Máig eldöntetlen a vaj-margarin párharc

 

Egyesek semmiért nem mondanának le a vajfogyasztásról, mások pedig teljes mértékben elutasítják a zsírokat. A vajról számos tévhit, hamis képzet terjed az interneten, és legtöbbször a margarin legnagyobb vetélytársaként emlegetik.

 vaj, margarin, egészséges életmód

Vajnak nevezzük azt a nagyon puha, csontfehér zsiradékot, amit emlős állatok (leggyakrabban tehén, de bivaly-, juh- illetve kecske is) tejéből készítenek. Tejszínből vagy tejfölből készül, a vajkészítés eljárása során pedig köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék: a Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor például vajat is felszolgált.

 

Az utóbbi időszakban ismét divatba jött a vajfogyasztás. Annyira, hogy só felhasználása nélkül készült vajat keresünk a süteményekhez, és hajlandóak vagyunk háromszor többet fizetni a Franciaországból, vagy Németországból származó vajért, mert 82 százalékos zsírtartalmú, és mert elismert márka. Sok időnek kellett eltelni ahhoz, hogy a vaj ismét maga mögött hagyja a margarint, amelyet jó ideig egészségesebbnek tartottak.

 

A vaj és a margarin vetélkedése több évtizede kezdődött. 1979-ben megjelent egy tanulmány, amely szerint a vaj inkább javasolt fogyasztásra, mint a margarin, mivel ez utóbbit vegyészek fejlesztették ki. A Maryland-i Egyetem korai tanulmánya szintén egy fekete pontot adott a margarinnak és a növényi zsíroknak azt állítván, hogy azok növelik a mellrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. És ez csak a kezdet volt. 1984-ben egy másik kutatás kiegyenlítette a küzdelmet, mondván, hogy a vaj és a tojás a felelősek a vér koleszterinszint növekedéséért, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásáért.

 

 

1990-ban az hangzott el, hogy a vaj rossz választás, főleg a férfiak számára, mivel emeli a koleszterinszintet, helyette inkább a margarin a jó választás, de csak az, amelyik 30 százaléknál kevesebb transzzsírt tartalmaz. Egy 1993-as tanulmány egyik termék mellett sem tört pálcát, és azt állította, hogy mind a vajat, mind a margarint kerülni kell az egészség érdekében. Egy következő kutatás egyenesen azt állította, hogy a vaj és a benne található vitaminok szinte minden betegségtől megvédenek. 2010-ben ismét fordult a kocka: négy éve az hangzott el, hogy inkább margarint ajánlatos fogyasztani vaj helyett, hogy csökkentsük a telített zsírsavak fogyasztását, és megelőzve ez által a szívbetegségek kialakulását.

 

A legutóbbi ilyen jellegű tanulmány 2014 márciusában látott napvilágot. Miután évtizedekig felváltva tanácsolták a telített zsírsavak fogyasztását, illetve mellőzését, a legújabb kutatás arra világít rá, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában semleges szerepet játszanak. A kutatók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy akik nagyobb mennyiségű telített zsírsavat fogyasztanak, azok több egészségügyi problémával küszködnének, mint azok, akik teljesen mellőzik.

 

A margarin és a vaj közötti harc úgy néz ki, hogy folytatódik, de ez esetben is érdemes megfogadni a dietetikus tanácsát: az egyetlen biztos megoldás a mértékletesség, azaz ne vigyük túlzásba egyik termék fogyasztását sem, így minden esély megvan arra, hogy semmilyen egészségkárosító hatás nem lép fel.

Forrás

 

egészséges életmód

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A brokkoli és a kelbimbó csökkentheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát
  A szívroham és az agyvérzés legfőbb oka az artériák zsír- és kalciumlerakódása.   A...
Kis üvegben hatalmas erő - A teafaolaj gyógyhatásai
  A levendula illóolaj mellett a teafa az egyetlen, amely – ellentétben a többi illóolajjal...
A galagonyában található hatóanyagok vérkeringési-, szív- és érgyógyszerként funkcionálnak!
  Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, mely túlterheltség és stressz esetén is...
A természet erejével a koronavírus ellen: van egy gyógynövény, ami segíthet!
  A koronavírus ellen nem csak oltóanyagokat és gyógyszereket akarnak bevetni a tudósok. Azt...

Címkék