Mi a szorongás valójában és mit tehetünk ellene?

szorongásNagyon sok a félreértés és a tévhit a szorongással kapcsolatban. Nézzük mi is ez valójában!

"Egy gondolat bánt engemet…

…ágyban, párnák közt halni meg!” Ha ezt a Petőfi versrészletet nézzük, akkor arra gondolhatunk, hogy bizony, a nagy költőnk is szorongással küzdött. Míg azonban ő attól szenvedett, hogy nem lesz képes tettekkel kimutatni a haza iránti elkötelezettségét, addig a jelenkor embereit ennél sokszor sokkal kevésbé magasztos gondolatok nyomasztják.

Bár ők ezeket, a számukra olykor elviselhetetlen képzeteket teljesen valóságosnak élik meg, és konkrétan szenvednek tőlük, a helyzet az, hogy a legtöbb esetben ezeknek a gondolatoknak csak kevés közük van a realitáshoz, sőt számos alkalommal teljesen irracionálisak.

Mi a szorongás? Az önanalizálás módja

Sokan azt gondolják, hogy szorongást csak beteg emberek érezhetnek, ez azonban koránt sincs így. Teljesen természetes, hogy bizonyos helyzetekben félelmet tapasztalunk, például, ha a kisgyermekünk hirtelen egy forgalmas út felé kezd el futni, vagy ha az orvosi rendelő előtt ülve várjuk, hogy hamarosan pontos diagnózist kapjunk az állapotunkról, ezek azonban egyáltalán nem tekinthetőek kórosnak.

A szorongás csak akkor válik igazán problémává, ha túlzott méreteket ölt. Na, de hogyan lehet azt pontosan meghatározni, honnan tudhatja valaki, hogy olyannyira túlzásba vitte-e az aggodalmaskodást, hogy az tartós szorongássá alakult? Első lépésként figyeljük meg magunkat.

Az önanalizálás során mindenképp tegyünk fel magunknak olyan kérdéseket, hogy “konkrét dolog miatt aggódok-e?”, “folyamatos stresszt okoz-e aggódásom tárgya?”, “túlzásba viszem-e a nyugtalankodást?”, “képes vagyok-e kontrollálni a szorongást?”, vagy hogy “hosszú hónapok óta érzékelem-e a szorongást és a hétköznapok során is problémát jelent-e ez a számomra?”.

Amennyiben válaszaink alapján világosan látszik, hogy szorongásunk nem hétköznapi, valamint ezek mellett olyan tüneteket tapasztalunk, mint az izzadás, a szapora pulzus, az alvászavar, a remegés, a légszomj, a gyakori vizelési inger, a hasmenéssel járó emésztési problémák, esetleg alkalmankénti pánikrohamok, akkor több, mint valószínű, hogy szorongásunk kóros méreteket öltött.

A megoldás: a kognitív viselkedésterápia

Gyógyulás pedig csak akkor lehetséges, ha már önmagunk előtt is elismerjük, problémánk túlnőtt rajtunk, és így a megoldáshoz kevés lesz csupán nyugtató hatású gyógytea napi gyakorisággal történő iszogatása, bizony szakszerű segítségre lesz szükségünk.

A szorongás kezelésére számos módszer létezik, ugyanakkor jó néhány felmérés és kutatás bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia az, ami minden egyébnél hatásosabbnak bizonyul ennek az egészségügyi problémának a mihamarabbi gyógyításában.

A kognitív viselkedésterápia a viselkedésterápia, valamint a kognitív terápia ötvözete, mely rendkívül hatékonyan kezeli többek közt az olyan lelki eredetű problémákat, mint a depresszió, a személyiségzavarok, a kényszerbetegségek, az evészavarok és a szorongásos eredetű zavarok.

Amellett pedig, hogy a kognitív viselkedésterápia módszere összességében igen eredményes, attól sem kell tartanunk egy-egy kezelés alkalmával, hogy olyan családon belüli konfliktusokat kell esetleg felfednünk a terapeuta előtt, amelyek, bár érzeteink szerint kapcsolatban állnak a jelen problémánkkal, feltárásuk mégis újabb szorongást idézne elő bennünk. Ennek oka, hogy a kognitív viselkedésterápia nem a múltban gyökerező problémákat igyekszik feltárni, hanem a jelenre koncentrál.

A problémák megoldása tehát e szerint a módszer szerint nagyrészt nem a múltban keresendő, és így a kezelés során is a jelenben előforduló szorongásos zavarokat elemzi, vagyis feltárja a problémát kiváltó, a mindennapokban rendszeresen felbukkanó mintákat. A minták ismeretének birtokában aztán a terapeuta módszereket tanít a páciensnek, miként is ismerheti fel azokat a helyzeteket, amik a szorongást idézik elő, valamint hogy miként vonhatja kétségbe ezen gondolatok valóságalapját.

A kezelések során a szorongással küzdő személy ráadásul olyan gyakorlati tippeket is kap, melyeket otthonában, a mindennapok során is sikerrel alkalmazhat.

szorongás

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
A nőgyógyászati műtétek nagy része elkerülhető lenne ennek a teának a fogyasztásával
  Megszüntetheti a petefészek és a méh betegségeit a palástfűből főzött tea rendszeres fogyasztása.   Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas...
TOVÁBB
Illóolaj, mely képes visszafordítani a rákos daganatokat
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a keresztény hagyomány szerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz...
TOVÁBB
Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
   A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék