A modern táplálkozás és életmód komoly hatással van az egészségünkre, de ami talán sokakat meglephet, hogy bizonyos élelmiszerek és szokások a férfiak termékenységét is rombolhatják. A mai fiatal férfiak körében egyre gyakoribb a csökkent spermaszám, a gyengébb minőségű ivarsejtek és a hormonális egyensúlytalanságok. De vajon mi áll ennek a hátterében? A válasz gyakran a tányérunkon hever.
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek, a túlzott cukorfogyasztás és az egészségtelen zsírok mind hozzájárulhatnak a férfiak meddőségéhez. A hormonháztartás különösen érzékeny a környezeti hatásokra, és a szervezetbe kerülő vegyi anyagok megzavarhatják a tesztoszteron termelődését. A gyorsételekben található transzzsírok például bizonyítottan csökkentik a spermiumok számát és mozgékonyságát. A finomított cukrok pedig inzulinrezisztenciát okozhatnak, ami a hormonális rendszerre is kedvezőtlenül hat.
Nem csak az ételek minősége, hanem az azokban található vegyszerek is veszélyt jelentenek. Az élelmiszeriparban előszeretettel használt növényvédő szerek, tartósítószerek és mesterséges hormonok mind-mind olyan anyagok, amelyek beavatkozhatnak a szervezet természetes működésébe. Különösen a műanyag csomagolásból kioldódó biszfenol-A (BPA) nevű vegyület vált hírhedtté, mert képes utánozni az ösztrogént, és ezzel csökkentheti a férfiak termékenységét.
A túlzott alkoholfogyasztás és a koffein sem segít a helyzeten. Az alkohol károsíthatja a herékben zajló spermiumtermelést, míg a túl sok koffein hozzájárulhat a stresszhormonok szintjének emelkedéséhez, ami szintén negatívan hat a termékenységre. Ehhez jön még a mozgásszegény életmód és az elhízás, amelyek egyaránt rontják a hormonháztartást és a spermaképződést.
Mit lehet tenni? A jó hír, hogy a férfiak termékenysége nemcsak romolhat, hanem javítható is! A természetes és tápanyagban gazdag étrend jelentős pozitív változást hozhat. Az antioxidánsokban gazdag ételek, mint például a bogyós gyümölcsök, a diófélék és a zöld leveles zöldségek hozzájárulnak a spermiumok egészségének megőrzéséhez. Az omega-3 zsírsavak, amelyeket például a halakban és a lenmagban találhatunk, szintén kedvezően hatnak a termékenységre.
A cink és a szelén létfontosságú ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek a tesztoszteron termeléséhez és a spermiumok megfelelő fejlődéséhez. Ezeket megtalálhatjuk a tökmagban, a hüvelyesekben és a teljes értékű gabonákban. Az életmódbeli változtatások, például a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és a méreganyagok elkerülése szintén javíthatják a termékenységet.
A férfiak meddősége nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben az életmód és a táplálkozás tudatos megváltoztatásával megelőzhető vagy visszafordítható. Érdemes tehát odafigyelni arra, mi kerül a tányérra, és milyen szokások válnak mindennapjaink részévé. A jövő nemzedékének sorsa is múlhat ezen!