A rebarbara egy izgalmas és különleges növény, amely egyszerre gyógy- és élelmiszernövény. Bár sokan inkább süteményekhez és kompokhoz kötik, valójában azonban hatékony gyógyászati célokra is.
A rebarbara története és eredete
A rebarbara története egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza, ahol már több ezer éve alkalmazták gyógyító hatásai miatt. Különösen a kínai orvoslásban volt népszerű, ahol emésztést segítő és tisztító növényként használták. Európába csak a középkor végén jutott el, és hosszú ideig drága és ritka alapanyagnak számított. Az orosz kereskedők monopolizálták a szállítmányokat, és az 1700-as évekig egy font rebarbaragyökér többet ért, mint ugyanannyi ópium vagy fahéj!
Amikor az európai botanikusok rájöttek, hogy a növényt saját területükön is termeszthetik, gyorsan elterjedt, és nemcsak gyógyszerként, hanem élelmiszerként is népszerűvé vált. A 19. századra már az angol és francia konyha egyik kedvence lett, és innentől kezdve nem volt megállás.
A rebarbara gyógyhatásai
A rebarbara egyik legértékesebb tulajdonsága az emésztésre gyakorolt jótékony hatása. A gyökereiben és szárában található hatóanyagok segítik az emésztést, serkentik a bélmozgást, és enyhe hashajtóként is működnek. Emiatt gyakran alkalmazzák székrekedés ellen.
Tisztító hatásának köszönhetően támogatja a májat és a veséket, segítve a szervezet méregtelenítését. A benne található antioxidánsok erősítik az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő tulajdonságait miatt reumás panaszok, ízületi fájdalmak esetén is hasznos lehet.
A népi gyógyászatban sebek kezelésére is alkalmazták, mivel antibakteriális hatása elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást. Egyes kutatások szerint a rebarbara egyes vegyületei daganatellenes hatással bírhatnak, bár ezen a területen még további vizsgálatok szükségesek.
Fontos megjegyezni, hogy a rebarbara levelei mérgezőek, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, amely vesekárosodást okozhat. Ezért mindig csak a szárát fogyasszuk, és lehetőleg főzve vagy sütve, mert így csökken az oxálsav mennyisége.
Hogyan termesszük a rebarbarát?
A rebarbara könnyen termeszthető évelő növény, amely hosszú évekig díszítheti a kertet. A jó termés érdekében napos vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni, ahol a talaj tápanyagban gazdag, jó vízvezetésű és kissé savas kémhatású.
A rebarbarát tavasszal vagy ősszel lehet ültetni, általában gyökérdarabokkal vagy palántával. Az első évben nem érdemes szedni a szárakat, hogy a növény megerősödhessen. A második évtől viszont már bátran szedhetünk belőle, mindig ügyelve arra, hogy a növény ne gyengüljön le teljesen.
Mivel igényli a tápanyagokat, tavasszal és nyáron érdemes trágyázni, például komposzttal vagy lebomlott szerves trágyával. A rendszeres öntözés is fontos, a melegebb hónapokban.
Ha megfelelően gondoskodunk róla, a rebarbara akár 10-15 évig is teremhet, így hosszú távú befektetés a kertbe. Télen a növény visszahúzódik, és a hideg hónapokat nyugalmi állapotban tölti, majd tavasszal újra kihajt.
Összességében a rebarbara nemcsak ízletes, hanem rendkívül hasznos is, legyen szó az emésztés támogatásáról, a szervezet méregtelenítéséről vagy az ízületek egészségéről. Ha van egy kis hely a kertben, érdemes ültetni belőle, mert minimális gondozás mellett évről évre bőséges termést hoz. És ha már ott van a kertben, miért nem készítenénk belőle egy finom kompótot is?