Figyelj önmagadra: hogyan kezeld a szakmai és érzelmi kiégést? – a Jooble tippjei

kiégettségérzés

A kiégés egyre elterjedtebb napjainkban, és különösen a munkahelyi stresszhez köthető. Számos kiváltó oka és kezelési módja is lehet, amelyekről bővebben a Jooble összefoglaló cikkjében olvashatsz. Tegyél még ma a mentális egészségedért!

A kiégés egy nagyon komoly probléma napjainkban, amely sok ember életét érinti, akár szakmai, akár érzelmi téren. Szinte bármilyen élethelyzet kiválthatja, okozhatja traumatikus élmény, hosszabb ideje fennálló érzelmi megterheltség, kötődhet munkahelyi problémákhoz, vagy éppen a munkakeresés okozta stresszhez. Ha számodra is megterhelő már a végtelen körök futása az álláskeresésben, az állás Szeged oldalon biztosan megtalálod a számodra legideálisabb munkát.

A kiégés tulajdonképpen a kimerültség olyan súlyos fázisa, aminek már mentálisan és fizikailag is megmutatkoznak a jelei és negatív irányba befolyásolhatja a mindennapi teljesítőképességünket. A kiégés tünetei közé tartozik a fáradtság, az alvászavarok, az ingerlékenység, az érdektelenség és az érzelmi kimerültség. Különösen azokat érinti, akik stresszes vagy nagy nyomás alatt álló munkakörben dolgoznak.

A munkahelyi kiégés egy specifikus változata a kimerülésnek, amely túlmutat egy rossz napon vagy egy megterhelő heten. Ez egy sokkal komolyabb probléma, hiszen ebben az esetben már nem csupán fáradtnak érzi magát az ember munka után, hanem elveszíti teljes érdeklődését a munkája iránt, és már nem tud a megszokott szinten teljesíteni sem. 

A kiégés gyakran fokozatosan növekszik, olyan érzésekkel kezdődik, mint például az unottság, a napi motiváció ahhoz, hogy akár elindulj a munkahelyedre, a napi feladatokkal szembeni érdektelenség, és végül a teljes kimerültség érzése.

A munkahelyi kiégésnek három típusa van:

 1. A kihívások hiánya miatti kiégés: Ha minden nap ugyanazt a feladatot várják el tőled, mintha egy mókuskerékben rekedtél volna, akkor érdektelennek, alulértékeltnek érezheted magad. A fejlődési lehetőségek hiánya és a rutinfeladatok egyhangúsága miatt a munka egysíkúnak tűnhet.
 2. Elhanyagoltság miatti kiégés: Ez a típus akkor fordul elő, amikor tehetetlennek érzi magát a munkájában. Lehet, hogy nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel, támogatással vagy készségekkel ahhoz, hogy megfeleljen a munkája követelményeinek. Feszültnek és tehetetlennek érezheti magát, és fokozatosan kezd kevesebbet foglalkozni a munkájával, ami a teljesítmény és a motiváció csökkenéséhez vezet.
 3. Túlterheltség miatti kiégés: Valószínűleg ez a legszélesebb körben elismert kiégés, ami akkor fordul elő, amikor túl keményen vagy túl sokáig dolgozik az ember, gyakran azért, hogy sikereket érjen el vagy a magas személyes elvárásaiknak megfeleljen, és végül a terhelés túl nagy lesz. Előfordulhat, hogy nehezen tud elszakadni a munkától, ami hatással lesz mind az egészségére, mind a magánéletére.

A kiégés jeleinek felismerése kulcsfontosságú a hatékony kezeléshez. Ez nem mindig nyilvánvaló, mivel a kiégés fokozatosan alakulhat ki, így nehéz észrevenni, amíg nem súlyos. Az apróbb jelek a következők lehetnek:

 • Nehezen indul el munkába vagy kezd új feladatba
 • Csökken a koncentrációja és a lelkesedése
 • Csökken az elégedettsége az eredményeivel, még jelentős mérföldkövek elérése után is
 • Fizikai tünetek, például fejfájás, izomfeszülés vagy gyomorproblémák
 • Ingerlékenység vagy frusztráció

Azonban léteznek hatékony módszerek és stratégiák a szakmai és érzelmi kiégés kezelésére egyaránt:

 1. Önismeret és felismerés: Az első lépés a kiégés kezelésében az, hogy felismerjük és elfogadjuk a tüneteinket. Fontos az önismeret fejlesztése, hogy időben felismerjük a kiégés jeleit, és ne hagyjuk, hogy súlyosbodjon.
 2. Stresszkezelési technikák: Tanuljunk meg stresszkezelési technikákat, mint például a mély légzés, a progresszív izomlazítás, a meditáció vagy a jóga. Ezek a módszerek segíthetnek csökkenteni a stresszt és az idegességet.
 3. Határok felállítása: Fontos határokat felállítani a munka és a magánélet között, és megfelelő egyensúlyt teremteni közöttük. Időt kell szánni a pihenésre, a szabadidős tevékenységekre és a kapcsolatokra is. Ha pedig nem érezzük tovább jól magunkat a munkahelyünkön, talán elérkezett a változás ideje. Az állás Győr oldalon rengeteg lehetőség között böngészhetsz, hogy megtaláld az ideális állást.
 4. Támogató közeg: Keressünk olyan embereket, akik megértik és támogatnak bennünket a nehéz időkben. Legyen az barát, családtag vagy szakember, aki segíthet a nehezebb időszakokban.
 5. Szakmai segítség: Ne habozzunk szakmai segítséget kérni, ha szükség van rá. Pszichológus vagy tanácsadó segíthet nekünk megérteni és kezelni a kiégés okait, valamint fejleszteni az érzelmi stabilitást és az önszeretetet.
 6. Hatékony időmenedzsment: Tanuljuk meg hatékonyan menedzselni az időnket, és prioritásokat állítani a feladatok között. Ne terheljük túl magunkat, és ne vállaljunk fel többet, mint amennyit valóban meg tudunk csinálni.
 7. Életmódváltás: Fontos az egészséges életmód fenntartása, ideértve az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást és a megfelelő alvásmennyiséget is. Az egészséges életmód segíthet erősíteni az immunrendszert és javítani az általános közérzetet.

kiégettségérzés

Alkalmazzunk aromaterápiát a stressz csökkentésére 2 lépésben!
   Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai, s komplex összetevőiknél fogva rendkívül komplex a hatásuk is. Ezekkel a hatásokkal,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék