A naspolya (Mespilus germanica) az egyik legrégebbi gyümölcsfajta, mely gyökerei az ókori kultúrákig nyúlnak vissza. Bár manapság kevésbé népszerű, különleges íze és sokoldalú gyógyhatásai miatt érdemes visszavennünk étrendünkbe.
A naspolya egy elfeledett kincs, amely nemcsak ízletes, hanem jótékony hatással van az egészségünkre is. Érdemes helyet találni számára az étrendünkben, legyen szó friss gyümölcsként való fogyasztásról, aszalásról vagy lekvárkészítésről. Fedezzük fel újra, és élvezzük ezt az őszi-téli csemegét!
Gyógyhatásai
- A naspolya magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, enyhíti a székrekedést, és támogatja a bélrendszer egészségét. Laza széklet esetén is hasznos, mivel összehúzó hatása van.
- Jelentős C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, így a naspolya különösen jó választás a téli időszakban.
- A gyümölcsben található tanninok (csersav) a gyulladásokat csökkenti, különösen a bélrendszerben és a húgyutakban.
- Enyhe vízhajtó hatása miatt segít a vesék tisztításában, segíti a méreganyagok kiürülését.
- A naspolya antioxidáns vegyületei semlegesítik a szabad gyököket, csökkentve ezzel a sejtkárosodást és a krónikus betegségek kockázatát.
Hogyan fogyasszuk?
- A naspolya fogyasztásához meg kell várni, hogy a gyümölcs teljesen megérjen, amikor már puha és barna. Ekkor válik édesen zamatos ízűvé, és könnyen emészthetővé.
- A naspolya lekvárként feldolgozva kiválóan illik palacsintákhoz, süteményekhez vagy akár húsételek mellé. A gyümölcsöt először meg kell főzni, majd passzírozni a magok eltávolítása érdekében.
- Aszalva
Az aszalt naspolya remek nassolnivaló, amely hosszabb ideig eltartható, és koncentráltabb tápanyagokat kínál. - A naspolya leveleit szárítva és teaként elkészítve fogyaszthatjuk gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatásai miatt.
- Sütemények töltelékeként vagy péksüteményekbe sütve különleges, karamellás ízvilágot ad az édességeknek.
Tippek a tárolásra és felhasználásra
- A naspolya szedés után kemény és savanyú, de néhány hétig hűvös helyen tárolva megérik, és fogyaszthatóvá válik.
- Érett állapotban a hűtőszekrényben néhány napig eltartható.
- A feldolgozás során érdemes kesztyűt használni, mivel a gyümölcs húsa könnyen elszínezheti a kezet.