Egy elfeledett gyümölcs gyógyító ereje

 

A naspolya (Mespilus germanica) az egyik legrégebbi gyümölcsfajta, mely gyökerei az ókori kultúrákig nyúlnak vissza. Bár manapság kevésbé népszerű, különleges íze és sokoldalú gyógyhatásai miatt érdemes visszavennünk étrendünkbe.

 

A naspolya egy elfeledett kincs, amely nemcsak ízletes, hanem jótékony hatással van az egészségünkre is. Érdemes helyet találni számára az étrendünkben, legyen szó friss gyümölcsként való fogyasztásról, aszalásról vagy lekvárkészítésről. Fedezzük fel újra, és élvezzük ezt az őszi-téli csemegét!

 

Gyógyhatásai

  • A naspolya magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, enyhíti a székrekedést, és támogatja a bélrendszer egészségét. Laza széklet esetén is hasznos, mivel összehúzó hatása van.
  • Jelentős C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, így a naspolya különösen jó választás a téli időszakban.
  • A gyümölcsben található tanninok (csersav) a gyulladásokat csökkenti, különösen a bélrendszerben és a húgyutakban.
  • Enyhe vízhajtó hatása miatt segít a vesék tisztításában, segíti a méreganyagok kiürülését.
  • A naspolya antioxidáns vegyületei semlegesítik a szabad gyököket, csökkentve ezzel a sejtkárosodást és a krónikus betegségek kockázatát.

Hogyan fogyasszuk?

  • A naspolya fogyasztásához meg kell várni, hogy a gyümölcs teljesen megérjen, amikor már puha és barna. Ekkor válik édesen zamatos ízűvé, és könnyen emészthetővé.
  • A naspolya lekvárként feldolgozva kiválóan illik palacsintákhoz, süteményekhez vagy akár húsételek mellé. A gyümölcsöt először meg kell főzni, majd passzírozni a magok eltávolítása érdekében.
  • Aszalva
    Az aszalt naspolya remek nassolnivaló, amely hosszabb ideig eltartható, és koncentráltabb tápanyagokat kínál.
  • A naspolya leveleit szárítva és teaként elkészítve fogyaszthatjuk gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatásai miatt.
  • Sütemények töltelékeként vagy péksüteményekbe sütve különleges, karamellás ízvilágot ad az édességeknek.

Tippek a tárolásra és felhasználásra

  • A naspolya szedés után kemény és savanyú, de néhány hétig hűvös helyen tárolva megérik, és fogyaszthatóvá válik.
  • Érett állapotban a hűtőszekrényben néhány napig eltartható.
  • A feldolgozás során érdemes kesztyűt használni, mivel a gyümölcs húsa könnyen elszínezheti a kezet.

 

naspolya

A naspolya egy fantasztikus és sokoldalú gyógyító gyümölcs
  A naspolya nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ennek ellenére nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé. Különleges alakú gyümölcs,...
TOVÁBB
Egy elfeledett gyümölcs gyógyító ereje
  A naspolya (Mespilus germanica) az egyik legrégebbi gyümölcsfajta, mely gyökerei az ókori kultúrákig nyúlnak vissza. Bár manapság kevésbé...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Író – a tej egyik legősibb csodája
Az író a hagyományos magyar konyha egyik régi jóbarátja. Utazzunk vissza egy kicsit a múltba,...
Az évkör energiái – Hogyan gyógyítanak az évszakok?
Van valami ősi és ösztönös igazság abban, ahogy a természet körforgása hatással van...
Természetes fájdalomcsillapító kisokos - Ahol a természet a fájdalommal szemben is a kezünkbe adja az eszközöket
Fájdalom. Egy szó, amit senki sem szeret hallani, érezni pedig még kevésbé. Lehet sajgó hát,...

Címkék