és az álmatlanságot

A mazsola jelentős mennyiségű vasat tartalmazhat, amely közvetlenül segít a vérszegénység ellen. Fél csésze mazsola csaknem 1,3 milligramm vasat tartalmaz, ami a férfiak számára ajánlott napi mennyiség 16 százaléka, a nők esetében pedig 7 százaléka. A mazsola emellett gazdag forrása lehet a B-vitamin komplexnek, amely elengedhetetlen a vörösvértestek termeléséhez. A vashiányos vérszegénység az álmatlanság oka lehet, ezért a vasban gazdag mazsola fogyasztása hozzájárulhat a jó éjszakai alváshoz is.

 

Elősegítheti a fog- és szájhigiéniát

A mazsola gazdag kalciumban, ami erősítheti és elősegítheti a fogzománc remineralizálását (a fogak újraásványosodását. Ezenkívül ezekben a szárított gyümölcsökben található bór segíthet megfékezni a szájban lévő baktériumok növekedését. Az oleanolsav, a mazsolában található fitokemikáliák egyike, kulcsfontosságú szerepet játszhat a fogak szuvasodás, fogszuvasodás és törékenység elleni védelmében.

 

Gazdag antioxidáns forrás

A mazsola nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, melyek védelmet nyújthatnak a szabad gyökök okozta károkkal szemben, amelyek bizonyos krónikus betegségek egyik elsődleges hátterében állnak.

 

Elősegítheti a csontok egészségét

A kalcium, csontjaink fő eleme a mazsolában megtalálható. Ezek az aszalt gyümölcsök lehetnek az egyik legjobb bórforrás, egy mikrotápanyag (a szervezet által nagyon kis mennyiségben igényelt tápanyag). A bór létfontosságú lehet a megfelelő csontképződéshez és -fenntartáshoz, valamint a kalcium hatékony felszívódásához.

Különösen hasznos lehet a menopauza által kiváltott csontritkulás megelőzésében nőknél, és nagyon jótékony hatással lehet a csontokra és az ízületekre. A kálium egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely nagy mennyiségben található a mazsolában. Segítheti a csontok erősítését és elősegítheti a csontok növekedését, ezáltal csökkentve a csontritkulás esélyét.

 

A ginben áztatott arany mazsola népszerű népi gyógymód, amely segíthet enyhíteni a krónikus fájdalmakat, különösen az ízületi fájdalmakat.

 

Növelheti a termékenységet

A mazsoláról már régóta tudjuk, hogy serkenti a libidót és ingerlékenységet vált ki, elsősorban az L-arginin nevű aminosav jelenlétének köszönhetően. Ennek az aminosavnak a jelenléte segíthet csökkenteni a csökkent spermamozgás tüneteit. Az arginin természetes afrodiziákum lehet, amely növeli a spermiumok mozgékonyságát, ezáltal növeli a fogantatás esélyét szexuális kapcsolat során.

 

Javíthatja a bőr egészségét

A mazsolában található antioxidánsok és C-vitamin segíthet megőrizni a bőr ragyogását, feszességét és fiatalságát. Segíthet megelőzni az olyan állapotokat, mint a pikkelysömör és az akne, mivel erős baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Elősegítheti a haj egészségét

A mazsola napi fogyasztása elősegítheti a fényes és vastag haj kialakulását, mivel a C-vitamin tartalma megakadályozza a sejtkárosodást. Gyulladáscsökkentő tulajdonságaik segíthetnek megelőzni a fejbőr irritációját, a korpásodást és a hámlást.

 

Csökkentheti a magas vérnyomást

Tanulmányok összefüggést mutatnak a magas vérnyomás és a mazsola fogyasztása között. A magas vérnyomásban vagy enyhe vérnyomáskiugrásokban szenvedőknek ajánlott mazsolát fogyasztani naponta legalább háromszor 12 héten keresztül.

A szakértők úgy vélik, hogy a szív számára egészséges elektrolit, a kálium magas szintje segít csökkenteni az erek feszültségét és csökkenti a magas vérnyomást . A jelentés szerint azoknál, akik káliumban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb a stroke kockázata.

 

Növelheti az energiát

A mazsola gazdag vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban, például szelénben és foszforban, amelyek elősegíthetik más tápanyagok és fehérjék felszívódását a szervezetben. Ha beiktatjuk az étrendbe, akkor javíthatja az általános energiát és az immunrendszer erejét.

 

Segíthet a cukorbetegség kezelésében

Számos tanulmányban kutatták a mazsola és a vércukorszint közötti összefüggést. A mazsola valószínűleg csökkenti az étkezés utáni inzulinválaszt, ami azt jelenti, hogy stabilizálhatják az étkezés utáni inzulincsúcsokat vagy -zuhanásokat. Megfigyelték azt is, hogy azok, akik mazsolát fogyasztottak, nemcsak alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázati tényezőket mutattak, hanem a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentették.

 

Ez a tanulmány azt is kimutatta, hogy azok, akik más nassolnivalókhoz képest mazsolát fogyasztottak, étkezés után 23 százalékkal csökkenthetik a glükózszintet. Ezeknél az embereknél az éhomi glükózszint 19 százalékos csökkenése és a szisztolés vérnyomás jelentős csökkenése tapasztalható. A mazsola segíthet szabályozni a leptin és a ghrelin felszabadulását is, amelyek azok a hormonok, amelyek felelősek azért, hogy közöljék a szervezettel, ha éhes vagy jóllakott – ez egy másik kulcs a vércukorszint növekedésének megakadályozásában. Így ezeknek a hormonoknak az ellenőrzésével a mazsolát fogyasztó emberek javíthatják esélyeiket az egészséges táplálkozás fenntartására, és megelőzhetik a túlevést.

 

A ghrelin a gyomorban termelődő hormon, gyakran éhséghormonnak is nevezik. A véráramon keresztül jut el az agyba, fő funkciója az étvágy növelése. Azonkívül, hogy táplálékfelvételre sarkall, befolyásolja az alvási/ébrenléti ciklust, a jutalomkeresési viselkedést, az ízérzést és a szénhidrát-anyagcserét.

 

Elősegítheti a vese egészségét

A mazsola gazdag káliumforrás. A kálium segíthet megelőzni a vesekövek kialakulását és újbóli előfordulását. Így a mazsola fogyasztása csökkentheti a vesebetegségek kockázatát.

 

Javíthatja a máj egészségét

Egy éjszakán át áztatott mazsola és a mazsolavíz a májtisztító diéta részeként használható, mivel az aszalt gyümölcsök gazdagok bioflavonoidokban, amelyek védenek a szabad gyökök aktivitásától. A mazsolavíz különösen elősegítheti a máj egészségét, ami segíthet a vér tisztításában.

 

A túlzott mazsolafogyasztásnak azonban van néhány kockázati tényezője.

 

Súlygyarapodás

A mazsola meglehetősen magas kalóriatartalmú, és túlzott súlygyarapodást okozhat, ha nem korlátozott mennyiségben fogyasztjuk. Az adagok méretével érdemes körültekintően eljárni.

Hasmenés

A mazsola rostban gazdag, és kiváló gyógyszernek tekinthető a székrekedés, a puffadás és a savasság ellen. Természetesen túl sok belőle súlyos gyomor-bélrendszeri problémákat, különösen hasmenést okozhat.

Cukorbetegség kockázata

Bár a mazsola egészségesebb nassolnivaló lehet, mint a legtöbb más, cukorral dús feldolgozott alternatíva, azonban túl sok fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, és potenciálisan veszélyeztetheti a cukorbetegség kialakulását. Túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre. Éppen ezért mindig a legjobb, ha konzultálunk egy táplálkozási szakértővel, hogy meghatározza a fogyasztandó mazsola pontos mennyiségét.

Allergia

Néhány ember allergiás reakciót válthat ki a mazsolára.

 

magas vérnyomás

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...
5 kerülendő élelmiszer, ha aranyerünk van
Ha aranyerünk van, nemcsak a megfelelő étrend betartása fontos, hanem a rendszeres étkezés is....

Címkék