A koriander egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyek évezredek óta jelen vannak az emberiség életében. Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták, de az indiai és kínai orvoslásban is nagy szerepet játszott. Nem csoda, hiszen ez az apró zöld növény nemcsak ízletes, hanem rengeteg egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
A koriander két formában is ismert: egyrészt a friss zöld levelei, amelyeket leginkább fűszernövényként használunk, másrészt a szárított magjai, amelyeket fűszerként alkalmazunk. Mindkettő egyedi ízzel és gyógyító hatással bír. A friss koriander karakteres, enyhén citrusos ízvilággal rendelkezik, míg a magja inkább diós, meleg aromájú. Sokan idegenkednek tőle, mert egyesek számára kellemetlen, szappanos ízt idéz, de ez genetikai adottságokkal magyarázható.
A koriander emésztést segítő tulajdonságairól híres. Ha puffadással, gyomorégéssel vagy emésztési zavarokkal küzdünk, egy csésze koriandertea vagy néhány koriandermag elrágcsálása csodákat tehet. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így segíthet a krónikus betegségek, például az ízületi gyulladás enyhítésében. Emellett antibakteriális tulajdonságai révén támogatja az immunrendszert, és segíthet a fertőzések leküzdésében.
Nemcsak a belső szervezetünk profitálhat a koriander jótékony hatásaiból, hanem a bőrünk is. A korianderlevélből készített pakolások segíthetnek a pattanások kezelésében, hiszen antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja a bőrt. A korianderolajat gyakran használják illóolajként is, mivel kellemes illata mellett relaxáló hatású, és enyhítheti a stresszt, szorongást.
A korianderben rengeteg vitamin és ásványi anyag található. Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, de emellett K-vitamint, vasat, kalciumot és magnéziumot is bőven tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok elengedhetetlenek az egészséges csontok, az erős immunrendszer és a megfelelő vérkeringés fenntartásához.
Koriander tinktúra készítése
Egy pohár koriander magot zúzz szét, vagy daráld le. Töltsd a zúzott magokat egy sötét színű lezárható üvegbe, önts rá 2 dl vodkát, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkát és 1 csésze desztillált vagy tisztított vizet. Zárd le szorosan az üveget és rázd össze, majd tedd meleg helyre, mondjuk a konyhába, ahol szem előtt van, és nem feledkezel meg róla. 4 hétig napi 2-3 alkalommal alaposan rázd össze az üveg tartalmát. Az idő leteltével szűrd át szöveten keresztül. Töltsd sötét üvegbe az elkészült tinktúrát és sötét helyen tárold felhasználásig.
Az elkészült tinktúrából legalább 4 hónapon keresztül fogyassz 2x2 cseppet naponta teába, vagy gyümölcslébe cseppentve.
Intelmek a koriander fogyasztásával kapcsolatban!
Terhesség alatt használata ellenjavallott, mert vetéléshez vezethet. A megfoganás esélyeit csökkenti, kisbabát tervezőknek nem ajánlott. Terhesség és a szoptatás ideje alatt konzultálj orvosoddal mielőtt bármilyen formában koriandert fogyasztanál.
A koriander tehát nemcsak egy egyszerű fűszernövény, hanem valódi gyógynövény, amelynek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez. Ha eddig idegenkedtünk tőle, érdemes egy új esélyt adni neki, hiszen egy kis koriander a levesben, salátában vagy egy frissítő turmixban nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is lehet.