Talán kevesen tudják, hogy galagonyából is érdemes lekvárt készíteni. Nem mondom, hogy nagyon gazdaságos a munka, de megéri, hiszen a galagonyalekvár finom, és nem elhanyagolható, hogy szív- és érrendszerre ható gyógyhatása is jótékony.
Hozzávalók
- 1 kg galagonya
- 50 dkg kristály cukor
Elkészítés
Szeptember végén szedjük, a reggeli fagyok előtt. Ne hagyjuk, hogy megcsípje a dér.
Az előkészített galagonyát nagyon alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szét, öntsünk fel harmadáig vízzel egy nagyobb lábasban és főzzük puhára.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a galagonyát. Sűrű húsa miatt nehézkes a munka, de nagyon megéri a fáradtságot. Az átnyomott gyümölcshöz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább állandó keverés mellett. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért viszonylag hamar besűrűsödik.
Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.